«Έρχεται» το πρώτο πακέτο προσλήψεων για συνοριοφύλακες

Άμεσα αναμένεται να δημοσιευθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Προκήρυξη για την πρόσληψη των πρώτων 400 συνοριοφυλάκων που θα κατευθυνθούν στην περιοχή του Έβρου για εργασία μετά την πρόσληψη και την εκπαίδευσή τους, ωστόσο το Υπουργείο ετοιμάζεται και για το δεύτερο πακέτο των προσλήψεων που αφορά την κάλυψη 800 θέσεων συνοριοφυλάκων που θα απασχοληθούν στα νησιά με έμφαση στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα από το μεταναστευτικό.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την περασμένη Πέμπτη με τους φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου ο Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, θέλοντας να κάμψει τις αντιστάσεις των φορέων της Λέσβου για τη δημιουργία του κλειστού Κέντρου κράτησης  υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πλάνο με προϋπολογισμό 253 εκατ. ευρώ ως προς τις κατασκευές και την οργάνωση των κέντρων, καθώς και 800 θέσεις συνοριοφυλάκων που θα καλυφθούν από νέους των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι θα βρουν σταθερή απασχόληση.

Η προκήρυξη θα γίνει από την Αστυνομία και οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν αυτοπροσώπως στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου διαμονής τους τα δικαιολογητικά.

Οι συνοριοφύλακες θα προσληφθούν με μοριοδότηση και πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες), ξεχωριστά για κάθε Περιφερειακή Ενότητα-νησί και να κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από τη γέννησή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους στην Περιφέρεια στην οποία ανήκει η περιοχή που θα τοποθετηθούν, όπου λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Διαχείρισης Μετανάστευσης, Συνοριακής Φύλαξης ή Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών.

Η ηλικία τους να μην υπερβαίνει το 28ο έτος (για τον υπολογισμό της ηλικίας των υποψηφίων, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης) και να είναι απόφοιτοι Λυκείου ή της Τεχνικής Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης.

Δεν θα πρέπει σύμφωνα με την προκήρυξη να έχουν τατουάζ σε εμφανές σημείο του σώματός τους και να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα.

Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης. Δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.

Επίσης να μην έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για απόπειρα ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα ή σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, παραχάραξης νομίσματος και άλλων μέσων πληρωμής, πλαστογραφίας, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, συμπλοκής, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, δωροδοκίας, παράνομης βεβαίωσης ή είσπραξης δικαιωμάτων του Δημοσίου, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, περί αλλοδαπών, περί αρχαιοτήτων, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο απειλείται στερητική της ελευθερίας ποινής τουλάχιστον τριών μηνών. Υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή έχουν καταδικαστεί για κάποιο από τα ανωτέρω αδικήματα, μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν προσλαμβάνονται, αν, μέχρι το χρόνο έκδοσης της διαταγής πρόσληψης, δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση. Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα παραπάνω εγκλήματα.

Όπως και να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίστηκε για τη στέρησή τους.

Προσόντα που θα εκτιμηθούν – είναι όμως πρόσθετα – είναι η καλή γνώση αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής, γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον.

-Η κατοχή πτυχίου δημόσιου Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών» ή «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας».

-Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης ή ως επαγγελματιών οπλιτών ή στην Προεδρική Φρουρά.

-Η κατοχή άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας ή μοτοποδηλάτου ή αυτοκινήτου.

-Ο υποψήφιος να είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει δολοφονηθεί ή τραυματισθεί θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Στην προκήρυξη που θα δημοσιευθεί εντός των ημερών αναμένεται να καθορίζονται εκτός από τον αριθμό των ατόμων που θα προσληφθούν ανά περιοχή, αναλυτικά τα απαιτούμενα προσόντα, τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων καθώς και η δυνατότητα μονιμοποίησης και απόλυσής τους.

Η προκήρυξη θα αποσταλεί στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στα Επιτελεία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στα Αρχηγεία του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στον ΟΑΕΔ και καταχωρίζεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας «www.hellenicpolice.gr» και στην ιστοσελίδα «www.diavgeia.gov.gr», για την όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.