“Ζωντάνεψαν” οι ήρωες της Μικράς Ασίας

Spread the love

 Η καταγραφή και ανάδειξη των μικρασιατικών ενθυμημάτων, αλλά και η δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού είναι μέσα στα σχέδια του Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπως ανακοινώθηκε στην διημερίδα το Σαββατοκύριακο. Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην 102η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τη μνήμη των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Καλλονή και τα άλλα χωριά του Δήμου.

«Γιατί ο Σεπτέμβριος του 1922 και τα όσα ακολούθησαν δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Αλλά συναποτελούν μια πραγματική τομή για την ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση την ελληνική ιστορία. Αφού επέφεραν πέραν των άλλων μια ανανέωση στις δομές των τοπικών κοινωνιών και τον πολιτισμό τους», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο κ. Βέρρος τονίζοντας την ανάγκη «να διδασκόμαστε από τα αποτελέσματα του διχασμού που είχε σαν αποτέλεσμα τη Μικρασιατική καταστροφή».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, με εσπερινό στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, στον προσφυγικό οικισμό της Αρίσβης.

Ακολούθησε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, ημερίδα στην οποία χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Μένη Ατσικμπάση, καθώς η Ένωση ήταν συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης, ενώ την ημερίδα παρακολούθησε και χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος. Ανακοινώθηκε επίσης ότι εκτός από την διεκδίκηση και τον σχεδιασμό Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μελετά επίσης την δημιουργία μνημείου Μικρασιατικού Ελληνισμού. 

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Καλλονή. 

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές, το βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και άλλων κοινωνικών φορέων στην πλατεία της Καλλονής.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση