Τέλος η αναμονή για μαγνητικές τομογραφίες

Ο νέος χώρος για το μαγνητικό τομογράφο απέναντι από το Ακτινοδιαγνωστικό κέντρο Αμπατζή
Spread the love

[

  • Σε πλήρη λειτουργία το νέο διαγνωστικό μηχάνημα στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη, για το οποίο θα γίνονται δεκτά και παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ
  • Τι δηλώνουν στα Νέα της Λέσβου ο Πολύδωρος και ο Παύλος Αμπατζής για το νέο μαγνητικό τομογράφο

Διέξοδο σε ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν ασθενείς στη Λέσβο με παραπεμπτικά για μαγνητικές τομογραφίες, καθώς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για πάνω από 2 μήνες ώστε να υποβληθούν στη διαγνωστική αυτή εξέταση, αφού μόνο ένας μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί ως τώρα στο Διαγνωστικό Κέντρο Σίσκα, έρχεται να δώσει ο νέος μαγνητικός τομογράφος που τέθηκε σε λειτουργία στο Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο Αμπατζή, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, στη Μυτιλήνη. Τη νέα αυτή επένδυση αποκάλυψαν τα Νέα της Λέσβου με ρεπορτάζ τους τον Μάρτιο, όταν η οικογένεια Αμπατζή, έχοντας στα χέρια της τις προβλεπόμενος άδειες, προχωρούσε για την τοποθέτηση του μηχανήματος και τη διαμόρφωση του νέου χώρου, που βρίσκεται απέναντι από τις εγκαταστάσεις που στεγάζεται χρόνια τώρα ο αξονικός τομογράφος και τα άλλα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα. 

Η νέα αυτή επένδυση βρίσκει δίπλα στον Πολύδωρο Αμπατζή και τη σύζυγό του, Ζανέτ, που χρόνια τώρα λειτουργούν “με ανθρώπινο πρόσωπο” το Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο, τον γιο τους, Παύλο, που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και ως ιατρός Ακτινοδιαγνώστης αναλαμβάνει τα ηνία του μαγνητικού τομογράφου. Αν και οι ακτινοδιαγνωστικές υπηρεσίες του Κέντρου Αμπατζή δεν είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, στο σκέλος του μαγνητικού τομογράφου θα γίνει σύμβαση και μάλιστα η υπογραφή της, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται μέσα στο μήνα που διανύουμε, ώστε να μπορέσει να αρχίσει ο προγραμματισμός των ασθενών με παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. 

Μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, η οικογένεια Αμπατζή έχει καθορίσει ένα συμβολικό κόστος για κάθε μαγνητική τομογραφία στα 120 ευρώ, ώστε να καλύψει άμεσες ανάγκες ασθενών που χρειάζονται μαγνητική τομογραφία και δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού. Μάλιστα ήδη λόγω της μεγάλης αναμονής υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες που πληρώνουν αυτό το κόστος για να κάνουν άμεσα μαγνητική τομογραφία. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε πως καθώς η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχει λίστα αναμονής, απεναντίας οι μαγνητικές τομογραφίες προγραμματίζονται εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια της οποίας θα επικοινωνήσει ο κάθε ασθενής. 

Ο Παύλος Αμπατζής

 Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο ιατρός ακτινοδιαγνώστης Παύλος Αμπατζής «ο μαγνητικός τομογράφος που έχουμε εγκαταστήσει στο Ακτινοδιαγνωστικό μας Κέντρο είναι ο πιο εξελιγμένος τεχνολογικά, με μεγάλο εύρος κλινικών εφαρμογών και έχει και μεγαλύτερη περίμετρο, δηλαδή το περιβάλλον είναι πιο άνετο για όσους αισθάνονται δυσφορία στους μαγνητικούς τομογράφους. Με αυτό το δεδομένο θα σας έλεγα ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα και συμπολίτες μας που διστάζουν να μπουν σε μαγνητικούς τομογράφους λόγω στενότητας, ενώ γενικότερα με τη συμβολή των ειδικών που διαμόρφωσαν τους χώρους μας και έκαναν την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου, υπάρχει μία ευχάριστη εναλλαγή χρωμάτων στην οροφή και η μουσική που θα ακούν από τα ακουστικά θα κάνει ευχάριστη την παραμονή τους, δεδομένου ότι η μαγνητική τομογραφία έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις».

Από τη δική του πλευρά ο Πολύδωρος Αμπατζής σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «για να δώσουμε σε όσους συμπολίτες μας χρειάζονται μαγνητική τομογραφία τη δυνατότητα να κάνουν την εξέταση χωρίς μεγάλη αναμονή, έχουμε κάνει μία εξαίρεση ως Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο υπογράφοντας σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τον μαγνητικό μας τομογράφο και με αυτό το δεδομένο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να απευθύνεται στα γραφεία μας για να προγραμματίζει το ραντεβού του. Ζητούμε την κατανόηση για λίγες ημέρες ακόμα μέχρι να συμβληθούμε και τυπικά με τον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τότε, για όσους πολίτες έχουν άμεση ανάγκη, έχουμε καθορίσει το κόστος στα 120 ευρώ για κάθε μαγνητική τομογραφία, ώστε να μην περιμένουν και ειλικρινά το καταλαβαίνει αυτό ο καθένας με αυτό το ποσό καλύπτουμε το κόστος της λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου, θέλοντας να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας και τους ανθρώπους του, που τόσα χρόνια μας εμπιστεύονται την υγεία τους».

Το νέο μηχάνημα εγκατεστημένο και σε λειτουργία

Διέξοδος

 Η Λέσβος αντιμετώπισε μέχρι πρότινος σοβαρό πρόβλημα στις μαγνητικές τομογραφίες καθώς πλέον αυτή η διαγνωστική εξέταση ζητείται για μία σειρά από παθήσεις, με αποτέλεσμα να καταγράφεται στις μέρες μας μεγάλη ζήτηση, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ένα τέτοιο μηχάνημα στον ιδιωτικό τομέα. Στο μακρινό παρελθόν ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου εξυπηρετούσε εξωτερικούς ασθενείς, αυτό όμως διακόπηκε πριν από 4 χρόνια και λόγω της έλλειψης ιατρών αυτής της ειδικότητας στο Βοστάνειο, αλλά και καθώς η διοίκηση του ιδρύματος είχε κρίνει ότι αυτά τα μηχανήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. 

Στην πορεία αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο “άνοιξε”, ωστόσο καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν στον ακτινοδιαγνωστικό τομέα για το νοσοκομείο, οι ασθενείς αναγκάζονταν να περιμένουν. Για κάποιες παθήσεις που μπορεί εναλλακτικά να έχουν διάγνωση με αξονικό τομογράφο, όπου σε αυτό το μηχάνημα η εξέταση διαρκεί ελάχιστο χρόνο και άρα και η αναμονή είναι μικρότερη, ορισμένοι ασθενείς επέλεγαν την αξονική τομογραφία. Αυτό όμως έχει κόστος γιατί ο αξονικός τομογράφος επιβαρύνει τον οργανισμό με ακτινοβολία σε αντίθεση με το μαγνητικό τομογράφο που δεν έχει ακτινοβολία. 

Ο Πολύδωρος Αμπατζής με τον γιο του, Παύλο, στο νέο μαγνητικό τομογράφο

 

Υπ’ αυτήν την έννοια για ένα ορθοπεδικό πρόβλημα είναι προτιμότερη η αναμονή για μαγνητική τομογραφία από ό,τι η εύκολη λύση της αξονικής. Σε κάθε περίπτωση η είσοδος του νέου διαγνωστικού μηχανήματος αλλάζει πλέον τους συσχετισμούς, ομαλοποιώντας την αναμονή για μαγνητικές τομογραφίες και δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε πολλούς κατοίκους της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια, όταν δεν μπορούσαν να βρουν ραντεβού για να κάνουν μαγνητική τομογραφία και υπήρξαν και περιπτώσεις, που λόγω επείγουσας κατάστασης αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό ή στη γειτονική Χίο.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση