Μια πλούσια εκπαιδευτική εκδρομή εκτός νησιού πραγματοποίησε το 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της σχολικής τάξης. Οι μαθητές επισκέφθηκαν την Ήπειρο από τις 5 έως τις 8 Απριλίου. Όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου «ήταν το αποκορύφωμα της υλοποίησης των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης: Ιστορία και εξέλιξη» και «Το σχολείο μας αναζητεί την ιστορία του»».
Βασικός στόχος της εκδρομής ήταν η βιωματική προσέγγιση της ιστορίας, της τέχνης, της παράδοσης και του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αυτά αποτυπώνονται μέσα από τα μνημεία, τα μουσεία και τις τοπικές κοινότητες της περιοχής. Οι συνοδοί – καθηγητές των μαθητών ήταν ο Ευστράτιος Δουμούζης (αρχηγός – υπεύθυνος του προγράμματος), η Κλειώ Μολυβιάτου, ο Ευστράτιος Γιομηλάς και η Ασπασία Βάσσου (μέλη της παιδαγωγικής ομάδας).
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο των Ιωαννίνων, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το Σπήλαιο Περάματος, το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, το στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου, το Μουσείο Αλή Πασά και να απολαύσουν όμορφα τοπία στην Ελλάδα, όπως τα Ζαγοροχώρια, το φαράγγι του Βίκου και το νησάκι της Κυρά Φροσύνης.
Όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί «τα παιδιά χαρούμενα και ενθουσιασμένα από την εκδρομή στην Ήπειρο αποκόμισαν χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις για τα μνημεία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πατρίδας τους. Το συμπέρασμα που απορρέει από την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής εκδρομής είναι η ικανοποίηση του εκπαιδευτικού ότι πρόσφερε με έναν εναλλακτικό τρόπο εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα, τα οποία συνέβαλαν στην καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής των μαθητών».
Επίσης, προσθέτουν ότι «η εκπαιδευτική εκδρομή αποτέλεσε μια πλούσια εμπειρία γνώσης, αισθητικής απόλαυσης και πολιτιστικής εγρήγορσης. Μέσα από την επαφή μας με τη φύση, την ιστορία και τις παραδόσεις ενισχύθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία και προωθήθηκε η ολιστική προσέγγιση της μάθησης. Τα Ιωάννινα και η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου μας προσέφεραν μια μοναδική ευκαιρία να “αγγίξουμε” την ιστορία και να κατανοήσουμε τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο και την σχολική επίδοση έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά και δημιουργικά στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα. Ανέπτυξαν την κρίση, την συνεργατικότητα, την αυτονομία και το αίσθημα της ευθύνης».