Τελευταία εβδομάδα στην έκθεση “Το δάσος κάτω από το Δρόμο”

Ολοκληρώνει την παρουσία του για το κοινό της Μυτιλήνης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με την έκθεση “Το δάσος κάτω από το δρόμο” στο ισόγειο του Επιμελητηρίου, προσφέροντας την ευκαιρία στον κόσμο να επισκεφθεί τα μοναδικά εκθέματα που ήρθαν στο φως στη διάρκεια έργων διάνοιξης δρόμου στη Δυτική Λέσβο, με ελεύθερη είσοδο για όλους!

Παράλληλα αυτή την τελευταία εβδομάδα, φιλοξενίας της έκθεσης στη Μυτιλήνη, πραγματοποιείται μεγάλο BAZAAR όλων των εκδόσεων του Μουσείου, βιβλίων, CD-Rom, DVD-Rom, χαρτών και αναμνηστικών με έκπτωση για τους επισκέπτες της έκθεσης 40%-50%!

Μέχρι σήμερα η Έκθεση δέχτηκε ενθουσιώδη σχόλια από τους 6.500 επισκέπτες κατά τους τελευταίους μήνες παρουσίασης στη Μυτιλήνη.

Ήδη προετοιμάζεται η μεταφορά και παρουσίασή της στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης!

Η έκθεση παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Τμήμα του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα.

Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους.

Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών. Παράλληλα, τα ευρήματα αποκαλύπτουν μοναδικές πληροφορίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που τα κατέστρεψαν και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία “Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης” (ΠΔ 433/1985).

Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.

Η έκθεση οργανώνεται σε 11 ενότητες που περιλαμβάνουν την Εισαγωγή, το έργο, το απολιθωμένο Δάσος και τα ευρήματα, τις απολιθωματοφόρες θέσεις και τους γεώτοπους, τα απολιθώματα, το αρχείο και την αποτύπωση, τη διαδικασία της ανασκαφής, τη διαδικασία της συντήρησης, τη διαδικασία της μεταφοράς, τη διατήρηση και τις υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις και τη διαδρομή στο χρόνο. Στόχος της είναι να αναδείξει τόσο την πληθώρα των απολιθωμένων ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν, όσο και να γνωρίσει στο κοινό τις διαδικασίες με τις οποίες αυτά ανασκάπτονται, αποτυπώνονται, καταγράφονται και συντηρούνται στο Μουσείο ή διατηρούνται επί τόπου στις θέσεις που βρέθηκαν. Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση καθώς εστιάζει τόσο στα ευρήματα όσο και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο, όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Παράλληλα, η περιήγηση στις νέες ανασκαφικές θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου αποτελεί μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη της περιοχής καθώς διασχίζοντας ένα σύγχρονο οδικό άξονα, ταυτόχρονα περιηγείται σε ένα ανοικτό υπαίθριο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.