Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα κόμματα για την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων τους μέσα στο μήνα που διανύουμε, ώστε οι υποψήφιοι Βουλευτές να ξεκινήσουν τον προεκλογικό αγώνα εν όψει των εκλογών είτε γίνουν Απρίλιο, είτε Μάιο. Μέχρι τώρα το μόνο κόμμα που έχει κλείσει και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλο το ψηφοδέλτιό του στο Νομό Λέσβου είναι το ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοί του έχουν αρχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις τους, καθώς ο στόχος που βάζουν είναι η τρίτη έδρα.
Αυτό ωστόσο δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση καθώς το ΚΚΕ αναμένεται αύριο να ανακοινώσει το δικό του ψηφοδέλτιο για το Νομό Λέσβου, το οποίο θα είναι πλαισιωμένο από στελέχη που θα ενισχύσουν την εκλογική του κάθοδο. Μέχρι τώρα το κόμμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του θέλοντας να κάνει επίσημα την παρουσίαση στα μέλη του αύριο Τετάρτη το απόγευμα, στο Σινέ-Αρίων. Εκτός από την Μαρία Κομνηνάκα και μία υποψηφιότητα από τη Λήμνο, το ΚΚΕ σε τοπικό επίπεδο κλήθηκε το προηγούμενο διάστημα να επιλέξει μέσα από τα ονόματα “δοκιμασμένων” στελεχών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από διάφορους χώρους, είτε από τον ιατρικό, όπως για παράδειγμα η Ζηνοβία Κακναβάτου, που ήταν και το 2019 υποψήφια ή εναλλακτικά ο Νάσος Γαλής ή ακόμα και η Νίκη Τσιριγώτη από το χώρο της αυτοδιοίκησης, θα μπορούσε να πλαισιώσει ως μία ισχυρή υποψηφιότητα.
Φυσικά το κόμμα είχε να σταθμίσει και αν θα έχει εκπροσώπηση στο συνδυασμό από τον αγροτοκτηνοτροφικό χώρο, που είναι ένας χώρος με τον οποίο είχε πάντα προνομιακή σχέση, ενώ και από το Εργατικό Κέντρο και την ΚΝΕ μια μαγιά νέων ηλικιακά στελεχών διαθέσιμα για στράτευση δείχνουν διατεθειμένα να προχωρήσουν το κόμμα παρακάτω στην ίδια απαρέγκλιτα ιδεολογική βάση, αλλά με άλλες συνθήκες αμεσότητας στην επικοινωνία του πολιτικού λόγου.
Σε κάθε περίπτωση το κόμμα θα ανακοινώσει επίσημα τις αποφάσεις του αύριο το απόγευμα με την επιλογή των υποψηφίων για το Νομό Λέσβου.
Με την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψήφιων Βουλευτών του ΚΚΕ για το Νομό Λέσβου και άρα των διεκδικητών και από τα δύο στρατόπεδα (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) της τρίτης έδρας, μένουν τα δύο μεγάλα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν να έχει καταλήξει στην πεντάδα των υποψήφιων βουλευτών για το Νομό Λέσβου, ενώ στη Νέα Δημοκρατία παρατηρείται δυστοκία στη συμπλήρωση των δύο τελευταίων θέσεων του ψηφοδελτίου και ιδιαίτερα της τέταρτης θέσης από την περιοχή της Λέσβου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχος στο ψηφοδέλτιο είναι ο Βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μπουρνούς, ενώ μία δυνατή υποψηφιότητα δίπλα του είναι αυτή της Μαρίας Νικολάρα από την κεντρική Λέσβο, η οποία είναι εκλεγμένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αναμένεται με την κάθοδό της να συμπληρώσει γύρω της δυνάμεις που θεωρούν ότι η ίδια και μέσω της αυτοδιοικητικής της εμπειρίας και ως μόνιμη κάτοικος της Λέσβου θα μπορέσει καλύτερα να ασχοληθεί και να αναδείξει τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής μας. Ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο μεταξύ της πρώτης με τη δεύτερη κάλπη!
Επίσης έχει οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα του δικηγόρου Δημήτρη Μοιρασγεντή που είναι νέος ηλικιακά και απομένουν η υποψηφιότητα του κόμματος από τη Λήμνο και μία ακόμα υποψηφιότητα από τη Λέσβο, η οποία είναι από τη Δυτική Λέσβο της Μυρσίνης Βασίλα ή εναλλακτικά της Ειρήνης Σταματέλλη.
Δυστοκία στη Νέα Δημοκρατία
Την ίδια ώρα ο χρόνος για το πρώτο κυβερνών κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει παγώσει στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου για το Νομό Λέσβου. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως εν ενεργεία Βουλευτής θα είναι εκ νέου υποψήφιος και μαζί του, όπως έχει ανακοινώσει, ο Ιάσων Πιπίνης, ενώ εκτιμάται ότι οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα του Άρη Χατζηκομνηνού, ο οποίος αναμένεται να υποστηριχθεί από την πλευρά του Στρατή Γόμου, που θεωρείται ο άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Λέσβο.
Παρόλα αυτά ο κ. Χατζηκομνηνός αν και γνωστοποίησε ανεπίσημα το προηγούμενο διάστημα σε έναν στενό κύκλο την οριστικοποίηση της καθόδου του με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τώρα δεν κάνει κάποιες κινήσεις περιμένοντας μάλλον να ανακοινωθεί πρώτα επίσημα. Την ίδια ώρα το κόμμα δεν έχει καταλήξει ακόμα και δεν ακούγονται και διαθέσιμα ονόματα για υποψηφιότητα από το δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο, όπως επίσης και για την τέταρτη θέση από τη Λέσβο. Καταρχάς με τρεις άνδρες να έχουν οριστικοποιήσει ήδη τις υποψηφιότητές τους οι άλλες δύο θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν από γυναίκες. Αυτό ωστόσο δεν είναι βέβαιο και η ποσόστωση της συμμετοχής των γυναικών ενδεχομένως να καλυφθεί από άλλους Νομούς σε περίπτωση που υπάρξει έλλειμμα στη Λέσβο.
Δυο νέα ονόματα
Το παραπάνω το σημειώνουμε καθώς για την τέταρτη θέση από τη Λέσβο έχουν γίνει μεν ενέργειες από τη Νέα Δημοκρατία ανεπίσημα σε γυναίκα της αυτοδιοίκησης να κατέβει υποψήφια, έχει γίνει όμως επίσημη πρόταση και σε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ανεπίσημα έχει προταθεί στην Αντιδήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ζαχαρούλα Ιωακείμ, να είναι υποψήφια Βουλευτής, η ίδια όμως απέρριψε την πρόταση σημειώνοντας ότι επί του παρόντος αυτό που επιδιώκει είναι η αυτοδιοίκηση και αποκτώντας σιγά-σιγά εμπειρία θα μπορούσε πιθανώς να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον.
Υπ’ αυτήν την έννοια, η κ. Ιωακείμ «βγαίνει από το κάδρο». Ωστόσο πριν φτάσει στην ίδια η Νέα Δημοκρατία είχε υποβάλει πρόταση στο συνεταιριστικό στέλεχος και πρώην Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Στρατή Κυρατζή. Μάλιστα τα στελέχη που οδήγησαν το κόμμα από τα κεντρικά στο να του προτείνουν θέση στο ψηφοδέλτιο επιμένουν ότι με υποψήφιο τον Στρατή Κυρατζή ο συνδυασμός της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει πανίσχυρος σε επίπεδο Λέσβου, καθώς θα έχει για πρώτη φορά εκπροσώπηση από άνθρωπο που προέρχεται από τον κτηνοτροφικό χώρο και το συνεταιριστικό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ένας άριστος γνώστης των αγροτικών θεμάτων, η συμμετοχή του οποίου θα δώσει άλλη δυναμική.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κυρατζής δεν έχει απαντήσει οριστικά, αν και η πρώτη του αντίδραση ήταν να διαμηνύσει στο κόμμα του ότι προτεραιότητα για τον ίδιο έχουν οι εκλογές της αυτοδιοίκησης στις οποίες θα συμμετάσχει είτε στην Πρωτοβάθμια, είτε στη Δευτεροβάθμια.
Με τα παραπάνω δεδομένα η Νέα Δημοκρατία περιμένει την απάντηση του κ. Κυρατζή και αν ο ίδιος είναι αρνητικός μέχρι τέλους, τότε θα πρέπει το κόμμα να καλύψει τις δύο θέσεις που υπολείπονται.