Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο

Spread the love


Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το οποίο είχε μιλήσει κατά την επίσκεψή του, τον Ιούνιο, στη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο Στέλιος Σακαρέτσιος, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ευέλικτων διορθώσεων στο κτηματολόγιο και αυτό δεν αφορά μόνο τη Λέσβο, αλλά όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορούν να γίνονται οι διορθώσεις με το κτηματολόγιο σε λειτουργία, δεδομένου ότι επείγεται να το παραδώσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι διορθώσεις δεν θα είναι ανέξοδες, αλλά οι πολίτες θα καλούνται να απευθύνονται στους πολιτικούς μηχανικούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Μυτιλήνης θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για την υπαγωγή στο πιλοτικό – ανέξοδο – πρόγραμμα διορθώσεων που υλοποιείται αυτήν την περίοδο για τα λάθη στη Μυτιλήνη και τη Γέρα, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες περιοχές, καθώς ο αριθμός των οικοπέδων που έχουν υπαχθεί είναι μικρός.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:

α) Η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,

β) η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,

γ) η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

δ) η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 στις 20:00.

 

Επιφυλακτικός ο Αντωνίου

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, που είναι από τους καλούς γνώστες των θεμάτων του κτηματολογίου και τα έχει αναδείξει φτάνοντας μέχρι το Συνήγορο του Πολίτη, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου φάνηκε επιφυλακτικός για το νέο σχέδιο νόμου, σημειώνοντας ότι «από διαβούλευση σε διαβούλευση και μάλιστα στις δώδεκα παρά ένα, με αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς «στου κασίδι το κεφάλι» – πολλοί μη ρεαλιστικοί και ως εκ τούτου μη εφαρμόσιμοι στην πράξη στις περισσότερες περιπτώσεις – και από… ενημέρωση σε ενημέρωση για το «τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες».

Ο κ. Αντωνίου υπογραμμίζει ότι «αντί, για το τι θα έπρεπε να γνωρίζει η Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ (και συνακόλουθα η Πολιτεία), για τις όποιες «βέλτιστες πρακτικές», που εφαρμόσθηκαν, πριν από δεκαετίες, από ευρωπαϊκές χώρες και προ πολλού έχουν Κτηματολόγιο σε πλήρη λειτουργία. Τις οποίες (πρακτικές) θα μπορούσαμε να είχαμε υιοθετήσει ανέξοδα και με express διαδικασίες, μη χάνοντας χρήματα, χρόνο, ευκαιρίες, τυραννώντας και ζημιώνοντας τους πολίτες – νοικοκυριά, επιχειρήσεις και «υπονομεύοντας» την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας, με τους υπευθύνους στο απυρόβλητο, χωρίς κανείς τους μέχρι σήμερα, να αναλάβει τις όποιες ευθύνες, ούτε καν να ζητηθεί από μέρους τους συγγνώμη  – αλλά ούτε λόγος για αποζημιώσεις των πληγέντων –  για τα χρόνο-κοστοβόρα και ψυχοφθόρα αδιέξοδα του κτηματολογίου».

Ο ίδιος κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «η καταληκτική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου είναι περισσότερο από ποτέ κοντά, περιουσίες κινδυνεύουν και οι αρμόδιοι «συσκέπτονται διαβουλευόμενοι ή το αντίθετο, διαβουλεύονται συσκεπτόμενοι», αντί να διδαχθούν από τις εμπειρίες (έστω και τώρα) χωρών με επιτυχημένα λειτουργούντα κτηματολόγια».

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

 

 

Ο Περικλής Αντωνίου 

Ο Στέλιος Σακαρέτσιος

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση