Ελπίδα ζωής για τον μικρό Νικόλα

2391

Στους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων Ελπίδα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της μια 35χρονη μητέρα από τη Μυτιλήνη για τη σωτηρία του παιδιού της, το οποίο χτυπήθηκε από λευχαιμία και δίνει αγώνα για τη ζωή του τον τελευταίο μήνα στην Αθήνα. Στα 4,5 χρόνια της ζωής του, ο μικρός Νικόλας που τώρα αρχίζει να μαθαίνει για τη ζωή, γνωρίζει δυστυχώς το σκληρό πρόσωπό της αντιμέτωπος με την επάρατη νόσο που έμελλε να φέρει τα πάνω-κάτω στον κόσμο του, μέσα σε ένα πρωινό.

Χωρίς τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα να έχει παρουσιάσει οτιδήποτε ασυνήθιστο στην κατάσταση της υγείας του που να προϊδέαζε για το τι θα επακολουθούσε, το μικρό αγόρι από τη μια μέρα στην άλλη ξύπνησε με πόνους στο σώμα του και ιδιαίτερα στα πόδια παρουσιάζοντας αδυναμία στο βάδισμα. Ο τύπος της λευχαιμίας από την οποία προσβλήθηκε δεν φάνηκε με ευκρίνεια από την πρώτη στιγμή, καθώς οι τιμές στους δείκτες των βιοχημικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε δεν οδήγησαν τους γιατρούς του Βοστάνειου άμεσα σε αυτήν την εκτίμηση. Το παιδί εξήλθε από το νοσοκομείο, καθώς όμως η κατάσταση της υγείας του δεν βελτιωνόταν, η μητέρα επανήλθε στο νοσοκομείο 10 ημέρες αργότερα, ενημερώνοντας τους γιατρούς ότι τα συμπτώματα του παιδιού δεν υποχωρούσαν και ότι πλέον η αδυναμία που εμφάνιζε στη βάδιση ήταν αισθητή.

Οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής υπέβαλαν το μικρό Νικόλα σε νέο κύκλο εξετάσεων,  ενώ το παιδί ελέγχθηκε και από νευρολόγο, ο οποίος παρέπεμψε σε νοσοκομείο Παίδων των Αθηνών για τις περαιτέρω ενέργειες. Έτσι μητέρα και παιδί ταξίδεψαν στην Αθήνα, όπου ο μικρός Νικόλας εισήχθη στο Ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα – Μαριάννα Βαρδινογιάννη, οι γιατροί του οποίου διέγνωσαν ότι πάσχει από λευχαιμία. Χωρίς καθυστερήσεις άρχισε η υποβολή του μικρού Νικόλα σε χημειοθεραπείες και οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για την πορεία της υγείας του, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις των θεραπόντων ιατρών ότι έχει αρκετές πιθανότητες να βγει απ’ αυτή τη μάχη νικητής. Όπως εξηγήθηκε στη μητέρα, θα πρέπει να παραμείνει στην Αθήνα για τουλάχιστον οκτώ μήνες, αυτό όμως το διάστημα θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι ενδεικτικό καθώς οκτώ μήνες είχαν αναφερθεί στην αρχή και για τη νοσηλεία του μικρού Άγγελου από τη Μυτιλήνη που είχε εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο με λευχαιμία, αλλά τελικά παρέμεινε στην Αθήνα για 1,5 χρόνο και μόλις πρόσφατα επέστρεψε στη Μυτιλήνη.

 

Η κοινωνική διάσταση

 

Το χτύπημα της επάρατης νόσου σε ένα παιδάκι μόλις 4,5 ετών αποτελεί τη μία και πράγματι τη σοβαρότερη διάσταση αυτής της ανθρώπινης ιστορίας, υπάρχει όμως και μια άλλη κοινωνική διάσταση. Ο μικρός Νικόλας μεγαλώνει μόνο με τη μητέρα του και τα άλλα δύο αδέλφια του, ένα κορίτσι 13 ετών και ένα αγοράκι 9 ετών. Η μητέρα του Νικόλα είναι άνεργη τα τελευταία 4 χρόνια  κατά τη διάρκεια των οποίων κάλυπτε τις βασικές ανάγκες των παιδιών της μέσα από τα κοινωνικά επιδόματα. Αδυνατώντας να τα βγάλει πέρα προτίμησε να συσσωρεύσει οφειλές 1.500 ευρώ στη ΔΕΗ από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έλειπαν από το σπίτι ακόμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά για τη διατροφή των παιδιών της.

«Έκανα αυτό που θα έκανε κάθε γονιός στις μέρες μας. Προτίμησα να μην λείψει το φαγητό από τα παιδιά μου και να συσσωρευτούν κάποιες οφειλές στη ΔΕΗ από την κατανάλωση του ηλεκτρικού. Άλλο δρόμο δεν είχα για να τα καταφέρω», μας είπε χθες τηλεφωνικά από την Αθήνα η μητέρα  του Νικόλα σε κακή ψυχολογική κατάσταση, λόγω της μεγάλης φουρτούνας που βρήκε την οικογένειά της. Σημειωτέον πως η γυναίκα έχει ενημερωθεί ότι η ΔΕΗ πρόκειται να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω των οφειλών και αυτό χωρίς η Επιχείρηση να γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένεια.

Από το τελευταίο είναι προφανές ότι η 35χρονη μητέρα δεν έχει τους οικονομικούς πόρους για να ανταποκριθεί ακόμα και σε βασικά έξοδα που προβλέπονται κατά την παραμονή της στην Αθήνα και θα πρέπει για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει σε τόσες άλλες περιπτώσεις, η τοπική κοινωνία να ενεργοποιηθεί και να βοηθήσει. Αμέτοχοι δεν θα πρέπει να μείνουν και οι τοπικοί φορείς και κυρίως η δραστήρια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Αναστασία Αντωνέλλη και η ομόλογός της στην Περιφέρεια, Καλλιόπη Πρωτογεράκη-Γόμου, που ως γυναίκες μπορούν να καταλάβουν. Μετά τον πρώτο κύκλο των θεραπειών η μητέρα και το παιδί πρέπει να παραμείνουν σε δωμάτιο στην Αθήνα για όσο διάστημα απαιτηθεί, καθώς όμως υπάρχει οικονομική αδυναμία για την κάλυψη αυτών των εξόδων η 35χρονη έχει υποβάλει αίτημα στον Σύλλογο «Φλόγα» για τη φιλοξενία τους στον ξενώνα του Συλλόγου, δωμάτια του οποίου διατίθενται στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες (αυτό είχε συμβεί και για την οικογένεια του μικρού Άγγελου). Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το Ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα «ασφυκτιά« από μικρούς ασθενείς, πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι πλέον εύκολο η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων των οικογενειών.

 

Τραπεζικός λογαριασμός και εκδήλωση

 

Ήδη έχει ανοιχθεί ένας αριθμός τραπεζικού λογαριασμού και συγκεκριμένα στην Τράπεζα Eurobank  GR 4302603190000640100750569 στο όνομα της μητέρας για την ενίσχυση της οικογένειας με ό,τι μπορεί ο καθένας, ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι ιδιοκτήτες καφέ – μπαρ της προκυμαίας της Μυτιλήνης έχοντας πληροφορηθεί για το μικρό Νικόλα πήραν την πρωτοβουλία και συντονίζονται, προκειμένου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί μία μέρα που θα είναι αφιερωμένη στο μικρό παιδί, ώστε τα έσοδα από τις εισπράξεις από την πώληση ροφημάτων και αναψυκτικών να διατεθούν για την ενίσχυση της οικογένειας.