20 χρόνια Γιορτή Κάστανου!

Spread the love


  • Ξεκινά η προετοιμασία για την μεγάλη γιορτή που προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες απ’ όλο το νησί, αλλά και από την Τουρκία

Μεγαλύτερη από ποτέ θα είναι φέτος η Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο, που κλείνει τα 20 χρόνια επιτυχημένης διοργάνωσης και προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες απ’ όλο το νησί, αλλά και από την Τουρκία. Στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας που έγινε την Δευτέρα, παρουσία του Αντιδημάρχου Αγιάσου, Λευτέρη Κοτσώνη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και προμήθεια 1,5 τόνου κάστανα που θα προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες. 

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα αποφασιστούν την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση του Προέδρου της Αγιάσου, Κώστα Ρούσσα με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, που στηρίζουν κάθε χρόνο αυτή την προσπάθεια για την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Ρούσσας, η Γιορτή θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από τον Δήμο και θα περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που έχουν καθιερωθεί, όπως το άναμμα των φουφούδων στα πλακόστρωτα του χωριού, απ’ όπου θα μοιράζονται δωρεάν ψητά και βραστά κάστανα, περιήγηση στον Καστανιώνα, έκθεση φωτογραφίας, κ.ά.. «Η Γιορτή του Κάστανου είναι μια μεγάλη Γιορτή για την Αγιάσο και για όλη τη Λέσβο, που έχει τύχει τεράστιας ανταπόκρισης από τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια κι αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Παράλληλα, προσπαθούμε κάθε χρόνο να περιλαμβάνει και κάτι νέο, διαφορετικό, για την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του χωριού μας. Αυτό θα επιδιώξουμε και φέτος και ευελπιστώ ότι ο κόσμος θα χαρεί, θα διασκεδάσει και θα περάσει όμορφα στις 10 Νοεμβρίου συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κοινοτάρχης.

Αν και μέχρι πριν λίγες ημέρες υπήρχε προβληματισμός ως προς την φετινή παραγωγή του κάστανου, αφού λόγω της λειψυδρίας ο καρπός είναι μικρός, τελικά τα μέλη του Συμβουλίου έκριναν ότι η γιορτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά και οι ανάγκες θα καλυφθούν με τις ποσότητες που θα μαζευτούν έως το τέλος του μήνα. Επίσης, εξετάστηκε αν έχουν επηρεαστεί τα δέντρα από το νέο επικίνδυνο έντομο που έχει προσβάλει τις καστανιές της Αγιάσου από την περασμένη άνοιξη και διαπιστώθηκε ότι ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Η σφήκα

Θυμίζουμε ότι οι καστανοπαραγωγοί είχαν εκφράσει την ανησυχία τους πριν από μερικούς μήνες όταν είδαν σημάδια στα δέντρα από το έντομο και είχαν ενημερώσει τον Δήμο Μυτιλήνης και την Διεύθυνση Δασών. Το Δασαρχείο έλαβε δείγμα από δέντρα και τα έστειλε προς εξέταση στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, το οποίο διαπίστωσε ότι πρόκειται για την σφήκα της καστανιάς, ένα έντομο από την Κίνα που εμφανίστηκε στην χώρα μας πριν από 10 χρόνια. Η σφήκα προσβάλλει όλα τα είδη καστανιάς, διαταράσσει την ανάπτυξη των δέντρων και μειώνει την παραγωγή κατά 60% – 80%. Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια). Σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με ενεργή πτήση των ενηλίκων.

Η σφήκα χτυπάει τον βλαστό και προκαλεί προβλήματα στην ανθοφορία και κατ’ επέκταση στην παραγωγή. Στην Αγιάσο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και η καταπολέμηση θα γίνει με βιολογικό τρόπο μετά το τέλος του χειμώνα. 

Η καταπολέμηση του εντόμου με τη χρήση χημικών μέσων είναι αρκετά δύσκολη έως πρακτικά ανέφικτη, καθώς τα ανήλικα στάδια του εντόμου βρίσκονται προστατευμένα εντός των κηκίδων. Η χρήση εντομοκτόνων εναντίον των ενηλίκων του εντόμου μπορεί να μειώσει τους πληθυσμούς του, εντούτοις η επιτυχία τους εξαρτάται από τον ακριβή προσδιορισμό του χρόνου εμφάνισης των ενηλίκων και την πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Καλλιεργητικές πρακτικές, όπως η μηχανική απομάκρυνση, με κλάδεμα, των προσβεβλημένων βλαστών πριν την έξοδο των ενηλίκων, θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία έναντι του εντόμου, εντούτοις κρίνονται μη εφαρμόσιμες για μεγάλης κλίμακας προσβολές.

Βιολογική καταπολέμηση

Ως εκ τούτου, η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση του εντόμου αποτελεί η βιολογική καταπολέμηση που συνίσταται στην εισαγωγή, την εξαπόλυση και εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. Σε αυτή την κατεύθυνση, και με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδίασαν και υπέβαλαν προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο, πρόγραμμα για τη βιολογική καταπολέμηση του εντόμου.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Χρήστος Τσιβγούλης, «μόλις ενημερωθήκαμε για το νέο έντομο συνεργαστήκαμε με την Διεύθυνση Δασών και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για την εξεύρεση λύσης. Από τα δείγματα που στείλαμε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την σφήκα. Το ευτύχημα είναι ότι το φαινόμενο στην Αγιάσο βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και είναι περιορισμένο. Έτσι, θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει του με βιολογικό τρόπο και με τους φυσικούς εχθρούς, δηλαδή άλλα έντομα που θα καταπολεμήσουν την σφήκα».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση