Οι μελέτες δείχνουν πως η άμεση διέγερση των νευρώνων θηλυκών ποντικιών μπορεί να απελευθερώσει ντοπαμίνη, σημαντικός νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που συνδέεται με την επιβράβευση.
Με την ευκαιρία που γιορτάζεται μεθαύριο η γιορτή του Έρωτα και ο Άγιος Βαλεντίνος ας ψάξουμε λίγο την ανθρώπινη ανάγκη για αγάπη, για συναίσθημα, για έρωτα και χαρά.
Το κοινωνικό άγγιγμα θεωρείται πολύ σημαντικό για την καλή ψυχοσωματική κατάστασή μας. Έτσι ένα χάδι είναι σημαντικό για τη συναισθηματική μας ισορροπία, ενώ το άγγιγμα μεταξύ ανθρώπων του κοινωνικού, ακόμα και του επαγγελματικού, περίγυρου, είναι βασικό για τη διαχείριση του άγχους.
Ωστόσο ζούμε σε μια εποχή που όλα παρεξηγούνται. Όχι μόνο ένα φιλικό άγγιγμα, όχι μόνο ένα χάδι, αλλά ακόμα κι ένα βλέμμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως “σεξουαλική παρενόχληση”.
Δεν ξέρω τι θα έκανε ο Άγιος Βαλεντίνος αν ζούσε στην εποχή μας.
Δεν ξέρω πώς θα ανταποκρινόταν ένας θεός του έρωτα σε μια εποχή που δείχνει να μισεί το φλερτ ή να το αποφεύγει στην καλύτερη περίπτωση.
Πριν πολλά χρόνια ήμουν στη Νέα Υόρκη μ’ ένα φίλο μου και καθώς πίναμε ένα ποτό σ’ ένα μπαρ μου είπε… “μη κοιτάς ποτέ κάποιον στα μάτια”.
Παραξενεύτηκα και το θεώρησα τόσο δύσκολο. Γιατί, ρε φίλε, αν δεν κοιτώ στα μάτια, πού να κοιτώ;
Τα χρόνια τα δικά μας ήταν αλλιώς.
Γελάγαμε, φλερτάραμε, παίζαμε, χαριεντιζόμασταν και χαμπάρι δεν παίρναμε για παρενοχλήσεις κι άλλα τέτοια.
Εμείς χορεύαμε κολλητά μπλουζ και αγγίζαμε μάγουλα και κορμιά σαν να μην υπήρχε αύριο.
Και τότε θυμάμαι καλά πως δεν γιορτάζαμε καν κανένα Άγιο του Έρωτα και κανένα Άγιο Βαλεντίνο.
Υπάρχει σίγουρα η κακοήθεια και υπήρχε πάντα.
Κάποιοι άνθρωποι έχουν δείξει απαράδεκτες συμπεριφορές και καθημερινά διαβάζουμε στις εφημερίδες και στα σάιτ τόσα και τόσα διαστροφικά γεγονότα.
Ίσως γι’ αυτό γιορτάζουμε τον έρωτα και τον Άγιο Βαλεντίνο τόσο έντονα τα τελευταία χρόνια…
Ίσως γιατί τα χρόνια της αθωότητας έχουν φύγει ανεπιστρεπτί.
Σουφλέ πορτοκάλι με σοκολάτα για τον Άγιο Βαλεντίνο
Υλικά
- 250 γρ. σοκολάτα με γεύση πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. βούτυρο
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 3 αυγά και 3 κρόκοι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κ.γ. baking powder
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Κόβουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια.
- Τα λιώνουμε σε μπεν μαρί.
- Μόλις γίνουν χλιαρά βάζουμε στο μίξερ τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα και το αλεύρι στο μείγμα.
- Απαλά ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε 8 φορμάκια και πασπαλίζουμε εσωτερικά με αλεύρι.
- Ισομοιράζουμε και ψήνουμε τα σουφλέ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.