Κέντρο Φροντίδας Αστέγων

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο κτίριο της παλιάς Πυροσβεστικής
Spread the love


  • Ολοκληρώνονται οι εργασίες επισκευής του δημοτικού ακινήτου, στην οδό Αερ. Γιανναρέλλη, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να μετατραπεί σε κοινωνική δομή για την φιλοξενία άστεγων πολιτών

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες επισκευής του κτιρίου της παλιάς Πυροσβεστικής, επί της οδού Αεροπόρου Γιανναρέλλη, που είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια, αν και πρόκειται για περιουσία του Δήμου, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης που θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί. Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού στο πλαίσιο του έργου που ανέθεσε ο Δήμος για την επισκευή και συντήρηση δημοτικών κτιρίων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης εργασίες επισκευής και συντήρησης στην Προσφυγική Κατοικία στη Σκάλα Λουτρών και στο Κοινοτικό Κατάστημα στο Παλαιοχώρι. 

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να μετατρέψει το κτίριο που στέγαζε την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε μια κοινωνική δομή και συγκεκριμένα σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων ή Ηλικιωμένων, που έχει ανάγκη η πόλη και οι πολίτες της.

Σε αυτή την φάση, αποκαθίστανται οι εξωτερικές όψεις του κτιρίου και η στέγη, γίνονται επιχρίσματα και χρωματισμοί, καθώς και αντικατάσταση κουφωμάτων. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Προκειμένου όμως να μετατραπεί σε μία σύγχρονη και ασφαλής δομή για την φιλοξενία και φροντίδα αστέγων απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις εκ βάθρων για την ριζική ανακαίνιση του κτιρίου.

 

 

Η “μαγιά” υπάρχει

Θυμίζουμε ότι επί δημαρχίας Γαληνού, η τότε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλη, είχε καταθέσει πρόταση για την μετατροπή του σε Κέντρο Ημέρας για Ασθενείς με Αλτσχάιμερ, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας, με πλήρη φάκελο, αλλά δεν έλαβε την έγκριση της Περιφέρειας για να υποβληθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Στη συνέχεια, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή συμπεριέλαβε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων το ποσό των 186.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης συνολικής επισκευής του κτιρίου, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης.

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε ότι πρώτιστη ανάγκη είναι η δημιουργία ενός Ξενώνα για την φιλοξενία άστεγων και άπορων πολιτών και μετά από συνεννόηση με τα στελέχη της Περιφέρειας αποφασίστηκε ότι είναι εφικτή η αλλαγή χρήσης του ακινήτου, χωρίς να κινδυνεύσει η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ανάθεση της μελέτης. Επιπλέον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, απαιτείται ένα συμπληρωματικό ποσό της τάξης των 90.000 ευρώ για την σύνταξη όλων των μελετών, το οποίο αναμένεται να εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια. Εφόσον συμβεί αυτό, ο Δήμος θα προχωρήσει στην δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, πιθανότατα μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, όπως δημιουργήθηκαν και λειτουργούν και άλλες κοινωνικές δομές, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Ιατρείο, το Φαρμακείο, κλπ..

Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του κτιρίου

 

Από ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός, «προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο την περιουσία του Δήμου, αλλά και πόρους από άλλες πηγές προκειμένου να ενισχύσουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Ήδη λειτουργούμε αρκετές δομές που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά δεν υπάρχει μια στέγη για τους άστεγους. Το κτίριο της παλιάς Πυροσβεστικής πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε μια τέτοια δομή, αρκεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Η Ε.Ε. στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε κι αυτό το έργο το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό για τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο γενικότερα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανός.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση