- Το άκρον άωτον του ελληνικού παραλογισμού: Ο ΕΦΚΑ δεν δίνει ασφαλιστικές ενημερότητες καλώντας επιχειρήσεις να πληρώσουν εισφορές που δεν οφείλουν!
- Ενώ όλοι βλέπουν και γνωρίζουν το πρόβλημα, η Αθήνα αδυνατεί να το διορθώσει άμεσα, καλώντας τους επιχειρηματίες να πληρώσουν τα χρήματα που τους καταλογίζονται και να συμψηφιστούν σε μελλοντικές τους εισφορές!
Απίστευτο και πρωτοφανές είναι πραγματικά το μπάχαλο που επικρατεί στα συστήματα μηχανογράφησης και μηχανοργάνωσης του ΕΦΚΑ με θύματα πολλές επιχειρήσεις της Λέσβου, αν και το πρόβλημα έχει πανελλαδικές διαστάσεις. Επί της ουσίας ο ΕΦΚΑ εμφανίζει οφειλέτες επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν καταβάλει στο ακέραιο μέχρι τώρα τις ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό που απασχολούν, ωστόσο αυτές δεν εμφανίζονται στα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με συνέπεια οι επιχειρηματίες να μην μπορούν να πάρουν ασφαλιστικές ενημερότητες.
Το ακόμα πιο δυσάρεστο είναι πως ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται και μπορεί να διορθωθεί από τα στελέχη του ΕΦΚΑ Μυτιλήνης σε τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης και από τα λογιστικά γραφεία με τα οποία συνεργάζεται η κάθε επιχείρηση, τέτοια δυνατότητα παρέμβασης δεν υπάρχει και τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο το κεντρικό σύστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα. Όμως ο κεντρικός ΕΦΚΑ επικαλείται ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και θα πρέπει προηγουμένως να γίνει εκκαθάριση, η οποία είναι πιθανόν να διαρκέσει ακόμα και 6 μήνες!
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις οι επιχειρηματίες αδυνατούν να λάβουν ασφαλιστικές ενημερότητες, καθώς εμφανίζονται ως οφειλέτες χωρίς να χρωστούν και προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εφόσον οι ασφαλιστικές ενημερότητες είναι αναγκαίες, έχουν δύο επιλογές: Να μπουν σε διακανονισμό κάνοντας ρύθμιση ώστε να πληρώνουν με δόσεις το ποσό που κατά τα άλλα δεν οφείλουν περιμένοντας να γίνει η εκκαθάριση ώστε να συμψηφιστεί, ή εναλλακτικά να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό που εμφανίζεται στο σύστημα ότι εκκρεμεί η καταβολή του ενώ δεν το οφείλουν για να πάρουν τις ενημερότητες.
Αυτό ακριβώς έχουν κάνει κάποιες επιχειρήσεις που έχουν την οικονομική δυνατότητα και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, επιχείρηση που είχε καταβάλει στον ΕΦΚΑ για εισφορές 5.000 ευρώ για τους εργαζομένους της πλήρωσε ένα αντίστοιχο ποσό χωρίς να το οφείλει, προκειμένου να λάβει άμεσα τη φορολογική ενημερότητα. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές, με άλλα λόγια δεν θα το χάσει ο επιχειρηματίας, άγνωστο όμως πότε θα γίνει ο συμψηφισμός.
Οι Λογιστές
Όπως εξηγεί στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης «το πρόβλημα αφορά κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις που είχαν προσωπικό σε αναστολή τα διαστήματα των lockdown ή και ενδιάμεσα, καθώς δεν εμφανίζονται κάποιες εισφορές και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εμφανίζεται το σκέλος της κρατικής συμμετοχής στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή. Αποτέλεσμα είναι αυτά τα ποσά τώρα να είναι χρεωμένα. Δηλαδή να εμφανίζονται στο σύστημα ως οφειλές των επιχειρήσεων, που αν δεν καταβληθούν δεν μπορεί ο επιχειρηματίας να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του».
Σύμφωνα με τον κ. Τατάκη αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ασφυξία σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του τόπου μας, καθώς επίσης και στα λογιστικά γραφεία που δέχονται καθημερινά τις διαμαρτυρίες και την πίεση των πελατών τους που ζητούν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. «Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό», τονίζει ο κ. Τατάκης. Και συνεχίζει: «Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σε τοπικό επίπεδο καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και να τους συγχαρούμε για την προσφορά τους, δυστυχώς όμως το σύστημα δεν τους επιτρέπει να προβούν σε διορθώσεις καθώς αν τους επέτρεπε τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά, το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπιστεί, όπως επίσης και τα λογιστικά γραφεία έχουν την ίδια δυνατότητα. Δυστυχώς όμως όλοι περιμένουμε από την Αθήνα καθώς δεν επικοινωνούν σωστά τα ηλεκτρονικά αρχεία του ΕΦΚΑ με το ΚΕΑΟ και παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος δεν φαίνεται να γίνεται και κάτι για την αποκατάστασή του για να οδηγηθούμε σε μία εύρυθμη λειτουργία».
Σύμφωνα με τον κ. Τατάκη παρά τα διαβήματα που έχουν γίνει στην Αθήνα, το Υπουργείο Εργασίας έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει άμεσα και θα πρέπει οι επιχειρήσεις να περιμένουν.
«Έχουμε κάνει διαβήματα στο Υπουργείο Εργασίας και ο Υπουργός έχει απαντήσει ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι και θα πρέπει να περιμένουμε, πώς όμως να περιμένει κανείς χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα;», διερωτάται ο κ. Τατάκης και αυτό είναι το αυτονόητο, καθώς αναγκάζουν σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία με έλλειψη ρευστότητας στην αγορά τους επιχειρηματίες να πληρώσουν ποσά που δεν οφείλουν στον ΕΦΚΑ για να μπορέσουν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να κάνουν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους, όπου η ενημερότητα είναι αναγκαία. Σημειωτέον ότι τα προβλήματα, δηλαδή οι οφειλές σε επιχειρήσεις εμφανίζονται από την περίοδο του 2020 ακόμα στο πρώτο lockdown και αυτό, σύμφωνα με την Ένωση Φοροτεχνικών, οφείλεται στο ότι οι ΚΑΔ που έχει ο ΕΦΚΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων δεν είναι οι ίδιοι με την εικόνα που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, με συνέπεια να δημιουργείται η εμπλοκή.
Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, πώς αυτό δεν αντιμετωπίζεται άμεσα από το Κράτος αλλά καλούνται οι επιχειρήσεις να περιμένουν στο ακουστικό τους ή να πληρώσουν κι αν δεν έχουν, να μπουν σε ρύθμιση και να μπορέσουν να πάρουν φορολογικές ενημερότητες. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο πρόεδρος των λογιστών κ. Τατάκης υπάρχουν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ρύθμιση και αυτή τη στιγμή το σύστημα λόγω αυτού του λάθους τις έχει πετάξει έξω, με συνέπεια να χάνουν τη ρύθμιση και να έχουν μπροστά τους το πρόβλημα βουνό, καθώς είναι αναγκασμένες να πάνε σε άλλη ρύθμιση με δυσμενέστερους όρους.
Πρόκειται για τον ελληνικό παραλογισμό τον οποίο όλοι βλέπουν και αναγνωρίζουν, αλλά δεν αντιμετωπίζουν παρότι απειλεί τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων, αυτό όμως φαίνεται πως ελάχιστα απασχολεί το Κράτος. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα είχε δοθεί η δυνατότητα στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν τα εργαλεία και εντοπίζουν το πρόβλημα, να μπορούν και να το διορθώσουν για την άμεση απεμπλοκή των επιχειρηματιών, που σε τελική ανάλυση εμφανίζονται οφειλέτες χωρίς να χρωστούν σε κανέναν.