- «Στην πρόληψη του διαβήτη την μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος ζωής του ατόμου», τονίζει η παθολόγος Δανάη Αγιασωτέλλη
Καθώς η σημερινή ημέρα είναι Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, κρίνεται επιτακτική μια σύντομη αναφορά στη νόσο που προσβάλλει όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 346 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν διαβήτη. Επιπλέον εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εκδηλώσει Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) τύπου 2, ενώ η συχνότητά του στην Ελλάδα είναι 7%- 8%.
Τι είναι ο διαβήτης;
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται είτε όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγεται. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Η υπεργλυκαιμία, ή το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, είναι μια κοινή επίδραση του μη ελεγχόμενου διαβήτη και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές στο ανθρώπινο σώμα, ειδικά στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.
Ο διαβήτης τύπου 1
Ο διαβήτης τύπου 1 (παλαιότερα γνωστός και ως νεανικός ή παιδικός διαβήτης) χαρακτηρίζεται από έλλειψη παραγωγής της ινσουλίνης και απαιτεί την καθημερινή χορήγησή της. Η αιτία του διαβήτη τύπου 1 δεν είναι γνωστή και δεν είναι δυνατόν να προληφθεί στη σύγχρονη γνώση.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική έκκριση ούρων (πολυουρία), δίψα (πολυδιψία), συνεχή πείνα, απώλεια βάρους, διαταραχές της όρασης και κόπωσης, ενώ όλα αυτά μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.
Ο διαβήτης τύπου 2
Ο διαβήτης τύπου 2 (παλαιότερα ονομαζόταν και διαβήτης των ενηλίκων) είναι το αποτέλεσμα της μη αποτελεσματικής χρήσης της παραγόμενης ινσουλίνης από το σώμα. Διαβήτη τύπου 2 έχει το 90% των διαβητικών στον κόσμο, και είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του υπερβολικού σωματικού βάρους και της έλλειψης σωματικής άσκησης.
Ποιες είναι οι κοινές επιπλοκές του διαβήτη;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα. Συγκεκριμένα, ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το 50% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις (κυρίως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια).
Η νεφρική ανεπάρκεια είναι επίσης μια πιθανή συνέπεια του διαβήτη. Το 10%-20% των διαβητικών πεθαίνουν από νεφρική ανεπάρκεια. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επίσης διαβητική νευροπάθεια, που είναι η βλάβη των νεύρων και επηρεάζει μέχρι και το 50% των ατόμων με αυτή τη νόσο. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τσούξιμο, πόνος, μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια και τα χέρια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου μεταξύ των ατόμων με διαβήτη είναι τουλάχιστον διπλάσιος συγκριτικά με άτομα ίδιας ηλικίας, χωρίς διαβήτη.
Μέτρα πρόληψης
Για την ανάγκη πρόληψης και τους τρόπους που αυτή μπορεί να επιτευχθεί, μίλησε η παθολόγος, Δανάη Αγιασωτέλλη. Όπως τόνισε, «στην πρόληψη του διαβήτη την μεγαλύτερη σημασία την έχει ο τρόπος ζωής του ατόμου. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, λιπαρών και ζάχαρης, και να επιλέγει τα μικρά και συχνά γεύματα. Η άσκηση κρίνεται εξίσου απαραίτητη, ακόμα και ένα απλό περπάτημα, πράγμα καθόλου αυτονόητο τη σημερινή εποχή που η τεχνολογία και η τηλεργασία δεσμεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου μας».
Πρόσθεσε επίσης, ότι παρατηρεί ραγδαία αύξηση στα περιστατικά διαβήτη τα τελευταία χρόνια. «Όλο και περισσότερο συναντάμε ανθρώπους, και μάλιστα νέους, να έχουν το Μεταβολικό Σύνδρομο, ή το Λιπώδες Ήπαρ, ασθένειες που αποτελούν προάγγελο εκδήλωσης διαβήτη. Ωστόσο με την κατάλληλη πρόληψη, μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο».
Τι ισχύει για κάποιον που ήδη πάσχει από διαβήτη; «Τα μέτρα πρόληψης είναι το ίδιο απαραίτητα και για κάποιον που νοσεί ήδη από διαβήτη, σε συνδυασμό πάντοτε με την σωστή θεραπευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική παρέμβαση και καθοδήγηση κρίνεται αναγκαία», καταλήγει η ίδια.