ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τα “στραβά κι ανάποδα” της Μυτιλήνης

Spread the love


  • «Όλα ξεκινάνε από το σεβασμό. Σεβασμό σε εμάς τους ίδιους, σεβασμός στους συνανθρώπους μας, και στο περιβάλλον», τονίζει η κ. Μυρσίνη

Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ για το πώς βλέπουν οι «ξένοι» κάτοικοι την πόλη μας, θεωρήσαμε πως θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τους μόνιμους κατοίκους, τους ντόπιους της Μυτιλήνης, και να μας πουν ποια νομίζουν πως είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης, που την εμποδίζουν να αναπτυχθεί. 

Τα Νέα της Λέσβου συναντήθηκαν στην κεντρική αγορά με περαστικούς αλλά και επιχειρηματίες της Μυτιλήνης, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας ως πολίτες τα… «στραβά» που παρατηρούν καθημερινά, εδώ και χρόνια τώρα στον τόπο τους. 

«Έχουμε τη ρετσινιά ως «προσφυγονήσι»

Ο κ. Παναγιώτης και ο κ. Χρήστος βλέπουν διαφορετικά την Μυτιλήνη ως πολυπολιτισμική

Τόσο ο κ. Πέτρος, όσο και ο  κ. Παναγιώτης, μάς δήλωσαν πως έχει υποβαθμίσει σημαντικά το νησί και ειδικά την πόλη της Μυτιλήνης ο πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που κυκλοφορούσε τα τελευταία χρόνια με την ανθρωπιστική κρίση που βίωσε η Λέσβος. «Θεωρώ ότι έχουμε στιγματιστεί ανεπανόρθωτα ως νησί, καθώς με τις συνεχόμενες ροές προσφύγων μας έχει μείνει η… «ρετσινιά» ως «προσφυγονήσι». Και το γεγονός αυτό δεν βοηθάει καθόλου στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, άρα και της Μυτιλήνης», δηλώνει ο  κ. Παναγιώτης και συμφωνεί μαζί του κι ο κ. Πέτρος. 

Μια διαφορετική άποψη για τους πρόσφυγες έχει ο  κ. Χρήστος. «Πιστεύω ότι η πόλη αυτή είχε την ευκαιρία να γίνει πολυπολιτισμική, και να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη των διαφόρων εθνικοτήτων. Στο κάτω-κάτω, πού θα ήταν το πρόβλημα εάν ενσωματώνονταν στην πόλη καλές οικογένειες προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, ή το Κονγκό;. Ωστόσο οι τοπικές αρχές σε συνδυασμό με τη στενομυαλιά των κατοίκων οδήγησαν στο φαινόμενο που βλέπουμε σήμερα, να ερημώνει δηλαδή η πόλη και η αγορά», καταλήγει ο ίδιος.

 

«Παρκάρισμα και καθαριότητα μηδέν»

Καθαριότητα και κυκλοφοριακό αναφέρουν ο κ. Μιχάλης και ο κ. Διονύσης ως ζητήματα προς επίλυση

Ο κ. Μιχάλης, αναφέρει σαν ένα βασικό πρόβλημα της πόλης την έλλειψη καθαριότητας: «Βλέπεις σκουπίδια και βρομιά παντού. Δεν υπάρχει η μέριμνα που θα έπρεπε από τον Δήμο και τους εργαζόμενους». Παράλληλα ο ίδιος τόνισε την ανυπαρξία αρκετών κάδων κατά μήκος της Ερμού, γεγονός που είχαν αναδείξει σε ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου στις αρχές του προηγούμενου μήνα. 

Για την καθαριότητα, αλλά και για το παρκάρισμα μίλησε και ο κ. Διονύσης, ο οποίος διατηρεί, όπως μας είπε, εδώ και 27 χρόνια την επιχείρησή του μέσα στην αγορά. «Η Ερμού υποτίθεται πως είναι πεζόδρομος, όμως αυτό δεν τηρείται. Η κίνηση στους δρόμους είναι μεγάλο πρόβλημα για τη Μυτιλήνη, όπως και η έλλειψη επαρκών θέσεων για πάρκινγκ», σημειώνει.

«Εμείς φταίμε που δεν έχουμε παιδεία»

Η κ. Μυρσίνη και η κ. Κατερίνα μιλούν για έλλειψη παιδείας

Πολλοί ήταν εκείνοι που απέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων στη νοοτροπία και την έλλειψη παιδείας, όπως ανέφεραν, των Μυτιληνιών. «Αν κάποιος δεν έχει την παιδεία να πετάει μέσα στον κάδο τα σκουπίδια, και να διατηρεί το περιβάλλον καθαρό, ποιος φταίει, ο Δήμος;» αναρωτιέται η κ. Μυρσίνη, και συνεχίζει: «Όλα ξεκινάνε από το σεβασμό. Σεβασμό σε εμάς τους ίδιους, σεβασμός στους συνανθρώπους μας, και στο περιβάλλον»

Για την έλλειψη καλλιέργειας που οδηγεί με τη σειρά της στην ανάγκη επιβολής προστίμων, μίλησε η κ. Κατερίνα: «Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και εδώ, εάν δεν ξέρουμε ότι θα μας επιβληθεί ποινή δεν θα μάθουμε. Θα συνεχίσουμε να πετάμε σκουπίδια ανεξέλεγκτα και να παρκάρουμε στα πεζοδρόμια».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση