Αιμορροϊδοπάθεια

Κοινωνικό ταμπού, με μεγάλο οικονομικό κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι αιμορροΐδες, καθώς μόλις 1 στους 3 πάσχοντες αναζητεί ιατρική βοήθεια για μόνιμη θεραπεία!
Στη χώρα μας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται καθημερινά, τη στιγμή που μπορούν να απαλλαγούν μόνιμα από το πρόβλημα μόλις μέσα σε 20 – 30 λεπτά.
Η πλειοψηφία των πασχόντων, λόγω του κοινωνικού ταμπού, απευθύνονται στον γιατρό αρκετά καθυστερημένα αφού έχουν ταλαιπωρηθεί σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όταν η πάθηση είναι στο 3ο ή 4ο στάδιο.
Μελέτες που έγιναν το 2015, αναφέρουν ότι κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω αιμορροΐδων χάνονται περισσότερες από 250.000 ώρες εργασίας, το κόστος των οποίων υπολογίζονται γύρω στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ!

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα που δίνει η αιμορροϊδοπάθεια είναι:
-Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
-Αιμορραγία
-Έκκριση βλέννης
-Τοπικός ερεθισμός
-Κνησμός
-Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
-Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την αιμορροϊδοπάθεια είναι πολλές. Οι κυριότερες είναι:
-Η δυσκοιλιότητα. Άστατος τρόπος διατροφής, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος, κ.λ.π.
-Η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας
-Η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα
-Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας
-Η κληρονομική προδιάθεση.
Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους διακρίνονται σε τέσσερα στάδια:
1ο. Αυτές που δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο
2ο. Αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό
3ο. Αυτές που βγαίνουν από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του
4ο. Αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Μόνιμη λύση στην πάθηση των αιμορροΐδων είναι η χειρουργική και γίνονται τέτοια χειρουργεία και στο Βοστάνειο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κερδίζει έδαφος η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος D.G.H.A.L.(Doppler Guided Hemorroidal Artery Ligation)!
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αλλά και τα στατιστικά στοιχεία από εκατομμύρια επεμβάσεις σε Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ιαπωνία, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με υπερήχους D.G.H.A.L προσφέρει μέσα σε 20 – 30 λεπτά, στους ασθενείς την απόλυτη, ανώδυνη και ριζική θεραπεία για όλες τις μορφές των αιμορροΐδων. Γίνεται με τοπική νάρκωση.
Ο ασθενής λίγες ώρες μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του, γιατί δεν χρειάζεται νοσηλεία και την επομένη στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ η επέμβαση καλύπτεται από όλα τα Ταμεία.