Ανοίγει τις πύλες της η 30ή Συνάντηση Ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου

Τα 30 χρόνια συμπληρώνει φέτος η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, ένα θεατρικό αντάμωμα θιάσων και ερασιτεχνών ηθοποιών από όλο το Αιγαίο. Η 30ή Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Χίο από 4 έως 14 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 28 ερασιτεχνικών θιάσων και 500 ερασιτεχνών ηθοποιών, από όλο το Αιγαίο.

Τη θεατρική συνάντηση οργανώνει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου (Ο.Ε.Θ.Α.), ενώ το θεσμό υποστηρίζουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου, που τη φιλοξενεί. Οι παραστάσεις θα παρουσιάζονται σε  τρεις θεατρικές σκηνές  – στο Ομήρειο, στην ΠΕΚΕΒ και στην «Πρόοδο» Καλλιμασιάς –  όπου οι θεατές δωρεάν θα μπορέσουν να τις  παρακολουθήσουν.

Η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» που κατά γενική ομολογία έχει καθιερωθεί ως ένας καταξιωμένος θεσμός στο χώρο του Αιγαίου, αποτελεί μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της ερασιτεχνικής δημιουργίας, αναβάθμισης του επιπέδου ζωής των κατοίκων με την επίδραση της Τέχνης του θεάτρου, την προβολή της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Αρχιπελάγους, αλλά και της αυτοδύναμης πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

Έχει χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι διαγωνιστικό. Στη “Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου” δίνεται η ευκαιρία αλληλογνωριμίας και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των ερασιτεχνών. Παράλληλα, δε, οι κάτοικοι των νησιών όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο έχουν τη δυνατότητα να δουν ποιοτικές παραστάσεις δωρεάν.

Η θεσμική αυτή δράση, που πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια, έχει ξεκινήσει το 1988 στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή 12 θεατρικών σχημάτων από το Αιγαίο. Αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργηθούν ή να ανακαινιστούν σε διάφορα νησιά του Αιγαίου θεατρικοί χώροι, οι οποίοι παραδόθηκαν στη συνέχεια στις τοπικές κοινωνίες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με αφορμή τη «Συνάντηση», ξεπήδησαν νέα θεατρικά σχήματα στον αιγαιακό χώρο, που με την αγάπη τους, το μεράκι τους για καλλιτεχνική δημιουργία, την επιθυμία για έκφραση ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες ανακύπτουν.

Κατά τη διάρκεια της «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ», θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα καθιστώντας την «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού.

 

Μικρή η συμμετοχή από Λέσβο

Στη φετινή διοργάνωση παρατηρείται ίσως η μικρότερη συμμετοχή σωματείων από τη Λέσβο, όπου παραδοσιακά συμμετείχαν θίασοι από όλο το νησί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συμμετάσχουν στην Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων ο Ερασιτεχνικός Όμιλος Καλλονής (ΕΘΟΚ) που θα παρουσιάσει την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, το έργο «@έχετε μήνυμα.com» του Hal Salwen και οι «Άστεγοι», που θα παρουσιάσουν το έργο «Ο Κλέψας του Κλέψαντος» στην τελετή λήξης την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Η επίσημη πρεμιέρα της συνάντησης θα γίνει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου με κοινή θεατρική παράσταση, που θα παρουσιάσουν όλοι οι θίασοι του Αιγαίου με τίτλο «Γυναίκα Γη» στο Ομήρειο Πνευματικό κέντρο Χίου.

Επίσης θα συμμετάσχει από τη Λήμνο η Λαϊκή σκηνή ΜΕΑΣ Λήμνος με το έργο «Τα μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου.