Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Ψαρευτικό Πάθος

Του Μανώλη Φραντζεσκάκη

Κάποιοι ακούνε τη λέξη ψάρεμα και την συνδυάζουν με το καλοκαίρι, με τις διακοπές, με τον καλό καιρό και νομίζουν ότι μόνο τότε μπορούν να το απολαύσουν, να το χαρούν. Η σκέψη τους είναι σε μια βάρκα με μπουνάτσα, με μια πετονιά στο χέρι, ή σε μια παραλία, αραχτοί σε μια καρέκλα να περιμένουν το καλάμι τους να χτυπήσει. Δεν είναι έτσι όμως… Για κάποιους, ένας από αυτούς κι εγώ, το ψάρεμα είναι τρόπος ζωής  και περιμένουμε πώς και πώς να μας δοθεί η ευκαιρία να βρεθούμε στη θάλασσα, ανεξάρτητα με τον καιρό και την εποχή.  Η όλη προετοιμασία για το κάθε μας ψάρεμα είναι σαν ένα είδος ιεροτελεστίας, μια ιεροτελεστία που μπροστά της δεν στέκει εμπόδιο κανένα είδος καιρού και εποχής.

Όσο κρύο κι αν κάνει το αντέχουμε…

Κάθε εποχή για τους εραστές του ψαρέματος έχει την δική της γοητεία με αέρα ή χωρίς, με κρύο ή ζέστη, με βροχή ή χιόνια, νύχτα ή μέρα. Το μόνο που μπορεί να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες είναι η τεχνική που θα ψαρέψουμε (Casting, απίκο, αφρωτό, καθετή, συρτή, κ.τ.λ.). Αυτοί που δυσκολεύονται με τον καιρό είναι οι ψαράδες της βάρκας, που τους χειμερινούς μήνες ψάχνουν για μπουνάτσες ή λίγα μποφόρ. Για εμάς όμως τους παράκτιους ψαράδες, τους λάτρεις των καλαμιών, της καρούλας, του κατάγιαλου, του μόλου, του βράχου, οι επιλογές είναι παντός καιρού και, το κυριότερο, έχουμε την καλύτερη άγκυρα, την άγκυρα της στεριάς. Έτσι την αράζουμε όπου μας βολεύει με ό,τι καιρό κι αν έχει.

Οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες είναι οι καλύτεροι μήνες και αν αυτοί βάλλονται από μποφόρ  για τους καστεράδες, τους ψαράδες της τεχνικής κάθε είδους Casting, που κυνηγάνε τα μποφόρ και τις χαμηλές θερμοκρασίες για το ψάρεμά τους και το ψάρεμα κόντρα στον καιρό είναι βούτυρο στο ψωμί τους, καθώς μέσα από τέτοιου είδους ψαρέματα έρχονται και τα καλά ψάρια, όπως οι σαργοί, τα λαβράκια, οι τσιπούρες και άλλα.

Ούτε τα χιόνια μας σταματούν, ίσα-ίσα που μπορεί να μεγαλώσει και η παρέα μας, ο Ψαροχιόνης με τα ψάρια του

Τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες έχουμε δυο βασικά στοιχεία στη ζωή των ψαριών. Το πρώτο είναι το κατέβασμά τους από τα βόρεια και κρύα νερά  προς τα νότια και πιο ζεστά νερά της Μεσογείου. Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναπαραγωγή τους μέσα σε αυτό το διάστημα των δυο εποχών και η απόθεση των αβγών τους που μπορεί να κρατήσει έως και τον Μάρτιο, ανάλογα βέβαια με τις κλιματικές εξελίξεις. Και τα δυο παραπάνω στοιχεία φέρνουν στο διάστημα αυτό κατά κύματα τα ψάρια, είτε για να ξεκουραστούν, είτε για να γεννήσουν στα νερά του νησιού μας και αυτό οι περισσότεροι λάτρεις της παράκτιας αλιείας το γνωρίζουν. Όπως κάποιοι γνωρίζουν και τα σημεία που θα τα συναντήσουν και είναι έτοιμοι με την πρώτη ευκαιρία για μια ψαρευτική εξόρμηση, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες για μια συνάντησή τους με τα ψάρια.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που ανεξάρτητα με τα παραπάνω πάνε ψάρεμα για να καθαρίσουν το μυαλό από την πίεση της καθημερινότητας. Έτσι μια φορά την εβδομάδα, μια βραδιά, μια ημέρα την αφιερώνουν στο ψάρεμα. Μα κι αυτοί για να μην χάσουν αυτή την μια φορά θα πάνε ψάρεμα ό,τι καιρό κι αν έχει. Τους φτάνει μόνο να βρεθούν στη θάλασσα, να πετάξουν έστω και μια φορά την αρματωσιά τους μέσα, με την προσμονή και την ελπίδα να δουν ένα καλάμι τους να γονατίζει, μια καρούλα τους να φεύγει και να τους δοθεί η ευκαιρία μιας μάχης με ένα αξιόλογο ψάρι.

Ο Μαρίνος Μαρμαρινός κυριολεκτικά σε μια μονομαχία σώμα με σώμα με τα κύματα……..

Αυτά για όσους φίλους δεν ήξεραν ότι το ψάρεμα είναι ένα hobby παντός καιρού και φυσικά οι ντόπιοι ψαράδες θα είναι εδώ και σίγουρα θα μαθαίνετε νέα τους και όχι μόνο μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας τους χειμερινούς μήνες.

Για τους φίλους ψαράδες καλές θάλασσες και να διατηρούμε τα κατάγιαλα καθαρά. Για τους φίλους κυνηγούς τώρα που άρχισε το κυνήγι καλές και εύστοχες τουφεκιές προς τα θηράματα και όχι σε ταμπέλες. Στους φίλους αναγνώστες και σε όλο τον κόσμο καλό και ζεστό χειμώνα στα σπίτια όλων μας…

Προηγούμενο άρθροφωτοσχόλιο
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδο 12-12-2017