“Στον αέρα” οι πληρωμές των επιδοτήσεων

Spread the love


  • Παρά τις θετικές προθέσεις του νέου Υπουργού, οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην υλοποίηση του ΟΣΔΕ θέτουν για άλλη μία χρονιά εν αμφιβόλω τις πληρωμές
  • Πώς θα καταφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσει προκαταβολές της Βασικής Ενίσχυσης σε μόλις ένα μήνα από το κλείσιμο του ΟΣΔΕ;

Την ώρα που σε επίπεδο Λέσβου (αυτό όμως δεν διαφέρει απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα), τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), δηλαδή επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, εργάζονται πυρετωδώς μέχρι το βράδυ για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς, δεδομένου ότι φέτος το ΟΣΔΕ ξεκίνησε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με θηλιά στο λαιμό θα μπορούσε να παρομοιαστεί η ασφυκτική προθεσμία για την ολοκλήρωσή του, που είναι μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.  

Οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ τρέχουν και δεν φτάνουν για να καταχωρήσουν τις δηλώσεις των πελατών τους και να κάνουν τις τροποποιήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα, ωστόσο οι 14 μέρες που απομένουν από σήμερα για την εκπνοή της προθεσμίας είναι ελάχιστες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει άτυπα το σύστημα να παραμείνει ανοιχτό και μετά τις 12 Σεπτεμβρίου.

Επίσημα, πάντως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανακοινώσει ότι οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου. Μετά την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα, όπως και μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης μετά την 07.10.2024), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναγράφονται οι οδηγίες συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ και μεταξύ άλλων τονίζεται:

* Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της ενιαίας αίτησης στη διαδικτυακή εφαρμογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίησή της, είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα.

  •  Η αίτηση, μετά την οριστικοποίησή της λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παραλαμβάνεται, τηρείται και φυλάσσεται μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από το γεωργό, ενώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ τηρείται ο φάκελος σε ηλεκτρονική μορφή. Ο γεωργός υποχρεούται σε οποιονδήποτε έλεγχο να προσκομίζει τα πρωτότυπα παραστατικά.
  • Αίτηση που δεν έχει οριστικοποιηθεί και λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη στις επεξεργασίες των πληρωμών.

Σημειώνεται ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr στη διεύθυνση https://eae2024.opekepe.gov.gr από τον ίδιο το δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:

  • Είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής μέσω των κωδικών taxisnet
  • Είτε μέσω ενός πιστοποιημένου Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) αφού εκδώσει τον μοναδικό «εξαψήφιο κωδικό» τον οποίο παραδίδει στην πύλη επιλογής του.
  • Κατά την υποβολή του εντύπου της ενιαίας αίτησης, ο γεωργός που είχε υποβάλει ΕΑΕ 2023, διορθώνει το προσυμπληρωμένο έντυπο σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων της ΕΑΕ 2024 σε σχέση με το έτος 2023.
  • Ο γεωργός που δεν είχε υποβάλει ΕΑΕ 2023, συμπληρώνει από την αρχή το σύνολο της αίτησης.

 

Στον αέρα

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το φετινό ΟΣΔΕ, έτσι όπως εξελίσσεται ως τώρα, απειλεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καταβολή των επιδοτήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς η βιασύνη δημιουργεί κινδύνους για λάθη και αυτό σε ένα περιβάλλον όπου η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με ευθύνη των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, με μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις που δεν έχουν διορθωθεί ως τώρα. Σχολιάζοντας στα Νέα της Λέσβου ο επικεφαλής του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγρότη, Στρατής Κεφάλας, για το φετινό ΟΣΔΕ σημείωσε ότι «σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα έχουν αρχίσει να μπαίνουν επιτέλους σε μια σειρά, όμως το κακό προηγούμενο έχει δημιουργήσει μία σύνθετη κατάσταση και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές».

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι και μόνο που κλείνει στις 12 Σεπτεμβρίου το ΟΣΔΕ (αν και άτυπα θα μείνει ανοιχτό), προκύπτει ζήτημα για το κατά πόσο θα μπορέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πληρώσει την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης μετά τις 14 Οκτωβρίου, πράγμα απίθανο μέσα σε ένα μήνα να έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι και να πληρωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τις προκαταβολές των επιδοτήσεών τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι πληρωμές των προκαταβολών να μετατεθούν προς τα πίσω μέσα στο Νοέμβριο, ενώ παραμένει και φέτος έκδηλη η αγωνία για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ως προς τα ποσά που θα εισπράξουν σε σχέση με τα χρήματα που αιτούνται.

Μέχρι τώρα και ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια η κατάσταση με τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων έχει φτάσει στο μη παρέκει και παρά το ότι ο νέος Υπουργός, Κώστας Τσιάρας, έχει λάβει θετικές πρωτοβουλίες καταβάλλοντας προσπάθεια για να ξεμπλοκάρει το σύστημα, έχει “κληρονομήσει τέτοιο μπάχαλο” από τους προκατόχους του, που είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να οδηγήσει το ζήτημα των πληρωμών των επιδοτήσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε ξέφωτο ή αν τα προβλήματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

 


ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Από το χειμώνα του 2020 όταν ακόμα ήταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μάκης Βορίδης τα Νέα της Λέσβου είχαν προειδοποιήσει μέσα από τα ρεπορτάζ τους ότι τα θέματα διαχείρισης των επιδοτήσεων δεν πήγαιναν καλά και πως η προσπάθεια της τότε νέας ακόμα κυβέρνησης να οδηγήσει τη νομή του ΟΣΔΕ σε άλλα χέρια, τελικά, θα έφερνε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο. Ενδεχομένως εκείνη την περίοδο πολλοί από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να διερωτώντο τι εννοούμε κι αυτό καθώς δεν είχαν συσσωρευτεί ακόμα τα σύννεφα στον ορίζοντα. 

Τα όσα ακολούθησαν μετά το 2021, όταν εμείς πια πρωτοσέλιδα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι μένουν δύο μεταβατικές χρονιές για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ δικαίωσαν τις εκτιμήσεις μας, ενώ στη συνέχεια το 2023 για τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αποτέλεσε μια “ανώμαλη προσγείωση” και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Υπενθυμίζουμε την εφαρμογή της τότε νέας ΚΑΠ 2006, επί Υπουργού Γεωργίας, Βαγγέλη Μπασιάκου, όταν χρειάστηκαν 4 χρόνια για να μπορέσει να ορθοποδήσει το σύστημα και να εξομαλυνθούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων.

Εν κατακλείδι αυτό που θα λέγαμε είναι ότι το κόστος για την αγροτική οικονομία είναι σημαντικό και αν δεν αντιδρούν μαζικά οι αγρότες οφείλεται στα εισοδήματα από τις εξαιρετικές τιμές στο ελαιόλαδο, καθώς και στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Αν δεν ήταν αυτές οι τιμές, με τις επιδοτήσεις που καταβάλλει το Υπουργείο, θα ήταν αρκετοί εκείνοι που θα είχαν εγκαταλείψει το επάγγελμα.

Στρατής Σαμιώτης

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση