Σε τεράστια ταλαιπωρία έχουν τεθεί, αρχή του σχολικού έτους, γονείς μεγάλου αριθμού παιδιών στη Λέσβο, τα οποία χρήζουν λογοθεραπείας και εργοθεραπείας, αλλά για παρατεταμένο έως σήμερα διάστημα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη γνωμάτευση που απαιτείται για την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι γονείς να καλούνται να καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα των θεραπειών.
Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., πρώην Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο) που εδρεύει στο Βοστάνειο, ο ένας και μοναδικός παιδοψυχίατρος που πραγματοποιεί τις εξετάσεις των παιδιών για γνωμάτευση, απουσιάζει με άδεια, για παρατεταμένο όμως διάστημα, κατά το οποίο η ανησυχία για τους γονείς κορυφώνεται.
Για τις ήπιες περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται υποστήριξη λογοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή τα έξοδα υπολογίζονται γύρω στα 200€ το μήνα εκ των οποίων τα 120 καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν η εξάμηνη γνωμάτευση έχει ανανεωθεί από ειδικό Παιδοψυχίατρο ή Αναπτυξιολόγο, που είτε παρέχει τις υπηρεσίες του στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο (νυν Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.), είτε ιδιωτεύει με σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ. Καμία όμως από τις δύο ειδικότητες δεν υπάρχει στη Λέσβο από επιστήμονες που να ασκούν το έργο τους ιδιωτικά, και έτσι αποτελεί μονόδρομο οι γνωματεύσεις να λαμβάνονται από το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του νοσοκομείου.
Τα παιδιά που χρήζουν τέτοιων θεραπειών στο νησί δεν είναι λίγα, απόδειξη ότι οι λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές είναι αρκετοί στο νησί μας, με ιατρεία ή κέντρα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας, που υποστηρίζουν επιστημονικά τα παιδιά από την ηλικία του προνήπιου έως και μεγαλύτερες ηλικίες, που φτάνουν και στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.
Υπάρχουν μητέρες στο νησί, που για τις συνεδρίες των παιδιών χρειάζεται να πληρώσουν στους λογοθεραπευτές και περισσότερο από 400€ το μήνα, εκ των οποίων τα 240 ευρώ θα καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή την ώρα, όμως, για να μην διαταραχθεί η θεραπευτική πορεία του παιδιού, όσο η εξάμηνη γνωμάτευση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, αναγκάζονται να πληρώσουν όλο το ποσό από την τσέπη τους.
Όπως γονείς καταγγέλλουν στα Νέα της Λέσβου, δεν είναι γνωστό το πότε θα επιστρέψει ο μοναδικός παιδοψυχίατρος που παρείχε τις γνωματεύσεις στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο. Έτσι οι γονείς που επείγονται να εξασφαλίσουν τη χρηματική αποζημίωση του κράτους αναγκάζονται να ταλαιπωρήσουν και το παιδί, και να μεταβούν με αεροπλάνο ή καράβι στην Χίο ή στην Αθήνα, απευθυνόμενοι σε παιδοψυχιάτρους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, υποβάλλοντας τα παιδιά σε νέες εξετάσεις.
Όπως μας ανέφεραν εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, είναι πολλοί οι γονείς στο νησί της Λέσβου, που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα οικονομικά και ψυχολογικά αυτή την περίοδο, ενώ η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, με τα παιδιά να πιέζονται περισσότερο.
«Η διατάραξη της συχνότητας της θεραπευτικής διαδικασίας οδηγεί σε υποχώρηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων μας», βεβαιώνουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, ενώ η ψυχολογία των παιδιών λόγω των γονιών που αγωνιούν, μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάστασή τους. Όσο για τις βαρύτερες περιπτώσεις, η επιβάρυνση στην αναπτυξιακή διαδικασία από την διακοπή των συνεδριών, μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνη, και το θέμα χρειάζεται άμεσα λύση.
Το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου αποτελεί αποκεντρωμένη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης και εξυπηρετεί τον 7ο Τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων της 2ης ΥΠΕ.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. αναφέρει ότι έχει ως στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους, με επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στις γενικές αρχές του διαγνωστικού και θεραπευτικού μοντέλου, σε συνδυασμό με εξατομικευμένη για το κάθε παιδί αντιμετώπιση. Ο τρόπος αντιμετώπισης αφορά σε παράλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο (παιδοψυχιατρική και ψυχολογική παρέμβαση, εργοθεραπεία-αισθητηριακή ολοκλήρωση, λογοθεραπεία, οικογενειακή θεραπεία, θεραπεία τραύματος, κοινωνική υποστήριξη κτλ.), όπως υπογραμμίζει το Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε, απευθυνόμενο στους ενδιαφερόμενους γονείς, ενώ τονίζεται ότι ανάλογα με την περίπτωση υπάρχει συνεργασία με την οικογένεια και το σχολείο, όπως και με φορείς που ασχολούνται με το παιδί και τον έφηβο.
Λείπει όμως ο βασικός συντονιστής επιστήμονας όπως προκύπτει, που είναι ο παιδοψυχίατρος, κατά την αρχή, μάλιστα, του σχολικού έτους.
Στην ιστοσελίδα του Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε υπάρχει λινκ για υποβολή αιτήματος από τους γονείς, και εξηγείται ότι η διεπιστημονική ομάδα αποφασίζει ποιοι θεραπευτές θα αξιολογήσουν το παιδί, και προγραμματίζονται τα αντίστοιχα ραντεβού αξιολόγησης, για τα οποία οι γονείς ενημερώνονται μέσω mail ή μέσω τηλεφώνου. Παρέχεται δε και ψηφιακά η δυνατότητα υποβολής αίτησης. Για το φλέγον θέμα, όμως της έλλειψης παιδοψυχίατρου που έχει φέρει τεράστια αναστάτωση σε τόσες οικογένειες με αναπτυξιακά προβλήματα των παιδιών τους, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστοσελίδα, ούτε διευκρινίζεται σε ερωτήσεις των οικογενειών πότε θα λυθεί το πρόβλημα, όπως μας μεταφέρουν γονείς και επιστήμονες.