Παρέμβαση Βαλσαμίδη για την “καρμανιόλα” του αεροδρομίου

Ο δρόμος του αεροδρομίου με τα αυτοκίνητα σταθμευμένα παντού και από την πλευρά της θάλασσας και από την πάνω πλευρά
Spread the love

Τα ζητήματα της τριτοκοσμικής εικόνας με την άναρχη στάθμευση στο ύψος του νέου αεροδρομίου της Μυτιλήνης και την ταυτόχρονα σοβαρή επικινδυνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων λόγω και της στάθμευσης, το κυριότερο όμως λόγω της έλλειψης κόμβου στην περιοχή, έθεσε συμμετέχοντας διά τηλεδιάσκεψης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ένα θέμα που γνωρίζει καλά και το έχει παρακολουθήσει από τα προηγούμενα χρόνια με παρεμβάσεις του.

Ο κ. Βαλσαμίδης ζητά εγγράφως από την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει στα αυτονόητα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την μη κατασκευή κόμβου, καθώς ο παραλιακός δρόμος του αεροδρομίου έχει πλέον νομιμοποιηθεί και ως εκ τούτου μπορούν να προχωρήσουν τέτοιες κατασκευές. Στην πρόταση που έκανε ο ίδιος με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκο Μάρκου, σημειώνει ότι ο νέος τερματικός σταθμός στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Fraport Greece ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 4,5 χρόνια (Φεβρουάριος 2020) με προσωρινή είσοδο – έξοδο. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη νομιμοποίηση της 73ης Εθνικής Οδού Μυτιλήνης – Κρατήγου τον Μάιο του 2023 θα έπρεπε να προχωρήσει η διαδικασία για την κατασκευή ασφαλούς κυκλοφοριακής σύνδεσης – κόμβου στην περιοχή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. 

Ο κ. Bαλσαμίδης αν και δεν διευκρινίζει ποιος πρέπει να κατασκευάσει τον κόμβο, το βέβαιο είναι ότι η εταιρεία Fraport θα πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, καθώς ο κόμβος αφορά τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, όπως ισχύει για κάθε επιχείρηση που βρίσκεται σε εθνικό και επαρχιακό δρόμο και οι αρμόδιες υπηρεσίας της Περιφέρειας οφείλουν να ασκούν τον ελεγκτικό τους ρόλο για την τήρηση αυτών των υποχρεώσεων, καθώς η αδράνεια σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για υποχρεώσεις επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, τροφοδοτεί συνειρμούς για πολιτικές εξυπηρετήσεις.

Ωστόσο η περίπτωση του αεροδρομίου έχει ιδιαιτερότητες, καθώς θα πρέπει πιθανώς να υπάρξει συμβολή και από την Περιφέρεια, δεδομένου πως θα απαιτηθεί για τον κόμβο διαπλάτυνση του δρόμου και ενδεχομένως να γίνουν και κάποιες επιχώσεις προς την πλευρά της θάλασσας.

Ο κ. Βαλσαμίδης προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθεί με την Fraport η εξασφάλιση χώρων για την ασφαλή στάθμευση των οχημάτων στην περιοχή, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η εταιρεία πριν την έναρξη κατασκευής των εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα την κατασκευή χώρου στάθμευσης 160 θέσεων ελεύθερης χρήσης στο χώρο μπροστά από το παλαιό κτίριο του Αεροδρομίου και την σύνδεσή του με λεωφορείο με το νέο κτίριο. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης, δεν αρμόζει στον τόπο μας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια.

Εδώ βλέπουμε τα αυτοκίνητα να είναι παρκαρισμένα μέσα στους θάμνους και όπως φαίνεται όταν επιστρέψουν οι οδηγοί τους θα είναι αναγκασμένοι να βγουν κατευθείαν στο δρόμο και αυτό είναι επικίνδυνο

 

Για τους πεζούς

 Τέλος, ο κ. Βαλσαμίδης δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε μία ακόμα διάσταση του όλου θέματος καθώς ο παραλιακός δρόμος από και προς το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται καθημερινά από δεκάδες πεζούς για περπάτημα ή τρέξιμο, σημειώνοντας ότι είναι επιβεβλημένη η βελτίωση της ασφάλειας στο συγκεκριμένο δρόμο και ζητώντας να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την υλοποίηση έργων που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια στην εν λόγω Εθνική Οδό, σε συνεργασία και με τον Δήμο Μυτιλήνης, όπου αυτό απαιτείται.

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση