Η ξεχωριστή κ. Ευρυκόμη

-Την Παρασκευή πήρε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην τελετή καθομολόγησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τώρα “βάζει πλώρη” για διδακτορικό!

Στην τελετή καθομολόγησης αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Παρασκευή, στο Δημοτικό θέατρο, η 51χρονη Ευρυκόμη Σάββα πάνω στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Μυτιλήνης έβλεπε άλλο έναν στόχο της να γίνεται πραγματικότητα. Είναι η στιγμή που κλείνοντας τα μάτια, στην πολύβουη αίθουσα, το μυαλό της ταξιδεύει στο 2009 όταν αποφοιτώντας με βαθμό 19,6 από το Εσπερινό Λύκειο κατάφερε να περάσει στην Παιδαγωγική σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ήταν η αρχή της ακαδημαϊκής πορείας, που δεν σταματά εδώ. Την Παρασκευή παρέλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τώρα βάζει πλώρη και για διδακτορικό.

Η ιστορία της Ευρυκόμης Σάββα, αποτελεί από μόνη της ένα  μάθημα δύναμης και αποφασιστικότητας, ένα μάθημα ζωής. Έγινε μητέρα στα 17 χρόνια της, στα 25 έχασε το ένα χέρι της σε εργατικό ατύχημα και όταν χώρισε και έμεινε μόνη της ν’ αναθρέψει τις δυο κόρες της, τόλμησε να ξεκινήσει το διαδικτυακό μαγαζί προϊόντων και έπειτα μια επιχείρηση κούριερ που σήμερα λειτουργούν τα παιδιά της. Όταν πλέον είχε φροντίσει για τα παιδιά της, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά της. Στα 38 της χρόνια επέστρεψε στο σχολείο που είχε εγκαταλείψει από μικρή ηλικία και ξεκίνησε, από την αρχή. «Πήγα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μετά στο Εσπερινό Λύκειο και από εκεί πέρασα στο Πανεπιστήμιο. Ήταν για μένα όλο αυτό μια νέα αρχή. Μια νέα ευκαιρία στη ζωή», δηλώνει στα “Νέα της Λέσβου”. Σε όλη αυτή τη διαδρομή οι κόρες της στηρίζουν και ενθαρρύνουν τη μητέρα τους. «Έχουμε παιδί να σπουδάσουμε» έλεγαν  χαριτολογώντας όταν η μητέρα τους “πέρασε” στο Πανεπιστήμιο. Και χρειάσθηκε πολλές φορές να τη στηρίξουν καθώς η αναπηρική σύνταξη των μόλις 400 ευρώ δεν φθάνει.

Το 2013 ολοκλήρωσε τις σπουδές της με βαθμό 9,23  και επέστρεψε στο νησί, όπου άρχισε ν’ ασχολείται με την ιστορική έρευνα, ενώ ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία. Και αυτή η διαδρομή έφθασε στο τέλος της την Παρασκευή.  Η εργασία που ετοίμασε για το πτυχίο της είχε θέμα “Μνήμες από τον εμφύλιο της Λέσβου”. Η δουλειά της μάλιστα όταν παρουσιάσθηκε συγκέντρωσε θετικότατα σχόλια, αφού βασίζεται σε μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν την εποχή αυτή, και θα γίνει ντοκιμαντέρ που θα πάρει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της ερχόμενης χρονιάς.

 

Απόφαση ζωής

 

Τα όνειρα της Ευρυκόμης δεν σταματούν εδώ. Σκέφτεται τώρα να συνεχίσει τις σπουδές και για διδακτορικό, ενώ σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσει την ιστορική έρευνα που τη συναρπάζει. «Με έχει συνεπάρει η πνευματική τροφή που προσφέρω στον εαυτό μου αυτά τα χρόνια. Νιώθω υπερηφάνεια και τιμή για αυτό που έχω καταφέρει σήμερα. Για μένα την Παρασκευή δεν ήταν μια μέρα στη ζωή ενός φοιτητή που παίρνει το πτυχίο του. Ήταν μια συνειδητή απόφαση ζωής, που γινόταν πραγματικότητα», μας λέει.

Η Ευρυκόμη ανοίγει τα μάτια της πάνω στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου  και βλέπει στα 51 χρόνια της, όλο τον κόσμο στα χέρια της. Ανάμεσα στο κοινό που χειροκροτεί θερμά τους αποφοίτους ψάχνει με τα μάτια της τις κόρες της, που έχουν κάθε λόγο να θαυμάζουν και να εμπνέονται από την ξεχωριστή και επίμονη μητέρα τους.