Στα γιορτινά η Παναγιούδα

Spread the love

Στα γιορτινά είναι ντυμένη αυτό το Σαββατοκύριακο η Παναγιούδα, καθώς σήμερα γιορτάζει ο ενοριακός ναός που είναι αφιερωμένος στο γενέθλιο της Θεοτόκου και η δραστήρια διοίκηση και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού από χθες Σάββατο έχουν δώσει τον καλύτερό τους σε αυτό σε συνεργασία με την Εκκλησία διανέμοντας μετά τον Εσπερινό στους πιστούς τo παραδοσιακό γλυκό μπαλεζές ενώ σήμερα διανέμεται το παραδοσιακό και κισκέτς μετά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε  το πρωί και ο ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος. 

Οι λατρευτικές τελετές συνεχίζονται και το απόγευμα με τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας η οποία προέρχεται από τη μονή Κύκκου της Κύπρου.

Ο ναός της Παναγιούδας είναι έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Αδαλή και χτίσθηκε το 1895. Προϋπήρχε στη θέση του ένα μικρό εκκλησάκι (Παναγιούδα) αφιερωμένο στην Παναγία στο οποίο προσεύχονταν οι ψαράδες, καθώς επρόκειτο για ένα ψαροχώρι που πήρε το όνομα του τελικά από το ναό της Παναγίας ενώ μετά το διωγμό από τη Μικρά Ασία κατοικήθηκε από πρόσφυγες που με το δικό τους πολιτισμό μπόλιασαν πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας και έτσι αναπτύχθηκε η σημερινή Παναγιούδα   που είναι ένα από τα γραφικά  προάστια της Μυτιλήνης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση