Παρουσίαση βιβλίου «Τα ερμάρια του χρόνου»

135

Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη TÉRIADE στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει, παρουσιάζει αύριο Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., το βιβλίο της Αγγελικής Γαρίδη, Τα ερμάρια του χρόνου, από τις εκδόσεις «Αρχείο». Το βιβλίο γράφτηκε αρχικά στα Γαλλικά και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις PETRA το 2016 έχοντας αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές.

Η Αγγελική Γαρίδη γεννήθηκε στο Παρίσι όπου ακολούθησε σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Η διδακτορική της διατριβή εκδόθηκε με τον τίτλο Les Αnges du désir. Figures de l’ Ange au XXe siècle (Οι Άγγελοι του πόθου. Μορφές του Αγγέλου στον 20ό αιώνα) στον εκ. οίκο Albin Michel (1996). Εκτός από το παρόν βιβλίο, που κυκλοφόρησε στα γαλλικά το 2016 (Les Armoires du temps, Pétra), δημοσιεύτηκε μια ποιητική της συλλογή (Surunbuisson de myrte. Errances grecques, Pétra, 2018). Γράφει κείμενα για καταλόγους τέχνης και περιοδικά και συμμετέχει σε συλλογές σχετικά με την τέχνη και τη λογοτεχνία. Μεταφράζει ποίηση και δοκίμια από τα ελληνικά στα γαλλικά και αντίστροφα.

Το βιβλίο Τα ερμάρια του χρόνου βασίζεται σε αρχειακό υλικό (αλληλογραφία και φωτογραφίες της οικογένειας της Αγγελικής Γαρίδη και από την πλευρά του πατέρα της αλλά και από την Ρουμανικής καταγωγής μητέρας της αντίστοιχα) που φωτίζει, από την πλευρά των προσωπικών ιστοριών, πλευρές της ανθρώπινης περιπέτειας και περιπλάνησης του 20ού αιώνα και την περιπέτεια της Ελληνικής Αριστεράς στον Εμφύλιο.

Εκτός από την συγγραφέα, για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Μιράντα Τερζοπούλου, εθνολόγος και συγγραφέας. Έχει μελετήσει εκδηλώσεις και μορφές του λαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της παραδοσιακής μουσικής και των λαϊκών τελετουργιών. Είναι μέλος της Γραμματείας του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών/Μεταναστευτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ).

Εύη Γεωργιτσογιάννη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κρίστη Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με διδακτορικό στην Ανθρωπογεωγραφία από το Πανεπιστήμιο Ι του Στρασβούργου.

Συντονίζει η Εύη Σαμπανίκου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου και αναπληρώτρια πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου TÉRIADE.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου TÉRIADE και ο Διευθυντής του Μουσείου Κώστας Μανιατόπουλος.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ