1,6 εκατ. ελαιόδεντρα «ζητούν» αποζημίωση!

Spread the love


  • Πώς θα γίνουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ – Ποιες είναι οι πληροφορίες και τα δεδομένα και ποιες οι προοπτικές 
  • «Να μην χάνουν οι ελαιοπαραγωγοί τον προσανατολισμό για αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ελαιοτριβέων Γιώργος Κατζανός

Εν μέσω εορτών θα βρεθεί στη Λέσβο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να προχωρήσει στο στάδιο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων χωράφι-χωράφι για τους ελαιοπαραγωγούς που υπέβαλαν αιτήσεις διεκδικώντας αποζημιώσεις για καρπόπτωση από τους θυελλώδεις νότιους άνεμους που έπληξαν σχετικά πρόσφατα την περιοχή μας. 

Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς για τη Λέσβο, καθώς δηλώσεις έχουν υποβληθεί από διάφορες περιοχές του νησιού μας και για πολλές χιλιάδες αγροτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα τα ελαιόδεντρα για τα οποία «ζητούν» αποζημίωση οι αγρότες ανέρχονται περίπου σε 1,6 εκατομμύρια και αντιστοιχούν σε περίπου 16.000 αγροτεμάχια της Λέσβου! 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αγροτεμαχίων και των ελαιόδεντρων που δηλώθηκαν ότι επλήγησαν από τους θυελλώδεις νότιους ανέμους υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες των στελεχών του ΕΛΓΑ που βρέθηκαν τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στη Λέσβο, έχοντας την ευκαιρία να περιοδεύσουν και στα νότια αλλά και στα βόρεια του νησιού μας για να σχηματίσουν μια πρώτη άποψη για το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η καρπόπτωση.

Ο όγκος δουλειάς που τροφοδοτούν για τον ΕΛΓΑ οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν ως προς τον αριθμό των χωραφιών και των ελαιόδεντρων είναι πολύ μεγάλος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για να γίνει κανονικά χωράφι-χωράφι η εκτίμηση σε όλα τα αγροτεμάχια και τα ελαιόδεντρα θα χρειαστούν 50 γεωπόνοι που θα πρέπει να απασχολούνται τουλάχιστον 1 – 2 μήνες ώστε να μεταβαίνουν από περιοχή σε περιοχή και να καταγράφουν. 

Ωστόσο σε κάποιες περιοχές για τις οποίες έχουν από την πρόσφατη επίσκεψή τους τα στελέχη του ΕΛΓΑ σχηματίσει άποψη ότι πλήττονται όχι από τους νοτιάδες αλλά από την ακαρπία, οι εκτιμήσεις θα γίνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από περιοχές που δεν έχουν ελιές, άμεσα θα απορρίπτονται. Ως προς αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων αναμένεται να απορριφθεί στη Λέσβο, καθώς δεν πρόκειται να αποζημιωθούν χωράφια που δεν έχουν παραγωγή κατά τη φετινή χρονιά. Μάλιστα αναμένεται να περάσουν από ψιλό κόσκινο όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν δηλώσει σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι της κτηματικής τους περιουσίας ότι επλήγη από τους νότιους ανέμους και υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις ανάμεσα στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν.

 

Την ακαρπία επαναφέρει ο Κατζανός

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιώργος Κατζανός, επανέφερε το θέμα της ακαρπίας, καθώς όπως είπε «πέρα από τους νοτιάδες που αποδεδειγμένα έπληξαν τον ελαιώνα της Λέσβου και αυτό άλλωστε θα το διαπιστώσουν κατά την νέα επίσκεψή τους στη Λέσβο τα στελέχη του ΕΛΓΑ, το μείζον ζήτημα κατά την δική μας άποψη είναι και η ακαρπία που πλήττει τα τελευταία χρόνια την περιοχή μας και προς αυτήν την κατεύθυνση θα έπρεπε ήδη να είχαν αποζημιωθεί οι ελαιοπαραγωγοί. Σε μία τέτοια περίπτωση μάλιστα η αποζημίωση θα πρέπει, όπως αντιλαμβάνεστε, να καταβληθεί σε όλη τη Λέσβο για όλα τα καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα, καθώς το φαινόμενο είναι γενικό και αυτό άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα από όλους και ο ΕΛΓΑ με τα έμπειρα στελέχη του και δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς γιατί θέλουμε για παράδειγμα να εξυπηρετήσουμε τους αγρότες». Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός και δεν θα πρέπει τώρα η έλευση του κλιμακίου του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις από την καρπόπτωση να αποσπάσει το βλέμμα των αγροτών από τη διεκδίκηση αποζημίωσης για την ακαρπία.

 

Πώς θα γίνουν οι εκτιμήσεις

Φτάνοντας το κλιμάκιο σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Λέσβο άμεσα θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις στα χωράφια σε επικοινωνία με τους ελαιοπαραγωγούς για να γίνουν οι εκτιμήσεις, καθώς όπως έχουμε ξαναγράψει, η αρχική μετάβαση που έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα αφορούσε τη γενική εικόνα που θέλησε να σχηματίσει ο ΕΛΓΑ, εφόσον έχουμε αναγγελία ζημιών από τους αγρότες. Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο. Τώρα ακολουθεί το δεύτερο, που είναι με βάση τον αριθμό των αιτήσεων η επάνοδος του Οργανισμού με συνεργεία για να κάνει τις εκτιμήσεις, οι οποίες πλέον γίνονται επί τόπου στο χωράφι του καθενός, όπως προβλέπεται, όπου οι έμπειροι γεωπόνοι κάνουν ταυτοποίηση των όσων ο ίδιος έχει δηλώσει με το τι βλέπουν.

Όπως έχει γράψει η εφημερίδα μας, από την αρχική γενική εκτίμηση που έκανε ο ΕΛΓΑ και βρέθηκε εδώ με τους προϊσταμένους που έχουν την αρμοδιότητα για τα νησιά μας, σε ένα σημαντικό ποσοστό του ελαιώνα του νησιού μας διαπιστώνεται ακαρπία, η οποία ούτως ή άλλως δεν αποζημιώνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα. 

Και αυτές οι διαπιστώσεις που έγιναν κατά την πρώτη επίσκεψη των στελεχών είναι που θα αποτελέσουν το κλειδί και για τη συντόμευση των εκτιμήσεων που αρχίζουν από αυτήν την εβδομάδα εξατομικευμένα, αλλά και γενικότερα για τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν. Με άλλα λόγια, όπως γράψαμε στην αρχή, ο ΕΛΓΑ ήρθε στη Λέσβο με θετική διάθεση να δώσει αποζημιώσεις αλλά κρατώντας μικρό καλάθι όσο η φετινή ελαιοκομική περίοδος δεν είναι παραγωγική για τον τόπο μας και άρα δεν μπορούν να αποζημιωθούν ελιές που δεν έπεσαν από τους νοτιάδες καθώς… δεν βρίσκονταν πάνω στα δέντρα!

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση