Ούτε τα οστά του Χοχλάκα δεν θα γλίτωναν…

Το κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα 
Spread the love

Λίγες μέρες μετά το ζήτημα που έθεσε ο πρώην Βουλευτής, Γιάννης Ζερδελής, όπως το ανέδειξαν τα Νέα της Λέσβου από τις 4 Σεπτεμβρίου, καθώς με τον αδελφό του, Δημήτρη, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του ιερέα και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας της Χρυσομαλλούσας, μετά την εκταφή της μητέρας τους χωρίς να ενημερωθούν, αναστάτωση προκλήθηκε στην οικογένεια του αείμνηστου Δημάρχου, Θεόδωρου Χοχλάκα, αυτή τη φορά για τους χειρισμούς σε ένα άλλο κοιμητήριο της Μυτιλήνης. Πρόκειται για το Α’ Νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα και απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε τα οστά του αείμνηστου Δημάρχου δεν θα γλίτωναν από την βιαστική διεκπεραίωση στα «αζήτητα», που γίνεται σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών. 

Ο αείμνηστος Δήμαρχος Θεόδωρος Χοχλάκας

Αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου ενημέρωσαν την κόρη του αείμνηστου Δημάρχου Μυτιλήνης και Περιφερειακή Σύμβουλο, Βάσω Χοχλάκα ότι το ξύλινο κιβώτιο με τα οστά του πατέρα της έχει αφαιρεθεί από το θάλαμο 3 και το ράφι στο οποίο ήταν τοποθετημένα από το 2020 και έχουν τοποθετηθεί σε έναν άλλο χώρο, προσωρινά, μέχρι να τακτοποιηθεί η οφειλή. Όπως ήταν επόμενο, η οικογένεια αναστατώθηκε υπό τον φόβο τα οστά του αείμνηστου Δημάρχου να ριφθούν στο χωνευτήριο παρά το γεγονός ότι η εκταφή του Θεόδωρου Χοχλάκα, ο οποίος πέθανε το 2015, έγινε μόλις το 2020, περίοδο κατά την οποία η οικογένεια κατέβαλε τότε ένα ποσό χωρίς να έχει κάποια άλλη ενημέρωση

Το οστεοφυλάκιο

Χθες η οικογένεια μετέβη το απόγευμα στο κοιμητήριο για να διαπιστώσουν από κοντά αν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των οστών του αγαπημένου τους προσώπου και Δημάρχου της Μυτιλήνης, ενώ είχε καταβάλει με τραπεζική κατάθεση το σχετικό αντίτιμο που ζητούσαν οι υπεύθυνοι του κοιμητηρίου. Τα Νέα της Λέσβου επικοινώνησαν με την Βάσω Χοχλάκα, η οποία εμφανώς αναστατωμένη εκφράζοντας την έκπληξή της για τα όσα είχαν συμβεί δεν θέλησε να δώσει έκταση στο όλο θέμα, σημειώνοντας ότι «ουδείς μάς ενημέρωσε ότι υπήρχε οικονομική εκκρεμότητα, είχαμε καταβάλει χρήματα όταν το 2020 τοποθετήθηκαν τα οστά του πατέρα μου στο οστεοφυλάκιο και μέχρι τώρα ούτε κάποιο παραστατικό μας εστάλη για οφειλή, ούτε κάποιος είχε επικοινωνήσει μαζί μας. Η επικοινωνία έγινε για να μας πουν ότι μετακινήθηκαν τα οστά γιατί υπήρχε η οικονομική εκκρεμότητα την οποία φυσικά και καλύψαμε άμεσα, παραμένει όμως για εμάς ζητούμενο τι θα γινόταν αν δεν μας έβρισκαν γιατί μπορεί να απουσιάζαμε και αυτό μπορεί να συμβαίνει και με άλλους πολίτες, που μπορεί ξαφνικά να ανακαλύψουν ότι τα οστά των γονιών τους δεν βρίσκονται στη θέση τους».

Ο χώρος που μεταφέρονται τα οστά για τα οποία υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες

Η διαχείριση του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και προφανώς η τυπική διευθέτηση που επιχειρήθηκε από τους υπευθύνους του νεκροταφείου δεν ήταν σε γνώση της διοίκησης του ιδρύματος, δεδομένου ότι ο Θεόδωρος Χοχλάκας είχε προσφορά και στα Φιλανθρωπικά ως γιατρός και ως Δήμαρχος την περίοδο 1994 – 1998. Ωστόσο η Βάσω Χοχλάκα σημειώνει ότι ανεξάρτητα με την περίπτωση του πατέρα της προκύπτει ένα γενικότερο θέμα για την διαχείριση αυτών των λεπτών υποθέσεων που έχουν να κάνουν με τη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή, τονίζοντας ότι δεν μπορεί οι υπεύθυνοι ενός νεκροταφείου να λειτουργούν με βιασύνη. Σε κάθε περίπτωση να υπογραμμίσουμε ότι ειδικά για το κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία μας, τα κιβώτια με τα οστά κεκοιμημένων που μετακινούνται λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων καταλήγουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στον οποίο δεν έχει πρόσβαση ο καθένας και παραμένουν για κάποια χρόνια εν αναμονή επικοινωνίας συγγενών. Και όχι, όπως άλλα νεκροταφεία, που καταλήγουν στο χωνευτήριο χωρίς επιστροφή.

Πάντως με αφορμή τους χειρισμούς που έγιναν από τους υπεύθυνους του κοιμητηρίου του Αγίου Παντελεήμονα αναστατώνοντας την οικογένεια του αείμνηστου Θεόδωρου Χοχλάκα, που έτρεχαν χθες το απόγευμα για να διαπιστώσουν αν τα οστά του Δημάρχου βρίσκονταν στη θέση τους, αναδεικνύεται και ένα δεύτερο ζήτημα, που έχει να κάνει με τους ανθρώπους που διατέλεσαν Δήμαρχοι και δεν βρίσκονται στη ζωή, όπως και άλλες προσωπικότητες του τόπου μας για τις οποίες ίσως θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί τόσα χρόνια ένας ειδικός χώρος – μνημείο για την προσφορά τους.

Σε κάθε περίπτωση, με την ευκαιρία, να ενημερώσουμε ότι στο κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία κατά κάποιο τρόπο απογραφής και γι’ αυτό το λόγο όσοι δημότες έχουν τα οστά δικών τους ανθρώπων, ίσως πρέπει να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους για να ενημερωθούν αν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα, ώστε να αποφύγουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όπως συνέβη με την οικογένεια Χοχλάκα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση