Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Δομές μέχρι 3.500 ατόμων»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν ισχύουν οι αρχικές εκτιμήσεις για δομές μέχρι 7.000 ατόμων
  • «Με τον Κώστα Μουτζούρη συμφωνούμε στους στόχους, στην υλοποίηση υπήρξαν δυσκολίες»

Μικρότερες «ελεγχόμενες» δομές μέχρι 3.000-3.500 ατόμων, αντί για δομές μέχρι 7.000 ατόμων που είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο, αλλά και οι συγκρούσεις των κατοίκων με τις δυνάμεις ΜΑΤ τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και οι σχέσεις σήμερα με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ήταν μεταξύ των θεμάτων που ξεχώρισαν στην διακαναλική συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τη Δευτέρα το απόγευμα, σε ΜΜΕ της Χίου. Ο Υπουργός απάντησε και στο ερώτημα για το αν θεωρεί ότι η επιλογή Μητσοτάκη σε έναν νησιώτη βουλευτή ν’ αναλάβει το συγκεκριμένο Υπουργείο ουσιαστικά τον «καίει». 

Ειδικότερα, η συνέντευξη δόθηκε σε τρεις δημοσιογράφους των τηλεοράσεων «Αλήθεια» και «Πατρίδα» και της ιστοσελίδας «Πολίτης» και ο Υπουργός εκ βαθέων αναφέρθηκε σε όλα όσα προηγήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και μέχρι τώρα δεν είχε ακουστεί ούτε μια «συγγνώμη». 

«Αναγνωρίζετε ότι ήταν λάθος η “πολεμική αποστολή” των ΜΑΤ στα νησιά;», ήταν το ερώτημα του Γιάννη Τζούμα. «Δεν ήταν απόφαση Μηταράκη, αλλά έχω ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη ως μέλος της κυβέρνησης. Δεν διαχωρίζω τον εαυτό μου. Ήταν μια συλλογική κυβερνητική απόφαση…», απάντησε ο Υπουργός. 

Παράλληλα τόνισε ότι το κλίμα ήταν οξυμμένο πριν σταλούν τα ΜΑΤ στα νησιά και θύμισε την επίθεση που ο ίδιος δέχθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο όταν ως υφυπουργός πήγε να ενημερώσει το όργανο για τη νέα δομή. 

«Yπήρχε από πριν πολεμικό κλίμα. Θεωρούσε η αστυνομία ότι αν στείλει περισσότερες δυνάμεις δεν θα γίνονταν επεισόδια. Υπήρχε μεγάλη ένταση. Ξέφυγε απαράδεκτα και από την αστυνομία. Προσωπικά, παρακολουθώ συστηματικά την ΕΔΕ που διεξάγεται από την Αστυνομία.  Όλα είναι σε επίπεδο προδιαδικασίας. Και για πολίτες και για αστυνομία. Ξέφυγε και ξέφυγε πολύ άσχημα. Μια  πραγματική λύπη είναι πιο μεγάλη από ένα τυπικό συγγνώμη. Αυτά που είδα με πλήγωσαν απόλυτα. Και οι σκηνές στα Μεστά ήταν απαράδεκτες. 

Όπως και από τους πολίτες. Το να υπάρχουν κάτοικοι ν’ αντιδράσουν το σέβομαι. Το να πηγαίνουν  κάτοικοι στο ξενοδοχείο, εκεί που κοιμάται κόσμος να τους δείρουν, εκφεύγει του πολιτισμού μας. Όπως εκφεύγουν οι σκηνές στα Μεστά κατά την αποχώρηση της αστυνομίας που έσπασαν αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά

Σχολίασε επίσης ότι «κυκλοφόρησαν απίστευτα ψέματα που δηλητηριάζουν απλούς ανθρώπους», αποφεύγοντας ν’ αναφερθεί από ποιες πλευρές έγινε αυτό. 

Κάνοντας απολογισμό της τετράμηνης παρουσίας του στο τιμόνι του Υπουργείου Μετανάστευσης και ασύλου, ο κ. Μηταράκης  είπε ότι ανέλαβε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες ροές, αλλά και όλα όσα ακολούθησαν με την ένταση με την Τουρκία και την πανδημία του κορονοϊού. 

«…είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις πολύ υψηλές ροές. Οι αυξήσεις των ροών έφθασαν το 86% από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή ήταν η πρώτη κρίση που είχαμε στα χέρια μας.

(…) Βρεθήκαμε το Μάρτιο ν’ αντιμετωπίζουμε ασύμμετρη απειλή στα νησιά μας με προθέσεις της Τουρκίας να περάσουν 150.000-200.000 μετανάστες στον Έβρο και τα νησιά μας. Το Μάρτιο είχαμε την κρίση του κορονοϊού. Υπήρχαν προβλέψεις για χιλιάδες κρούσματα στις δομές.

Βάλαμε δυο μεγάλους στόχους, ο πρώτος ήταν η μείωση των ροών. Σ’ αυτό συνέβαλε η απόφαση ΚΥΣΕΑ όπου το μεταναστευτικό έγινε ζήτημα εθνικής ασφαλείας και με πλήρη κινητοποίηση και των ενόπλων δυνάμεων και λιμενικού και αστυνομίας. Πετύχαμε 97% μείωση τον Απρίλιο, περίπου τέτοιο το ποσοστό το Μάιο».

 

Μικραίνουν… οι υπερ-δομές

Όπως είχε ανακοινώσει και πρόσφατα ο Υπουργός, επανέλαβε και στη συνέντευξη ότι πλέον συζητάμε για μικρότερες δομές από αυτές που είχαν ανακοινωθεί για Λέσβο και Χίο.  «…Οι αρχικές εκτιμήσεις του Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικές. Μιλούσαμε για δομές 5.000 – 7.000 ατόμων. Μιλάγαμε σε μια εποχή που ήταν αυξημένες οι ροές και πολύ αργή η διαδικασία ασύλου. Το 2019 θέλαμε 185 μέρες για την πρώτη απόφαση ασύλου, τώρα βγαίνει σε 25 ημέρες. Που σημαίνει ότι μπορεί από τα νησιά να φύγουν κάτω από το δίμηνο, όσοι έχουν θετικό άσυλο και στο 6μηνο όσοι έχουν αρνητικό. Άρα είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δομές, αλλά πολύ μικρότερες από αυτές που χρειαζόμασταν το Νοέμβριο».

Άσκησε κριτική στους εκπροσώπους τοπικών φορέων με τους οποίους η συζήτηση πολλές φορές καταλήγει σε αδιέξοδα: «Όλοι φοβούνται το πολιτικό κόστος και λαϊκίζουν», είπε.

Όσον αφορά την ανάθεση σε εκτιμήτρια για τις μισθώσεις εκτάσεων, απέφυγε ν’ αναφερθεί στη Λέσβο,  είπε ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία στη Χίο, ενώ ανέφερε ότι γίνονται εκτιμήσεις για Λέρο, Κω και Σάμο. 

 

«Γιατί δεχθήκατε το Υπουργείο…»

Ο υπουργός ρωτήθηκε για το αν θεωρεί ότι η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο πόστο, ουσιαστικά τον «καίει» αφού στρέφει τους νησιώτες στην εκλογική του περιφέρεια εναντίον του. 

«…Δέχθηκα για έναν πολύ απλό λόγο: Θεώρησα ως νησιώτης ότι το μεταναστευτικό είναι πρώτη προτεραιότητα, είναι το νούμερο ένα θέμα. Θέλω να έχω την τύχη στα δικά μου χέρια και να είμαι στην πρώτη γραμμή της φωτιάς».

 

«Θα είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής Χίου»

Οι δημοσιογράφοι της Χίου επιμένοντας στο θέμα αυτό σχολίασαν ότι δέχθηκε ουσιαστικά ένα «πολεμικό υπουργείο» και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος όσον αφορά το μεταναστευτικό. 

«Το δέχθηκα παρόλο που είμαι βουλευτής Χίου και το 2023 θα είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής Χίου. Θεωρώ ότι αν δεν λύσουμε για τα νησιά μας το μεταναστευτικό θα έχουμε αφήσει ένα μεγάλο βάρος στην ακριτική Ελλάδα. Χρειάζεται υπεύθυνη στάση. Η αποδοχή της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό δημοσκοπικά, τον Ιανουάριο ήταν 6%. Τον Απρίλιο 40%. Υπάρχουν θετικές απόψεις τώρα ότι το πρόβλημα έχει αρχίσει ν’ αντιμετωπίζεται», είπε χαρακτηριστικά. 

Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «… Στόχος μου δεν είναι να είμαι συμπαθής, είναι να λύσω ένα πρόβλημα που απασχολεί το νησί μου και συγχρόνως όλη τη χώρα. Δεν φοβάμαι τις προκλήσεις. Δεν φοβήθηκα να πω τις θέσεις μου, δεν φοβήθηκα να πάω στο δημοτικό συμβούλιο και ν’ αντιμετωπίσω έναν ακραίο λαϊκισμό. Δεν θέλω να με κρίνουν αν είμαι συμπαθής, να με κρίνουν αν παρέδωσα τη λύση ενός προβλήματος που βασανίζει όλη την ακριτική και την ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος δεν είναι να μεταφέρω το πρόβλημα από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά να το αντιμετωπίσω συνολικά.  Κάποιοι που το βλέπουν τοπικιστικά μπορεί να είναι συμπαθείς στον τοπικό τους πληθυσμό, αλλά δεν μπορούν να πουν ότι εκτελούν μια εθνικά θετική προσπάθεια». 

 

Η θέση Χατζηκομνηνού

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη στάση των τοπικών φορέων και τη σημασία να εκφράζονται ρεαλιστικές θέσεις, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης  Λέσβου, Άρης Χατζηκομνηνός, στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου είπε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό – και δεν  νομίζω ότι έχει γραφτεί – ότι εγώ ως Μυτιληνιός θέλω να φύγουν από τη Λέσβο. Αλλά δεν θέλω να πάνε στην Ηπειρωτική Ελλάδα και να γεμίσει όλη η χώρα μετανάστες που δεν μπορούν να γυρίσουν. (…)Δεν είναι ο στόχος μας να γεμίσει όλη η Ελλάδα μετανάστες».

 

Οι σχέσεις με τον Περιφερειάρχη

Ο κ. Μηταράκης ρωτήθηκε και για την πρόσφατη πρόταση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, να ζητηθεί από τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα για τα γεύματα των μεταναστών στις δομές. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να τους επιβληθεί διά νόμου, αλλά είναι κάτι που θα προτείνει ο ίδιος σε επικοινωνία με τις εταιρείες τονίζοντας ότι θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει δεκτό το αίτημα αυτό. 

Αναφέρθηκε όμως και ειδικότερα στις σχέσεις του με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος θυμίζουμε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο, είχε αρνηθεί να συναντηθεί μαζί του. «…Με τον Κώστα Μουτζούρη έχουμε καλύτερη συνεργασία, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι χρειάζεται να επιστρέψουμε στον ρεαλισμό. Συμφωνούμε στους στόχους, μείωση των ροών και αποσυμφόρηση των νησιών. Στην υλοποίηση υπήρξαν δυσκολίες. Έχουμε πλέον πιο προσγειωμένη αντιμετώπιση των θεμάτων». 

 

spot_img

More articles

spot_img