Της Αικατερίνης Παπαδοπούλου, Κοινωνικής Λειτουργού του Συμβουλευτικού Κέντρου Μυτιλήνης
Τον 20ό και τον 21ο αιώνα έχουν γίνει σημαντικά άλματα για την εδραίωση και την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Παρ’ όλες τις προσπάθειες των φεμινιστικών κινημάτων και των φορέων, το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δεν έχει εξαλειφθεί. Η 25η Νοεμβρίου μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας κατά της βίας των γυναικών δεν σταματάει ποτέ.
Η ιστορία της 25ης Νοεμβρίου
Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ήδη από το 1981 ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μετά από παρότρυνση ακτιβιστικών οργανώσεων προς τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ με καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Την 25η Νοεμβρίου του 1960, οι τρεις αδελφές δολοφονήθηκαν άγρια υπό τη διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο, καθώς αγωνίζονταν ενάντια στο καθεστώς που είχε επιβάλλει.
Το 1999, ο ΟΗΕ όρισε και επισήμως την 25η Νοεμβρίου, ως διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κάνει κάλεσμα σε κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να διοργανώνουν δράσεις τη συγκεκριμένη μέρα, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ζήτημα της βίας.
Η έναρξη ισχύος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα
Την Πέμπτη 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης). Είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο, το οποίο ορίζει τις μορφές της βίας που μπορεί να υποστεί το γυναικείο φύλο. Επίσης, εστιάζει στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων βίας και στην τιμωρία των δραστών. Αποτελεί σταθμό στη διεκδίκηση του γυναικείου κινήματος, προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, στοχεύει στην εξάλειψη της βίας και προωθεί την ισότητα των φύλων.
Ο αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας δεν σταματά ποτέ!
Το σημαντικό είναι ότι η κάθε γυναίκα είναι αναγκαίο να κατανοήσει ότι δεν είναι μόνη της στον αγώνα ενάντια της βίας και δεν είναι η μόνη που υφίσταται βία. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης εντάσσεται στο δίκτυο των 63 δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από 08:00-16:00. Στο Συμβουλευτικό Κέντρο μπορούν να απευθύνονται γυναίκες που είτε έχουν υποστεί ή υφίστανται βία, είτε αντιμετωπίζουν άλλες διακρίσεις (άνεργες, ΑμεΑ, μονογονεϊκές, μετανάστριες, προσφύγισσες κ.ά.).
Παρεχόμενες υπηρεσίες είναι οι παρακάτω: Κοινωνική Στήριξη, Ψυχολογική Στήριξη, Νομική Στήριξη, Εργασιακή Συμβουλευτική. Επίσης, υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων. Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, το Συμβουλευτικό Κέντρο καλεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, τους/τις κατοίκους της Μυτιλήνης να προσέλθουν στο χώρο του Συμβουλευτικού Κέντρου, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τη δομή και τις παρεχόμενες δωρεάν υπηρεσίες, οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας. Το Συμβουλευτικό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Παπαδιαμάντη 2, στη Χρυσομαλλούσα. Μπορείτε να μας βρείτε στο τηλέφωνο 22510 34470.