Τελευταία στροφή πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Spread the love

Του Παναγιώτη Ανδριώτη*

Εδώ είμαστε ξανά, ενώ τελειώνουν τα μπάνια του λαού, για να δούμε τις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ. Στις 6 και 13 Οκτωβρίου 2024, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να αποφασίσουν για τον νέο αρχηγό του κόμματος.

Στο διάστημα που λείψαμε, εντάθηκαν οι εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και βέβαια έγιναν κάποιες δημοσκοπήσεις (2), για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω. Οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν δημοσιεύθηκαν, επειδή το σώμα παρουσιάζει ρευστότητα. Στις δύο, λοιπόν, δημοσκοπήσεις κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει στον Α’ Γύρο πάνω από 30%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται σταθερά με 7 μονάδες του δεύτερου υποψηφίου που ακολουθεί και είναι ο Χάρης Δούκας. Τρίτος  δείχνει να είναι ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εσχάτως απειλείται από την Άννα Δριαμαντοπούλου. Σημειωτέον ότι ο κ. Γερουλάνος ήταν και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές υποψήφιος. Οι παραπάνω δείχνουν να περνούν στον Β΄ Γύρο, τώρα ποιοι θα είναι οι τρείς που θα αναμετρηθούν, αυτό που διαφαίνεται τώρα είναι ότι οι Ανδρουλάκης και Δούκας είναι οι δύο, με τον τρίτο υποψήφιο ακόμη να μην διακρίνεται.

Στο παρασκήνιο, το παπανδρεϊκό μπλόκ μάλλον είναι διχασμένο. Το ένα κομμάτι με τον Νίκο Παπανδρέου στηρίζει τον Π. Γερουλάνο, το άλλο κομμάτι τείνει προς τους Ανδρουλάκη και Δούκα, με το τελευταίο κομμάτι (παπανδρεϊκό) να καταλογίζει στον Παύλο Γερουλάνο, προηγούμενες συμπεριφορές, σε εσωκομματικά θέματα

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τηρεί ουδετερότητα. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να  ευνοεί τον Νίκος Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του και στους φίλους του   ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποκτήσει και εκεί την πρωτιά, αφού οι όποιες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται στα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος λέει «Ναι» σε πολιτικές συνεργασίες, αφού πρώτα αυτές είναι αποδεκτές από την κοινωνία. Το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου υπήρξε μία πλειοψηφία με μοναδικό σκοπό να κλείσει τον δρόμο της Λεπέν και όταν ήλθε η ώρα να συγκυβερνήσουν, υπήρξαν προβλήματα, είναι ένα σημείο που προβληματίζει.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προς το παρόν μένει σιωπηλός, αλλά το στενό του περιβάλλον μιλά καθαρά υπέρ της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία συνεχώς ανεβαίνει και έχει προτιμήσεις στους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Εάν κάτι της στοιχίσει, αυτό θα είναι η δωδεκαετία της απουσίας της από εσωτερικά πολιτικά δρώμενα του κόμματος.

Σημαντικό επίσης ρόλο στην τελική εκλογή θα παίξουν και οι υποψήφιοι, που θα αποκλειστούν από τον Β’ Γύρο, τι συμμαχίες θα κάνουν, και με ποιους. Εδώ, βέβαια, θα τεθεί το ερώτημα σε όλους -όσοι δεν περάσουν στον Β’ Γύρο- τι συμμαχία θα σχηματίσουν με τον Ανδρουλάκη, όταν οι ίδιοι μετά τις ευρωεκλογές βγήκαν αμέσως και μίλησαν για ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος. Αλλά και ο  Χάρης Δούκας πρέπει να εξηγήσει επαρκώς εάν θα τελέσει δήμαρχος ή πρόεδρος του κόμματος.

Είναι βέβαιο ότι μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ όλων ίσως να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βάλει αρκετά πράγματα στη θέση τους. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται εθνική στρατηγική και πολιτικό σχέδιο, πράγμα που σήμερα δεν υπάρχει, εάν θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του και να διεκδικήσει σοβαρά τη διακυβέρνηση της χώρας. Ακόμη  καθοριστικό ρόλο για το μέλλον θα παίξουν και οι υποψήφιοι, που δεν θα επιτύχουν τον στόχο τους. Το ερώτημα είναι δεσμεύονται τώρα ότι θα μείνουν και θα δώσουν μάχη ή θα έχουμε αποχωρήσεις και διαφοροποιήσεις; Λίγες ώρες μετά τις ευρωεκλογές είδαμε να ισχυρίζονται στα κανάλια ότι απαιτείται αλλαγή ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση ο μήνας που μπαίνει θα είναι καθοριστικός για το ΠΑΣΟΚ και για τη μελλοντική πολιτική του επιβίωση και κατά την άποψη μου θα είναι καθοριστικός για τα μετέπειτα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση