Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου δεκαημέρου, καθώς και τις συνακόλουθες ζημιές που προκλήθηκαν στα χωριά της Πελόπης, της Συκαμιάς, καθώς και από το Υψηλομέτωπο έως το Βαφειό, η Συμπαράταξη Πολιτών με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη, κατέθεσε ερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή ζητώντας να υπάρχει καλύτερη πρόληψη (προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια και υποδομές), καλύτερος συντονισμός μετά τα γεγονότα με ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και καλύτερη χρήση των πόρων.
Όπως αναφέρουν: «Θεωρούμε αδιανόητη τη χρήση των 9 εκατ. ευρώ που πήρε η Περιφέρεια για οδική ασφάλεια από το Ταμείο Ανάκαμψης για προεκλογικούς λόγους και όχι για αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν, όπως π.χ. στο δρόμο της Μελίντας αλλά και για όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν από τους νέους σεισμούς στην περιοχή του Λεπέτυμνου».
Στην ερώτησή τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και μέλη της Συμπαράταξης εφιστούν επίσης την προσοχή για καταπτώσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κλειώ, στο Χάλικα, στην Λάρσο και στην περιοχή Καταβάθρα του κάμπου Άντισσας. Επιπλέον, ανάλογα προβλήματα με κατολισθήσεις και βροχοπτώσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν και στα υπόλοιπα νησιά, κυρίως στη Σάμο, αλλά και στην Ικαρία και τη Χίο που δοκιμάστηκαν, σχετικά πρόσφατα, από τους σεισμούς.
Τι ζητούν
Η ερώτηση της Συμπαράταξης Πολιτών προς την Περιφέρεια καταλήγει με τα εξής αιτήματα:
«Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:
– Το κονδύλιο των 9 εκατ. που πρόσφατα ανακοινώσατε ότι η Περιφέρεια πήρε από το Ταμείο
Ανάκαμψης να δοθεί κατά προτεραιότητα σε πραγματικά έργα ασφάλειας του οδικού δικτύου και όχι σε παρεμβάσεις «πελατειακού» τύπου.
– Να ζητηθεί χρηματοδότηση για να γίνει συστηματική καταγραφή όλων των σημείων του οδικού δικτύου που είναι επικίνδυνα λόγω φυσικών φαινομένων, εκτίμηση του προϋπολογισμού τους και στη συνέχεια αίτημα για την δρομολόγηση των αναγκαίων παρεμβάσεων.
– Να ζητηθεί χρηματοδότηση ώστε να γίνει συστηματικός σεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων, εκτίμηση του προϋπολογισμού των αναγκαίων παρεμβάσεων και στη συνέχεια αίτημα για την δρομολόγηση των έργων.
Τέλος και επειδή είναι εμφανής η σημασία της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας τόσο στη Λέσβο όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθίσταται επιτακτική και η ανάγκη ενίσχυσής της, σε προσωπικό, μέσα και πόρους. Έτσι ώστε να επεκτείνει τη δράση της και να καταστεί ικανή – σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και με τις ομόλογες Διευθύνσεις των Δήμων – να παράσχει αντικειμενικά ουσιαστικό αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των νησιών μας. Χρειάζεται να έχει σχέδιο δράσης γνωστό τουλάχιστον στους Προέδρους των Κοινοτήτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από έκτακτα γεγονότα (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ .λ.π.) που δυστυχώς όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι το έργο της Πολιτικής Προστασίας θα είναι κατά πολύ ευκολότερο αν η πρόληψη αποτελέσει βασικό συστατικό της πολιτικής και καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να συμβάλει σ’ αυτό, άμεσα και πάση δυνάμει».