«Έπαιξε» με τη ζωή του;

1102

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύεται από χθες το πρωί ένας 17χρονος μαθητής, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση που είχε από το μπαλκόνι του 2ου ορόφου της κατοικίας όπου διαμένει με τους γονείς του. Στην υπόθεση, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχει επέμβει η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, στελέχη της οποίας διερευνούν αν πρόκειται για ατύχημα ή για ενδεχόμενη απόπειρα αυτοκτονίας του νεαρού, για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί πως είναι γόνος καλής οικογένειας και αγαπητός στον κύκλο του.

Η πτώση του 17χρονου, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε περίπου στις 04:00 χθες τα ξημερώματα και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούγοντας τον κρότο οι γονείς, στην αρχή νόμισαν πως πρόκειται για κάποια παραβίαση στο ακίνητο από διαρρήκτες. Στη συνέχεια όμως κατάλαβαν τι είχε συμβεί χάνοντας τη γη κάτω από τα πόδια τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε συλλέξει μέχρι χθες η Αστυνομία, πριν την πτώση από το μπαλκόνι ο νεαρός βρισκόταν στο δωμάτιό του απορροφημένος για ώρες στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και στο διαδίκτυο. Αυτό είναι που έχει τροφοδοτήσει τις υποψίες της αστυνομίας αλλά και των γονέων για το ενδεχόμενο το νέο αυτό παιδί να παρασύρθηκε από παιχνίδι του διαδικτύου όπως είναι η «μπλε φάλαινα», ένα άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό κατασκεύασμα που έχει «κλείσει σπίτια» και στη χώρα μας δυστυχώς μέχρι τώρα.

Η «μπλε φάλαινα» που απασχόλησε πέρυσι κατά κύριο λόγο είναι ένα παιχνίδι του οποίου ο ιδρυτής φυλακίστηκε. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι λειτουργεί με τέτοιο τρόπο εθίζοντας τους νεαρούς παίκτες ώστε να μετατρέπονται σε πιόνια χάνοντας την αίσθηση της πραγματικότητας και του χρόνου.

Το παιχνίδι αναθέτει στους παίκτες – χρήστες του διαδικτύου αποστολές, αθώες και ανώδυνες στην αρχή αλλά όσο αυτό προχωρά, τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου γίνονται ολοένα και δυσκολότερα και επικίνδυνα. Αναρρίχηση σε κτήρια, αυτοτραυματισμούς με τον πιο κλασικό να τους ζητείται να σχεδιάζουν (χαράξουν)  με ξυράφι τη φάλαινα στο σώμα τους ενώ μπορούν ακόμα και να οδηγηθούν μέχρι και στην αυτοκτονία.

 

Τι ερευνά η Αστυνομία

 

Σύμφωνα πληροφορίες, οι ίδιοι οι γονείς φέρεται να επιδίωξαν την έρευνα των αστυνομικών στον υπολογιστή του παιδιού τους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο ο 17χρονος να επηρεάστηκε αρνητικά ψυχολογικά από κάποια πηγή ή παιχνίδι στο διαδίκτυο ή ενδεχομένως έχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Με άλλα λόγια να ερευνηθεί το ενδεχόμενο αν η πτώση του από το μπαλκόνι δεν οφείλεται σε κάποιο ατύχημα, για παράδειγμα να βγήκε στον εξωτερικό χώρο και να παραπάτησε, αλλά να υποκινήθηκε ή να επηρεάστηκε σε κάθε περίπτωση αρνητικά από κάποια πηγή του διαδικτύου. Κι αν  αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Λέσβου!

Υπάρχει άλλωστε τέτοια εμπειρία τις εποχές του διαδικτύου που διανύουμε, τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπου νέα παιδιά στην δύσκολη εφηβική ηλικία επηρεάζονται αρνητικά από διάφορες πηγές του διαδικτύου για αυτοτραυματισμούς και γενικότερα για ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Δυστυχώς το διαδίκτυο παρότι στις μέρες μας είναι συνυφασμένο με το σύγχρονο τρόπο ζωής και επικοινωνίας, δεν παύει να κρύβει και πολλές σκοτεινές πλευρές. Διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια καθώς και δωμάτια διαλόγου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία του χρήστη, τον οποίο αφού καταστήσουν εξαρτημένο, στη συνέχεια επιχειρούν να τον οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς. Και ειδικά στην ευαίσθητη εφηβική ηλικία, το πεδίο είναι περισσότερο πρόσφορο γι’ αυτές τις πηγές και γενικότερα τη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου.

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Δυστυχώς για την εποχή μας, όσο το διαδίκτυο εκτός από μέσο επικοινωνίας και αναζήτησης πληροφοριών συνεχίζει ταυτόχρονα να αποτελεί και την κυψέλη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όλα τα ενδεχόμενα μπορεί να είναι ανοιχτά. Και συνάμα είναι αντικειμενικά περιορισμένη η δυνατότητα παρέμβασης  των γονέων σε μια συνεχώς και με ραγδαίους ρυθμούς εξελισσόμενη τεχνολογία, που συναρπάζει και απορροφά τη νεολαία μας, ταυτόχρονα όμως και ο κάθε γονιός δεν μπορεί να κάνει το χωροφύλακα εκτελώντας 24ωρες βάρδιες μπροστά στον υπολογιστή του παιδιού του. Ιδιαίτερα μάλιστα στις λυκειακές τάξεις όπου τα παιδιά πλέον στις μέρες μας διεκδικούν και έχουν την ανεξαρτησία τους.  Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να συμβουλεύονται τους ειδικούς για κάθε τι ασυνήθιστο που παρατηρούν στη σχέση των παιδιών τους με το διαδίκτυο. Πολύ δε, περισσότερο αν διαπιστώσουν τη χρήση επικίνδυνων παιχνιδιών από τα παιδιά τους, τότε θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ενημερώνεται η Αστυνομία και κυρίως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για την περίπτωση του νεαρού, παρά την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η αστυνομία μετέβη στην κατοικία της οικογένειας και παρέλαβε τον υπολογιστή του  που θα αποσταλεί αρμοδίως για διερεύνηση από εξειδικευμένες αστυνομικές υπηρεσίες σε αυτόν τον τομέα των επαφών που είχε ο 17χρονος τις τελευταίες ώρες, η Αστυνομία εκτιμά πως η μαρτυρία του ίδιου του παιδιού θα είναι αυτή που θα ρίξει τελικά φως στην υπόθεση.

 

Η κατάσταση του παιδιού

 

Όπως προαναφέραμε, ο 17χρονος νοσηλευόταν χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου τραυματισμένος στα κάτω άκρα, στην κοιλιακή χώρα και στο κεφάλι. Αμέσως μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο οι χειρουργοί και νευροχειρουργοί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του. Το πρωί εισήχθη στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε  από τους νευροχειρουργούς σε αποσυμφόρηση κρανίου και πλέον η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος των γιατρών πέφτει στον τραυματισμό του παιδιού στο κεφάλι που αν και δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως επικίνδυνος για τη ζωή του, οι προσπάθειες των γιατρών εστιάζονταν στο να εκμηδενίσουν ακόμα και την παραμικρή πιθανότητα για επιπλοκή, με στόχο ο νεαρός να βγει όσο το δυνατόν συντομότερα από την Εντατική και να συνεχίσει το υπόλοιπο της νοσηλείας του σε κανονικό θάλαμο.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αποδεικνύεται σωτήρια για την περίπτωση του παιδιού, όπως και για κάθε τραυματισμό από πτώση και τροχαίο ατύχημα, η παρουσία των μόνιμων νευροχειρουργών στο Βοστάνειο, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος με τη μεταφορά τέτοιων τραυματιών με πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους στην Αθήνα.

Η Αστυνομία περιμένει να αναρρώσει ο 17χρονος ώστε να έχει τη μαρτυρία του για το τι συνέβη την κρίσιμη ώρα. Το μόνο στοιχείο που έχει από την οικογένεια στη διάθεσή της είναι πως ο νεαρός περνούσε πολλές ώρες καθημερινά μπροστά στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και στο διαδίκτυο, αυτό όμως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να είχε ίσως κάποιας μορφής απογοήτευση συνομιλώντας ενδεχομένως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον στις μέρες μας και στο σύνολό τους σχεδόν η νεολαία και όχι μόνο.

Χθες το απόγευμα το μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Ναταλέ Θεοφανόπουλος  δημοσίευσε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook  τα στοιχεία του νεαρού μαζί με έκκληση για προσφορά αίματος της ομάδας Α αρνητικό. Τα Νέα της Λέσβου επικοινώνησαν με συγγενή του 17χρονου ο οποίος, μας ανέφερε ότι αυτό που γνώριζε ήταν πως ζητήθηκαν δυο μονάδες αίματος, καθώς πρόκειται για σπάνια ομάδα και καλύφτηκαν μέχρι το μεσημέρι που ολοκληρώθηκε το χειρουργείο. Σε κάθε περίπτωση και για παν ενδεχόμενο, όσοι αιμοδότες ενδιαφέρονται, καλό θα είναι να επικοινωνούν σήμερα με το Σταθμό Αιμοδοσίας του Βοστάνειου για την περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να δώσουν αίμα. Τέλος να σημειώσουμε πως παρά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των στοιχείων του νεαρού από πηγές του διαδικτύου, τα Νέα της Λέσβου κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση όπως προβλέπουν οι διατάξεις περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αν και σε μια μικρή επαρχιακή κοινωνία όπως είναι η Λέσβος, η ανωνυμία σε τέτοια συμβάντα είναι σχετική.