ΣΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΟ ΚΑΓΙΑΝΙ Όλη η Λέσβος σε λίγα τετραγωνικά…

“Και τι ζητάω, τι ζητάω, μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω”, τραγουδάει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και για τον καθένα μας ο παράδεισος μοιάζει να είναι διαφορετικός. Για τους λάτρεις όμως της καλής κουζίνας και της γευσιγνωσίας στο νησί, ο επίγειος παράδεισος είναι ένας. Και δεν είναι άλλος από την ταβέρνα του “Αντώνη” στο Καγιάνι. Είναι, ίσως, η μοναδική φορά που ένα μαγαζί και ο ιδιοκτήτης του μπορεί να είναι αποδεκτά από το σύνολο του κόσμου.

taverna-antonis-kagiani-lesvos-DSC_4888-823x549

Δεν είναι μόνο η ποιότητα και η γαστριμαργική απόλαυση των πιάτων που σερβίρει το μαγαζί, δεν είναι η ευγένεια και η απλότητα του Αντώνη που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι τρως στην κουζίνα του σπιτιού σου, δεν είναι η καταπληκτική θέα που θα ζήλευαν και τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο, ούτε το ζεστό περιβάλλον που σε καλεί να επισκέπτεσαι τον χώρο συνέχεια. Είναι όλα αυτά μαζί που δεν μπορεί να τα βρεις αλλού όσο και αν ψάξεις.

Ίσως γιατί κάποια πράγματα είναι μοναδικά σε αυτό τον τόπο. Με την είσοδό σου στο μαγαζί, ο Αντώνης σε ξέρει, δεν σε ξέρει θα έρθει να σε καλωσορίσει, να σου μιλήσει και να σε κάνει να νιώσεις οικεία. Και αυτό δείχνει γιατί όλοι ξέρουν πλέον τον ιδιοκτήτη και όχι την ταβέρνα με το όνομά της. Από κει και πέρα αρχίζει η “μάχη” γιατί πολύ απλά θες να τα δοκιμάσεις όλα. Η κ. Αναστασία, η μητέρα του Αντώνη, δεν αστειεύεται. Τα μεζεδλίκια της είναι ξακουστά και έρχονται άνθρωποι από παντού για να τα δοκιμάσουν.

taverna-antonis-kagiani-lesvos-DSC_4882-823x549 taverna-antonis-kagiani-lesvos-DSC_4877-823x549

Άλλωστε, όπως λένε, όποιος δεν έχει περάσει από του Αντώνη στο Καγιάνι και δεν έχει γευτεί τα φαγητά της κ. Αναστασίας, δεν ξέρει τι θα πει Λέσβος. Από τους ξακουστούς κεφτέδες, τα κρεατικά όλων των ειδών, θαλασσινά που μυρίζουν ιώδιο, σαλάτες, ορεκτικά, χόρτα, παστά, φασολάδα και φάβα, μαγειρευτά με αγνό παρθένο ελαιόλαδο…  Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και τι να πρωτοφάει. Και όταν με το καλό γεμίσει η κοιλιά, σειρά παίρνει το “μάτι” γεμίζοντας και την ψυχή ταυτόχρονα με όμορφες εικόνες από το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, μέχρι τα απέναντι παράλια της Τουρκίας. Και ξανά μανά ο Αντώνης να σε ρωτά αν έμεινες ευχαριστημένος, αν θες και κάτι άλλο και να σε κερνά και το κρασάκι σου που το πίνει μαζί σου. Αυτός είναι ο Αντώνης στο Καγιάνι. Μια ταβέρνα στα χαρτιά, αλλά όλη η Λέσβος σε λίγα τετραγωνικά. Τηλέφωνο: 2251061951.

68490ddfa9156cc0ca379e0457d077088b8acfc5