Σε μία περίοδο κατά την οποία από το Δεκέμβριο o Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατήργησε την αναλυτική ενημέρωση, έστω και σε εβδομαδιαία βάση, που ίσχυε για τη διακύμανση των κρουσμάτων του κορονοϊού ανά περιοχή σε όλη την Ελλάδα, υποτονική καταγράφεται η κίνηση των πολιτών στα κλιμάκια για τη διενέργεια τεστ για την ανίχνευση Covid 19. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι ένας αριθμός πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό, έχοντας ελαφρά συμπτωματολογία, τον αντιμετωπίζουν ως γρίπη (ή με τεστ στα φαρμακεία ή με self test), χωρίς να απευθύνονται στα κλιμάκια του Οργανισμού για να επιβεβαιώσουν αν έχουν κορονοϊό και αυτό προκειμένου να αποφύγουν την έστω και πενθήμερη καραντίνα.
Ωστόσο από το τελευταίο η διασπορά του κορονοϊού αυτή την περίοδο γίνεται ανεξέλεγκτη, αυτό όμως περνά απαρατήρητο καθώς αφενός μεν δεν ανακοινώνονται τα πανελλαδικά στοιχεία, αφετέρου δε εφόσον η συμπτωματολογία είναι ελαφρά, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα περιστατικά είναι με κορονοϊό, πόσα με γρίπη και πόσα με άλλες ιώσεις.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ένα από τα στελέχη των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ, Σταυρούλα Τσαΐρη, «η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη από το Δεκέμβριο. Αρκεί να σας πω ότι σε ημερήσια βάση το κάθε κλιμάκιο κάνει από 30 τεστ. Ε, σε μία τέτοια περίπτωση το να βρεις 5 θετικά δεν νομίζω ότι είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, καθώς δεν έχουμε την μαζική προσέλευση των πολιτών, όπως στο παρελθόν, αν και αυτό που εμείς παρατηρούμε είναι ότι από τα περισσότερα περιστατικά που έρχονται με συμπτωματολογία ίωσης έχουμε αρνητικά αποτελέσματα».
Σε αυτό το σκέλος φαίνεται πως επιμένει το Υπουργείο Υγείας, καθώς έχει αναθέσει στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα περιστατικά που καταγράφονται κατά τις δειγματοληψίες με κορονοϊό και με άλλες ιώσεις, ώστε η Αθήνα να βγάλει συμπεράσματα για το τι έχει επικρατήσει στην Ελλάδα.
Εδώ να σημειώσουμε ότι οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν αναλάβει και τη διενέργεια τεστ για κορονοϊό στους νεοεισερχόμενους μετανάστες και στη δομή προσωρινής υποδοχής της Δυτικής Λέσβου στην Εφταλού, όπου μεταβαίνει κλιμάκιο κάθε φορά που βγαίνει βάρκα στη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε οι αλλοδαποί να υποβάλλονται σε τεστ Covid για κάθε ενδεχόμενο.
H εικόνα του νοσοκομείου
Σε αυτή τη συγκυρία, που το Υπουργείο Υγείας μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχει κλείσει τη στρόφιγγα της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τα κρούσματα Covid ανά περιοχή επικαλούμενο από το μήνα Δεκέμβριο τα ισχύοντα διεθνώς, οι νοσηλείες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ενδεικτικό στοιχείο για το πού κινούμαστε σε γενικές γραμμές.
Από τα στοιχεία των νοσηλευόμενων με επιπλοκές του κορονοϊού στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου δεν προκύπτει κάτι το ανησυχητικό, καθώς το τελευταίο διάστημα κατά μέσο όρο νοσηλεύονται 5-6 άτομα στην Παθολογική κλινική. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα η εικόνα του κορονοϊού σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες από την περίοδο του καλοκαιριού, παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τον Ιανουάριο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης νοσηλεύονταν 18 ασθενείς, ενώ φέτος οι νοσηλείες βρίσκονται στο ένα τρίτο.
Σε κάθε περίπτωση η υποτονική προσέλευση των πολιτών στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχει αποτελέσει άλλοθι για το Υπουργείο Υγείας ώστε να προχωρήσει σε περιστολή του προσωπικού που απασχολεί. Απεναντίας μάλιστα έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις του προσωπικού των εργαζομένων στις δειγματοληψίες και των οδηγών μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο, πράγμα που σημαίνει πως στο σκέλος των δειγματοληψιών για σχεδόν ένα χρόνο ακόμα βρίσκεται απόλυτα καλυμμένο από την Αθήνα.