210.000 ευρώ για αντιπυρικές ζώνες 

Spread the love


Μια ολοκληρωμένη πρόταση, ύψους 210.000 ευρώ, υπέβαλλε ο Δήμος Μυτιλήνης στο Πράσινο Ταμείο και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού με περιαστικά δάση – Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών». Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30 εκατ. ευρώ και είναι η πρώτη φορά που θα χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για την πυροπροστασία οικισμών από δασικές πυρκαγιές.

Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει τα κατάλληλα μέσα χρηματοδότησης, προκειμένου κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, οι δικαιούχοι Δήμοι να παρέμβουν με τη σύνταξη σχετικών τεχνικών εκθέσεων για τη δημιουργία ζωνών μέσου πλάτους 10 μέτρων, σε όμορες του οικιστικού ιστού ζώνες μείξης με δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, η δυσμενής εξέλιξη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα γειτνιάζοντα δασικά συμπλέγματα όσο και για τον οικιστικό ιστό.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας, αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την  διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ οικισμών του Δήμου και την εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πυρκαγιά προς κατοικημένες περιοχές.

Οι οικισμοί του Δήμου Μυτιλήνης που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο του καλοκαιριού, λόγω της συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης (νεκρά και νεκρούμενα δέντρα λόγω του έντονου φαινομένου ξήρανσης από  φλοιοφάγα έντομα), σε συνδυασμό και με τις ιδιαίτερα ακραίες καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή σχετική υγρασία, αέρα) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Επιπλέον η ένταση της συχνότητας εμφάνισης μεγάλων πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, καθιστά την ανάγκη αντιπυρικής θωράκισης άμεση και επιτακτική.

Οι οικισμοί επιλέχθηκαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης επικινδυνότητας, λαμβάνοντας υπόψη την γειτνίασή τους με δασικά οικοσυστήματα, τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε μελετώμενης περιοχής (έδαφος, έκθεση, κλίσεις, βλάστηση, επισκεψιμότητα), σε συνάρτηση με την συχνότητα και ένταση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Περιοριστικό παράγοντα στην επιλογή των υποπεριοχών αποτέλεσε η απόστασή τους από τους οικισμούς (ώστε να μην ξεπερνά τα 100 μέτρα από τα όρια των οικισμών) και η μορφή που αποδίδει στις εκτάσεις βάσει των αναρτημένων και κυρωμένων δασικών χαρτών. 

Έτσι προέκυψε η ανάγκη προστασίας των οικισμών της Αγίας Μαρίνας, της Αγιάσου, της Αγριλιάς, στην Κράτηγο, του Αμπελικού, της Δρότας, των Λάμπου Μύλων, του Μεγαλοχωρίου, της Μυτιλήνης και του Σκοπέλου.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ανά περιοχή παρέμβασης είναι οι εξής:

– Ψιλές αντιπυρικές ζώνες: Ολική κατά θέσεις απομάκρυνση βλάστησης (γυμνό έδαφος – αποψίλωση) πλάτους έως 10 μέτρα

– Στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες: Δημιουργία Στεγασμένης Αντιπυρικής ζώνης πλάτους έως 10 μέτρα. Αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και κλάδεμα δένδρων σε ύψος 2,5 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους

– Μικτές Στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες: Θα γίνεται συνδυασμός των δύο παραπάνω. Στα τέσσερα πρώτα μέτρα θα γίνεται ολική κατά θέσεις απομάκρυνση βλάστησης και στα υπόλοιπα έξι μέτρα θα γίνεται αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και κλάδεμα δένδρων σε ύψος 2,5 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Εάν η ζώνη σχηματίζεται εκατέρωθεν του καταστρώματος του οδοστρώματος, τότε η μικτή ζώνη θα καταλαμβάνει πλάτος 5 μέτρων.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση