Ειδική Πολεοδομική Μελέτη για τις περιοχές της Ουτζάς, τα Ταμπακαριά και Καλαμάρη φέρνει ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Βατός, με στόχο την αντιμετώπιση αγκυλώσεων που αποτρέπουν τη δόμηση σε οικόπεδα είτε για βιοτεχνικές ή και για τουριστικές επενδύσεις.
Η μελέτη ουσιαστικά θα θέσει επί τάπητος τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ακίνητα σε αυτές τις περιοχές τροποποιώντας τα ισχύοντα. Για παράδειγμα ένα ζήτημα από αυτά είναι ο καθορισμός ή επανακαθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας προκειμένου να απεγκλωβιστεί η δόμηση σε ακίνητα και η χρήση περιοχών για ανάπτυξη επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως στην περιοχή Καλαμάρη. Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, μέσα σε αυτό το πακέτο θα συμπεριληφθεί και η πλευρά της Βόρειας Παράκαμψης και συγκεκριμένα η έξοδος στον κεντρικό δρόμο της Επάνω Σκάλας για να προχωρήσει η κατασκευή του κόμβου από την Περιφέρεια.
Η ειδική μελέτη
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ειδική μελέτη που θα εκπονηθεί θα δώσει λύσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για αυτές τις τρεις περιοχές που μέχρι τώρα έχουν βιοτεχνική και εμπορική χρήση, ενώ στην περιοχή του Καλαμάρη επίκειται η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας με την ολοκλήρωση της οποίας θα γυρίσει μία σημαντική σελίδα για τη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης. Οι προβλέψεις μέσα από αυτή τη μελέτη θα έχουν σημείο αναφοράς το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυτιλήνης. Με άλλα λόγια η μελέτη θα κινηθεί πάνω στις “ράγες” του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, επιφέροντας ωστόσο επιμέρους βελτιώσεις και αλλαγές και επιδιώκοντας να φέρει ακόμα και τα πάνω-κάτω εκεί που υπάρχουν προβλήματα, από τα οποία καθίστανται ανυπέρβλητα τα εμπόδια σε κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα, καθώς το πολεοδομικό πλαίσιο προκαλεί “στραγγαλισμό” σε όποια προσπάθεια.
Μιλώντας για το θέμα στα Νέα της Λέσβου ο Αντιδήμαρχος κ. Βατός ανέφερε: «Χρόνια τώρα οι πολίτες ακούν την έννοια της ανάπτυξης και διερωτώνται πού είναι, χωρίς να έχουν άδικο, αν θέλετε τη γνώμη μου. Για να αναπτυχθεί μία περιοχή, για να προκαλέσουμε ως αυτοδιοίκηση την ανάπτυξη στον τόπο θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε ο τόπος μας να γίνει “φιλικός” στην αναπτυξιακή δραστηριότητα, δηλαδή να ξεπεράσουμε μία σειρά από προβλήματα και αγκυλώσεις που δεκαετίες τώρα κρατούν καθηλωμένη τη Μυτιλήνη. Σε ό,τι με αφορά είμαι διατεθειμένος να φτάσω μέχρι τέλους και νομίζω ότι αυτές οι αλλαγές θα αποτελέσουν την τομή σε μία κατεστημένη κατάσταση που ταλαιπώρησε δεκαετίες τώρα την κάθε προσπάθεια για επενδυτική δραστηριότητα».
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος θέτει για την ολοκλήρωση της μελέτης είναι το επόμενο εξάμηνο, ώστε να μπορέσει να την παραδώσει στη λήξη της θητείας του και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τις εγκρίσεις και την ανάθεσή της για να αρχίσει να υλοποιείται.
Η… «μαύρη τρύπα»
Την ώρα που η Πολεοδομία Μυτιλήνης ετοιμάζεται να προχωρήσει την Ειδική Μελέτη για διορθώσεις στις περιοχές Ουτζά, Ταμπακαριά και Καλαμάρη, στο τραπέζι έχουν τεθεί κι άλλα ζητήματα που ταλαιπωρούν για χρόνια τώρα τους δημότες και ένα από αυτά είναι και η λεγόμενη «μαύρη τρύπα». Τι είναι η «μαύρη τρύπα»; Με αυτές τις δύο λέξεις χαρακτηρίζεται ένα τμήμα της οδού Βοστάνη και Οικονόμου Τάξη, όπου είναι σαν να μην υπάρχει, δηλαδή θεωρούνται πολεοδομικά ως εκτός σχεδίου περιοχή, με συνέπεια ακόμα και οικόπεδα με πρόσωπο στην οδό Οικονόμου Τάξη να αντιμετωπίζονται με όρους εκτός σχεδίου περιοχών και να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τα χρησιμοποιήσουν για δόμηση.
«Έχουμε όλη την καλή διάθεση να ασχοληθούμε και να δώσουμε λύσεις θεραπεύοντας αυτά τα επιμέρους ζητήματα στη Μυτιλήνη και για τον καθένα νομίζω, που διαβάζει αυτά που λέμε στο δημοσίευμά σας, γίνεται κατανοητό πόσο άδικο είναι για ένα δημότη να έχει οικόπεδο στην Οικονόμου Τάξη και να μην μπορεί να χτίσει γιατί αντιμετωπίζεται η περιουσία του ότι βρίσκεται εκτός σχεδίου», είπε ο κ. Βατός. Και συνέχισε: «Θα δώσουμε λοιπόν αυτές τις λύσεις κι αν θέλετε γιατί έχω την ευκαιρία να συνομιλώ καθημερινά με αρκετούς δημότες, η κοινωνία αυτό αρχίζει να το καταλαβαίνει και γι’ αυτό σε αυτές τις παρεμβάσεις μας, οι οποίες είναι καίριες, έχουμε τη συνεργασία των πολιτών. Γιατί και οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο η καθαριότητα, η ύδρευση και οι ασφαλτοστρώσεις και τα έργα, είναι και τα άλλα ζητήματα που είναι συνδεδεμένα με το μέλλον μιας πόλης, με την ανάπτυξή της και την επόμενη μέρα, είναι το αύριο των συνδημοτών μας», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι αυτό το σκέλος της παρέμβασης που θα κάνει η Πολεοδομία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την πολεοδόμηση των Χαλίκων.