- Η διαφορά μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών αξιών φθάνει ακόμη και το 500% (!), όπως διαπιστώθηκε από συμβόλαια αγοραπωλησιών των τελευταίων ετών, με συνέπεια την υπέρμετρη φορολόγηση των πολιτών
- «Ο μόνος που θα χάσει από αυτή την αλλαγή είναι ο Δήμος, αφού θα μειωθούν και τα πάσης φύσεως τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες, τα οποία προκύπτουν από τις αντικειμενικές τιμές, αλλά οφείλουμε να πράξουμε το σωστό και το δίκαιο για όλους», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κ. Πάππος
Την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τουλάχιστον κατά 50% αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, λόγω των τεράστιων διαφορών που υπάρχουν με τις εμπορικές τιμές, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Κώστα Πάππου, μετά από έρευνα και σύγκριση που ο ίδιος πραγματοποίησε μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών. Οι διαφορές φθάνουν έως και το 500% (!) σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως διαπιστώνεται από τις συμβολαιογραφικές πράξεις κι αυτό έχει ως συνέπεια την υπέρμετρη φορολόγηση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.
Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Πάππος, το αποτέλεσμα αυτών των διαφορών είναι η απώλεια του δικαιώματος των πολιτών με χαμηλό εισόδημα να λάβουν επιδόματα από το κράτος, να έχουν μειωμένα τιμολόγια στην παροχή υπηρεσιών, ΕΝΦΙΑ, κλπ. πέραν του γεγονότος ότι καταβάλλουν υψηλό ποσοστό και ποσό φόρων σε κάθε αγοραπωλησία που γίνεται βάσει των αντικειμενικών τιμών. Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα από αγοραπωλησίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές του Δήμου Δυτικής Λέσβου, σύμφωνα με τα οποία ακίνητο που πουλήθηκε έναντι 31.000 ευρώ, στην Εφορία η αντικειμενική τιμή προσδιορίστηκε στα 80.368 και η διαφορά είναι 259%. Ακόμη πιο κραυγαλέο είναι το παράδειγμα από την πώληση ενός αγροτεμαχίου έναντι 15.000 ευρώ με αντικειμενική αξία 74.724 ευρώ και απόκλιση 498% στην Εφορία.
Μεσοσταθμικά, οι αντικειμενικές αξίες είναι μεγαλύτερες από τις αγοραίες κατά 286%, όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, προτείνοντας την οριζόντια μείωση των τιμών των ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου Δυτικής Λέσβου τουλάχιστον κατά 50%, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα λόγω του μεταναστευτικού.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο ίδιος, «το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε την δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους με βάση συγκεκριμένα στοιχεία κι αυτό κάναμε. Διαπιστώσαμε ότι οι διαφορές μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών είναι τεράστιες και ζητάμε την μείωσή τους προς όφελος των πολιτών. Ο μόνος που θα χάσει από αυτή την αλλαγή είναι ο Δήμος, αφού θα μειωθούν και τα πάσης φύσεως τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες, τα οποία προκύπτουν από τις αντικειμενικές τιμές, αλλά οφείλουμε να πράξουμε το σωστό και το δίκαιο για όλους. Δεν μπορούμε να πνίγουμε και να στραγγαλίζουμε τον κόσμο, ειδικά σε αυτή την συγκυρία», επεσήμανε ο Κ. Πάππος.
Πιέσεις πανελλαδικά
Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει το τελευταίο διάστημα 147 Δήμοι σε όλη την χώρα. Πολλοί από αυτούς ζητούν μειώσεις που φθάνουν το 50%, ενώ άλλοι διεκδικούν την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν μέχρι το 2021. Μετά το Δήμο Αθηναίων που έδειξε το δρόμο ακολούθησαν δεκάδες Δήμοι της Αττικής αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από την πλευρά του, το Υπουργείο έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των Δημοτικών Συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς, ενώ έχει διαμηνύσει ότι οι αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομικότητα.
Στην περίπτωση που επαναληφθεί η διαδικασία και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022, αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.
Οι Δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών και σκοπεύουν να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων. Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων, περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών, να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.
Με στοιχεία
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των Δημοτικών Αρχών, ενώ στελέχη του Υπουργείου έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας. Οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναγνωρίσει ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών, που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.