Προσωπικά αντικείμενα του Βενιαμίν Λέσβιου στη Λέσχη Πλωμαρίου

Σε μια συγκινητική τελετή τιμήθηκε από την Λέσχη Πλωμαρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος” , ο κάτοικος της περιοχής Στάθης Στεργιανέλλης, που χάρισε στο αιωνόβιο σωματείο της πατρίδας του, προσωπικά αντικείμενα του Βενιαμίν Λεσβίου, τα οποία για πάνω από 50 χρόνια είχε στην κατοχή του.

Στον ογδοντάχρονο Στάθη Στεργιανέλλη, περιήλθαν τα αντικείμενα αυτά το 1960, όταν επισκευάζοντας ένα σπίτι στη γειτονιά Πραστειό του Πλωμαρίου, συγγενών του σπουδαίου δασκάλου, βρήκε σ’ ένα μπαουλάκι, επιμελώς κλεισμένο και φυλαγμένο σε μια γωνιά, ένα πιστόλι της εποχής της ελληνικής επανάστασης, δυο πολεμικά μαχαίρια, μια ταμπακέρα κι ένα σπαθί, που σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού ανήκαν στον πρόγονό τους Βενιαμίν και βρίσκονταν εκεί φυλαγμένα επί δεκαετίες.

Επειδή οι κάτοχοι του σπιτιού δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τα αντικείμενα αυτά, ο Στεργιανέλλης, τα παρέδωσε στους ιερείς του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να τα μελετήσουν και να τα αξιοποιήσουν αναλόγως.

Μετά όμως από λίγο καιρό, οι ιερείς του επέστρεψαν τα τέσσερα από τα πέντε κειμήλια, κρατώντας το σπαθί, που είχε ιδιαίτερη αξία όπως του είπαν. Το σπαθί αυτό βρέθηκε τελικά, στη Μυτιλήνη, όπου το παρέδωσε, προκειμένου να φυλαχθεί  σε κάποιο μουσείο, ο τότε λυκειάρχης, Πλωμαρίου. Την περίοδο που Δήμαρχος Λέσβου ήταν ο Πλωμαρίτης Δημήτριος Βουνάτσος, επιδείχθηκε από αυτόν, μαζί με ένα πιστοποιητικό συμμετοχής του Βενιαμίν στην επανάσταση του 1821, ως ιστορικά κειμήλια, που θα στεγάζονταν στο Λαογραφικό μουσείο Καλλονής.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της Λέσχης: «… η Λέσχη Πλωμαρίου είχε ζητήσει εγγράφως να της αποδοθούν τα κειμήλια αυτά, με δεδομένο ότι έχει στην κατοχή της χειρόγραφη φυσική και το επίσης χειρόγραφο και ζωγραφικά διακοσμημένο Τετραβάγγελό του, αλλ’ από τον Δήμο και τον δήμαρχο υπήρξε σιωπή, χωρίς να είναι γνωστό πού βρίσκονται σήμερα αυτά τα κειμήλια».

Στην τελετή της Τρίτης, αφού εκφράσθηκαν οι θερμές ευχαριστίες για την άξια μίμησης πράξη του, επιδόθηκε στον δωρητή Στεργιανέλλη αναμνηστική πλακέτα καθώς και ένα αντίτυπο του τελευταίου βιβλίου του προέδρου της Λέσχης Ξενοφώντα Μαυραγάνη,  “Το ουζερί”, που εξέδωσε η “Λέσχη” σε συνεργασία με τις εκδόσεις “Νησίδες” της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια και αφού από όλους τους παρόντες εξουσιοδοτήθηκε το σωματείο να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την απόδοση των κειμηλίων στον διάδοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του Βενιαμίν, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “1912 – 2012, εκατό χρόνια ελευθερίας”, που γυρίστηκε με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού με την συνεργασία της “Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος” και της ΕΡΤ3.

Κατά την σύντομη εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρος της “Λέσχης” ανήγγειλε τον εορτασμό των 140 χρόνων από την ίδρυση του σωματείου το 2018 (1878-2018) και την αίτηση προς τον Δήμο Λέσβου να συναινέσει και να συμβάλει οικονομικά στην τοποθέτηση δύο αναθηματικών πλακών στον χώρο του Ηρώου Πλωμαρίου, στις οποίες θα αναγράφονται τα ονόματα των 210 μαχητών της Λεσβιακής Φάλαγγας (η οποία συγκροτήθηκε το 1912 στη Νέα Υόρκη και εξοπλίσθηκε με έξοδα των ιδίων), που ήρθαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν για την πατρίδα τους. Όπως είναι γνωστό τα ονόματα των μαχητών από τους οποίους οι 120 ήταν Πλωμαρίτες, ταυτοποιήθηκαν  από την Ντίνα Βακκά-Κυριαζή, οι έρευνες της οποίας έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.