Νέες καταγγελίες και μήνυση κατά του ιερέα της Χρυσομαλλούσας

Το κοιμητήριο της Χρυσομαλλούσας
Spread the love

 

  • Σοβαρές καταγγελίες από τον Γιάννη Ζερδελή ο οποίος στρέφεται κατά του εφημέριου με μήνυση για σκύλευση νεκρού
  •  Ο πρώην βουλευτής ζητά από τον Δήμο να αναλάβει τη διαχείριση του νεκροταφείου όπως προβλέπεται

Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί ο εφημέριος της Χρυσομαλλούσας την τοπική κοινωνία, καθώς πέρσι τον Απρίλιο είχε δημιουργηθεί σάλος στην περιοχή όταν ο ίδιος είχε αναρτήσει πινακίδες έξω από τον ναό της Παναγίας, αποτρέποντας τις γυναίκες να εισέρχονται μέσα στην εκκλησία με παντελόνια κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας! Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα που είχαν αναδείξει τότε τα Νέα της Λέσβου είχε φτάσει μέχρι την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οπου κατήγγειλαν τον εφημέριο κάτοικοι της περιοχής, καθώς διαπίστωναν ότι η Μητρόπολη Μυτιλήνης προσπαθούσε να χειριστεί με χαμηλούς τόνους το όλο θέμα.

Δεκαέξι μήνες από τα γεγονότα του Απριλίου του 2023 ο ιερέας της Χρυσομαλλούσας έρχεται για άλλη μία φορά στο προσκήνιο με καταγγελίες σε βάρος του και μάλιστα αυτή τη φορά από την οικογένεια του παθολόγου και πρώην βουλευτή, Γιάννη Ζερδελή, και του αδελφού του καθηγητή Εργατικού Δικαίου, Δημητρίου Ζερδελή, που ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του κληρικού. Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Ζερδελής, έχοντας υπηρετήσει και στην αυτοδιοίκηση αλλά και ως βουλευτής και γνωρίζοντας τη νομοθεσία πηγαίνει το όλο θέμα πιο μπροστά, επισημαίνοντας ότι η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των νεκροταφείων δεν πρέπει να βρίσκεται στην Εκκλησία, αλλά στους δήμους.

  Έκαναν εκταφή χωρίς να ενημερώσουν 

Η αντίδραση της οικογένειας Ζερδελή τροφοδοτήθηκε από την ενέργεια του ιερέα να προχωρήσει σε εκταφή της μητέρας τους χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει. Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο κ. Ζερδελής «ενημερωθήκαμε ότι λόγω της συμπλήρωσης της τριετίας από την απώλεια της μητέρας μας έπρεπε να προχωρήσουμε στην εκταφή και ζητήσαμε από τον ιερέα, καθώς ο αδελφός μου απουσίαζε στη Γερμανία και δεν μπορούσε να παραστεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η εκταφή να παραταθεί κατά ένα έτος. Ενημερωθήκαμε εγγράφως ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί υπήρχαν διαμαρτυρίες (από ποιον άραγε;), ωστόσο αν καταβάλαμε την αμοιβή των 150 ευρώ, το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί» είπε με νόημα ο κ. Ζερδελής. Και συνέχισε: «Δεν είχαμε πρόβλημα να τα καταβάλουμε αλλά δικαιούχος δεν είναι η Εκκλησία, δικαιούχος είναι ο Δήμος Μυτιλήνης, σύμφωνα με τη νομοθεσία (582/1968), και αυτό το γνωρίζω τόσο μέσα από την ενασχόληση μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και ως βουλευτής μεταγενέστερα και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Αμέσως ξεκίνησα τις ενέργειες με τον Δήμο ωστόσο ο ιερέας φαίνεται ότι έκρινε σκόπιμο να μην περιμένει και προχώρησε μόνος του σε εκταφή της μητέρας μας “άκουσον άκουσον” χωρίς να είναι παρόντες τα παιδιά της, καθώς ουδείς μάς ενημέρωσε. Σε ό,τι με αφορά πρόκειται να ενημερώσω τον Εισαγγελέα Μυτιλήνης για αυτήν την εξέλιξη, αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα διαχείρισης του νεκροταφείου της Χρυσομαλλούσας, το οποίο δεν έχει ούτε άδεια λειτουργίας. Η μήνυση θα υποβληθεί από τον αδελφό μου, που ανέλαβε να τη συντάξει ως ειδικότερος στα νομικά θέματα εκ του επιστημονικού του αντικειμένου» είπε ο κ. Ζερδελής.

Ο πρώην βουλευτής έχει ήδη ενημερώσει τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, για όλα όσα συνέβησαν και μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το θέμα Ζερδελή απασχολεί σοβαρά τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης. Ήδη ο Δήμαρχος έχει ζητήσει εισηγήσεις από τους συνεργάτες του για το ζήτημα της διαχείρισης του συγκεκριμένου νεκροταφείου. Ο κ. Ζερδελής με αφορμή το απαράδεκτο γεγονός της εκταφής χωρίς ενημέρωση της οικογένειας, εκτός του ότι ετοιμάζονται με τον αδελφό του να καταθέσουν μήνυση κατά  του ιερέα για σκύλευση νεκρού, θέτει  ένα γενικότερο ζήτημα για τη διαχείριση των νεκροταφείων και την εμπλοκή της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι η αρμοδιότητα για τη διαχείριση ανήκει στους Δήμους.

Σε κάθε περίπτωση οι καταγγελίες Ζερδελή φαίνεται να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου για τον εφημέριο της Χρυσομαλλούσας, καθώς έχουν προηγηθεί σε βάρος του άλλες καταγγελίες, ωστόσο μέχρι τώρα δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον Σεβασμιότατο.

[

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση