Εξωφρενικές συγχωνεύσεις στα Λύκεια!

Spread the love


  • Να αλλάξουν σχολείο ή επαγγελματικό προσανατολισμό αναγκάζονται δεκάδες μαθητές της Γ’ τάξης στην τελική ευθεία των προσπαθειών τους για να πετύχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις
  • Αποχή διαρκείας και παράσταση διαμαρτυρίας από τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ 

Έξω φρενών είναι μαθητές, καθηγητές και γονείς με τις νέες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την συγχώνευση ακόμη και Τμημάτων Κατεύθυνσης στην Γ’ Λυκείου, που αναγκάζουν τους μαθητές είτε να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο, είτε ακόμη και να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό (!) στην τελική ευθεία των προσπαθειών τους για να πετύχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. 

Αποχή διαρκείας από χθες στο 3ο Γενικό Λύκειο

 

Οι αποφάσεις αυτές, που εντάσσονται στο πλαίσιο της περικοπής των δαπανών για την δημόσια Παιδεία, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο νησί μας τις τελευταίες ημέρες και αφορούν στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, το Γενικό Λύκειο Ιππείου και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Οι μαθητές του 3ου Λυκείου ξεκίνησαν από χθες αποχή διαρκείας με την στήριξη των καθηγητών τους και σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, στον Μακρύ Γιαλό, ζητώντας να λειτουργήσουν όλα τα Τμήματα Κατεύθυνσης στο σχολείο τους, ανεξαρτήτως του αριθμού των μαθητών.

“Λουκέτο” στα ολιγομελή Τμήματα

Μετά από τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά πρόσω ολοταχώς στη συγχώνευση Τμημάτων και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, βάζοντας λουκέτο στα ολιγομελή Τμήματα και δημιουργώντας τάξεις των 25 μαθητών, όριο με το οποίο διαφωνούν οριζοντίως και καθέτως τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι ίδιοι οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει μάθημα σε μια αίθουσα με τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα, ενδεχομένως, να αντιμετωπίζουν και μαθησιακές δυσκολίες. Οι συγχωνεύσεις επεκτάθηκαν ακόμη και στα Τμήματα Κατεύθυνσης των μαθητών της Γ’ Λυκείου που έχουν επιλέξει το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν και κατ’ επέκταση τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστούν.

Η Διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Ε. Σίμου

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε μόλις την Τετάρτη η Διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Ειρήνη Σίμου, το Υπουργείο αποφάσισε να μην λειτουργήσει φέτος στο σχολείο το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών επειδή έχουν επιλέξει την συγκεκριμένη Κατεύθυνση εννέα μαθητές (και όχι 25 βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου(!)). Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο και να ενταχθούν στο αντίστοιχο Τμήμα του 4ου ΓΕΛ, όπου έχουν επιλέξει την συγκεκριμένη Κατεύθυνση οχτώ μαθητές. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” η κ. Σίμου, «μετά λύπης μου ανακοινώνω την μη έγκριση της λειτουργίας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών στο σχολείο μας, αν και από το τέλος Αυγούστου είχαμε επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο υποβολής αιτημάτων και επαφών με την Περιφερειακή και την Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Όπως είναι λογικό τα παιδιά ξεκίνησαν αποχή για να μην εξαναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο στην τελική ευθεία προς τις Πανελλήνιες», σημείωσε η ίδια.

 

«Καταπατούν τα δικαιώματά μας»

Οι μαθητές της Κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών που αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο

 

Ανάστατοι με αυτή την απόφαση, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη, καταγγέλλοντας άνιση και μεροληπτική μεταχείριση του σχολείου, είναι φυσικά οι ίδιοι οι μαθητές της Κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών, τονίζοντας ότι σε άλλα σχολεία του νησιού λειτουργούν αντίστοιχα Τμήματα ακόμη και με 3 – 4 μαθητές. Ο Πρόεδρος του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών του σχολείου, Κλεάνθης Χατζηνικολάου, τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των συμμαθητών του, ενώ οι μαθήτριες, Κατερίνα Δεμερτζή και Καλλιόπη Θεοδοσίου, που έχουν επιλέξει την Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών και ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, μιλούν για ξεκάθαρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους στην Εκπαίδευση με την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης.

Από το Ίππειος στη Μυτιλήνη

Ακόμη χειρότερες είναι οι συνέπειες αυτής της τακτικής του Υπουργείου στην λειτουργία του Γενικού Λυκείου Ιππείου, όπου οι μαθητές της Γ’ τάξης αναγκάζονται είτε να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό λίγους μήνες πριν από τις πανελλήνιες, είτε να ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά με λεωφορεία (εφόσον λυθεί το πρόβλημα με τα σχολικά δρομολόγια) στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για έναν μαθητή που είχε επιλέξει την Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών και δύο μαθητές που επέλεξαν την Κατεύθυνση Υγείας. Κανένα από τα δύο Τμήματα δεν θα λειτουργήσει φέτος στο σχολείο τους λόγω του μικρού αριθμού των μαθητών.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ. Φέτος δεν πρόκειται να λειτουργήσουν Τμήματα Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής, όπου είχαν εγγραφεί οχτώ και εννέα μαθητές αντίστοιχα, οι οποίοι καλούνται τώρα να επιλέξουν άλλο Τμήμα Σπουδών και κατ’ επέκταση άλλο επάγγελμα.

Ο Τ. Θεοφανέλλης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Περιφερειακή και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας δεν στήριξαν τις εισηγήσεις των σχολείων και γι’ αυτό το Υπουργείο αποφάσισε την συγχώνευση συγκεκριμένων Τμημάτων. Σε δήλωσή του στα “Νέα της Λέσβου” o Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμος Θεοφανέλλης, διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες, σημειώνοντας: «Κάθε χρόνο έχουμε ολιγομελή Τμήματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε αυτές τις συγχωνεύσεις στα Τμήματα Κατεύθυνσης. Οι εισηγήσεις μας ήταν θετικές από το καλοκαίρι, αλλά δεν λαμβάνουμε εμείς αυτές τις αποφάσεις. Όταν έγινε γνωστό ότι δεν εγκρίθηκε η λειτουργία ορισμένων Τμημάτων ζητήσαμε εκ νέου να εξεταστούν τα αιτήματα των σχολείων, αλλά και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση