Να ζωντανέψει η καλλιέργεια του σύκου 

Spread the love

Όλο το Ίππειος “δημιούργησε” στη φετινή γιορτή του σύκου. Νοικοκυρές άνοιξαν τα τεφτέρια τους με τις συνταγές από τις γιαγιάδες, οι άνδρες κουβάλησαν τα κοφίνια με τα σύκα, καλλιεργητές προσέφεραν, νέοι εθελοντές βοήθησαν στο στήσιμο, και τα σπιτικά, οι φούρνοι, τα σοκάκια μοσχοβόλησαν σύκο για να υποδεχτεί το Ίππειος ολόκληρο το νησί, τον Δήμαρχο, Μυτιληνιούς και κοντοχωριανούς, στην μεγάλη γιορτή της χρονιάς. Μια γιορτή που σφράγισε την λήξη του φετινού Λεσβιακού καλοκαιριού, κι έχει κερδίσει, καθόλου τυχαία την ιδιαιτερότητά της στα δρώμενα του τόπου. Ξεχωρίζει όχι μόνον συμβολικά ή λαογραφικά, αλλά γιατί είναι ένα πανηγύρι που με τους σύγχρονους όρους αποτελεί “κοινωνικό  κεφάλαιο”. 

Με προσωπική έμπνευση, αλλά και με το δυναμισμό στην ανάδειξη των παραδόσεων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, η γιορτή του Σύκου οργανώθηκε με το μεράκι όλου του χωριού και την ελπίδα, η φετινή παραγωγή, του χρόνου να πολλαπλασιαστεί, και οι νέοι να δουλέψουν στην γη τους για την παραγωγή του εκλεκτού προϊόντος.

Αυτή ακριβώς είναι και η έννοια του κοινωνικού κεφαλαίου, όπως την περιγράφουν σήμερα οι σύγχρονες οικονομίες, κι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ευημερία των κατοίκων και των κοινωνιών.   

Ο όρος κοινωνικό κεφάλαιο αναφέρεται σε ένα θετικό προϊόν της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι απτό ή άυλο και μπορεί να περιλαμβάνει καινοτόμες ιδέες και μελλοντικές ευκαιρίες. 

Πράγματι ακούγοντας κανείς τον πρόεδρο της Κοινότητας Ιππείου, Προκόπη Καρτάλη, αντιλαμβάνεται ότι η γιορτή του σύκου στο Ίππειος είναι ένα πανηγύρι με μοναδικό αποτύπωμα στις προσδοκίες και τις προσπάθειες για το μέλλον της περιοχής. Και ένα αποτέλεσμα που προήλθε από την ομοψυχία των συγχωριανών. «Θέλω να ευχαριστήσω τις γυναίκες που αφιλοκερδώς εργάστηκαν για την παρασκευή όλων αυτών των προϊόντων. Η γιορτή αυτή έχει μεγάλη σημασία για τον τόπο μας», δήλωσε ο κ. Καρτάλης. Ο ίδιος αναφέρεται και στην ιστορική σημασία του σύκου για την οικονομία της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποτε υπήρχαν 36.000 συκόδεντρα στον κάμπο του Ιππείου: «Η γιορτή αυτή μας βοηθάει να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το έθιμο και να το ενδυναμώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε». 

Έτσι αντήχησαν οι μυρωδιές, και “έγραψαν” αξέχαστα στον ουρανίσκο των επισκεπτών οι γεύσεις από τα παραδοσιακά εδέσματα. 

Ένα πανηγύρι που ζωντάνεψε και φέτος με έμπρακτη την επιμονή των Ιππειωτών ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η οποία κυριολεκτικά έχει αποδεκατίσει φέτος την παραγωγή του σύκου. Κοινός στόχος, να αναστηθεί η καλλιέργεια.  

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου, με τη στήριξη της Κοινότητας Ιππείου, της Συκούντας και του Δήμου, είχε αναλάβει την οργάνωση της εκδήλωσης με την παράλληλη στήριξη από το Επιμελητήριο Λέσβου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση