Στις υπογραφές ο δρόμος Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου

Spread the love


Άναψε “το πράσινο φως” το Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξεκινήσει, επιτέλους, η εκτέλεση του έργου της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου που επαναδημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ανάδοχος εταιρεία είναι η “ΑΛΤΕΚ” και μόλις διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες για την πληρωμή του σχετικού παραβόλου στο Πράσινο Ταμείο, θα μπουν τα μηχανήματα για την έναρξη των εργασιών. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, που έθεσε σε προτεραιότητα την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και λόγω της καταγωγής του από το Μεγαλοχώρι, η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης θα γίνει εκεί, στο χωριό του πατέρα του, με την ευχή να μην παρουσιαστούν άλλα εμπόδια από δω και πέρα.

Ο δρόμος Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου έχει συνολικό μήκος 6,5 χλμ. και παραμένει μέχρι σήμερα χωματόδρομος και μάλιστα σε άσχημη κατάσταση, ενώ η ασφαλτόστρωσή του αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων των χωριών της περιοχής και των τοπικών φορέων. Οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου είχαν ξεκινήσει το 2012, με πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη και με την συμβολή του τότε Περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλή. Την ίδια χρονιά, ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, εξασφάλισε το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για την συνέχιση της μελέτης βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε όλο τον δρόμο.

Η πρώτη φάση του έργου αυτού δημοπρατήθηκε το Νοέμβριο του 2014, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και υλοποιήθηκε το 2015. Δεδομένου όμως ότι δεν υπήρχε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία μάλιστα βρίσκεται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000, δόθηκε εντολή στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου για την σύνταξη φακέλου μελέτης. Ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία μετά την ολοκλήρωση της χρονοβόρας διαδικασίας γνωμοδοτήσεων από όλους τους αρμόδιους φορείς και τα Υπουργεία, εξέδωσε απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων τον Ιούνιο του 2017. Έκτοτε όμως παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, με αποκορύφωμα την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού ανάθεσης που οδήγησε στην επαναδημοπράτηση του έργου.

Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και είναι 5 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάθεση ενός ακόμη σημαντικού έργου για την ανάπτυξη των χωριών μας και της Λέσβου γενικότερα. Ο φάκελος του έργου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γι’ αυτό, όπως όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς που περίμεναν την υλοποίηση αυτού του έργου επί σειρά ετών».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση