- Με απάθεια παρακολουθεί η Αθήνα τις μεγάλες συνέπειες από τη “βόμβα” του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση
- Πού ακυρώθηκε προγραμματισμένη επένδυση για τον πρωτογενή τομέα και τι λένε Μανωλακέλλης, Κουφέλος, Λαγουτάρης και Περγάμαλης
Λίγες μέρες αφότου τα Νέα της Λέσβου ανέδειξαν τη σοβαρή εμπλοκή που έχει ανακύψει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς όσες εκτάσεις 4 στρεμμάτων και άνω, όσο μεγάλες και αν είναι, δεν είναι πλέον οικοδομήσιμες αν δεν έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένο αγροτικό δρόμο, ακυρώθηκαν οι πρώτες προγραμματισμένες μέχρι το προηγούμενο διάστημα μεταβιβάσεις γης στη Λέσβο και αυτό ουσιαστικά έρχεται να επηρεάσει την επενδυτική δραστηριότητα σε κάθε επίπεδο.
Την ίδια ώρα, μιας και αναφερόμαστε σε επενδύσεις, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα μετά τη χθεσινή προκήρυξη του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης καθώς όσοι εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα συνήθως ανεγείρουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή γεωργικές αποθήκες. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα που προκύπτει είναι σοβαρό, καθώς οι εκτάσεις γης που είναι για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους εκτός σχεδίου, αν δεν έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένο αγροτικό δρόμο, δεν αδειοδοτούνται και οικοδομές!
Ο Πανάγος Κουφέλος
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος ίσως είναι και ο μόνος αυτοδιοικητικός με αρμοδιότητα τον πρωτογενή τομέα σε επίπεδο χώρας που έχει κάνει πρώτος παρεμβάσεις, με έγγραφά του, στα αρμόδια Υπουργεία επισημαίνοντας το αδιέξοδο και ζητώντας τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων. Ο κ. Κουφέλος έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι μετά από συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατή Μανωλακέλλη, ο οποίος από την πλευρά του έχει στείλει και ο ίδιος μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής έγγραφα στην Αθήνα ζητώντας οδηγίες και παρεμβάσεις.
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου χθες ο κ. Μανωλακέλλης σημείωσε ότι «περίπου 20 μέρες μετά την παρέμβασή μας και ενώ είχε ανακύψει το ζήτημα της απαγόρευσης της εκτός σχεδίου δόμησης σε εκτάσεις άνω των 4 στρεμμάτων, αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε αναγνωρισμένο αγροτικό δρόμο, ούτε μία απάντηση έχουμε λάβει από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς στους οποίους απευθυνθήκαμε. Από την πλευρά τους οι πολεοδομικές υπηρεσίες έχουν σταματήσει να δέχονται αιτήσεις για κατασκευές σε εκτός σχεδίου ακίνητα. Από αυτή την ανατροπή βρίσκονται μετέωρα ως προς την αρτιότητά τους χιλιάδες αγροτεμάχια και αυτό επηρεάζει τους συναδέλφους μας που έχουν δώσει βεβαιώσεις αρτιότητας, βασιζόμενοι στα εδώ και δεκαετίες ισχύοντα, τα οποία ανατράπηκαν εν μία νυκτί και ενώ συμβαίνει αυτό τα συναρμόδια Υπουργεία αντιμετωπίζουν το όλο θέμα με απάθεια, δείχνοντας ότι δεν το έχουν στις προτεραιότητές τους! Οι συνέπειες είναι σοβαρές, καθώς επηρεάστηκαν άμεσα οι μεταβιβάσεις – συμβολαιογραφικές πράξεις και μένει στάσιμη κάθε προγραμματισμένη επενδυτική δραστηριότητα, επηρεάζοντας αρνητικά τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και όποια άλλη επένδυση βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού ή είναι δρομολογημένη σε εκτός σχεδίου εκτάσεις. Αυτό, αν θέλετε, τροφοδοτεί την κατάρρευση της αξίας στις εκτός σχεδίου ακίνητες περιουσίες, καθώς αν σε μία έκταση η βεβαίωση αρτιότητας ξαφνικά παύει να ισχύει αντιλαμβάνεστε ότι μετατρέπεται σε περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.
Περιμέναμε τόσες μέρες ότι το Κράτος θα είχε σκύψει πάνω σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα που θέσαμε από τους πρώτους και τα οποία οδηγούν και σε απώλεια της αξίας της ακίνητης εκτός σχεδίου περιουσίας, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα παρά τις επισημάνσεις μας δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση. Η Αθήνα δεν θεωρεί το θέμα ότι είναι άμεσης προτεραιότητας παρότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μανωλακέλλης.
Ο Πανάγος Κουφέλος
Από τη δική του πλευρά ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, σημείωσε ότι «άμεσα μόλις ενημερώθηκα το προηγούμενο διάστημα για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει στην εκτός σχεδίου δόμηση και καθώς εμείς τώρα έχουμε τα σχέδια βελτίωσης προσπαθώντας να διευκολύνουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να προχωρήσουν στις κατασκευές τους, ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και προέβην στην αποστολή εγγράφων στα αρμόδια Υπουργεία εκθέτοντας την κατάσταση και ζητώντας λύσεις. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα μείνουν ακάλυπτοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς το θέμα που έχει προκύψει με την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε επενδυτική δραστηριότητα και να σας πω ότι ήδη ακυρώνονται αγοραπωλησίες γης και προγραμματισμένες επενδύσεις. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ακυρώθηκε η αγορά μιας μεγάλης έκτασης στη δυτική Λέσβο, όπου επρόκειτο ο αγοραστής να επενδύσει στην αγροτική δραστηριότητα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως τηρεί στάση αναμονής και αυτό πραγματικά είναι σε μία περίοδο που η χώρα και ο τόπος μας ειδικά χρειάζονται και επιδιώκουν τις επενδύσεις και αυτές προσπαθούμε να προσελκύσουμε και να ενθαρρύνουμε ως Περιφερειακή Αρχή».
Αγωνία στους αγρότες
Την αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων περιέγραψε στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης, σημειώνοντας ότι «δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα από αγρότες και κτηνοτρόφους που μας ρωτούν αν υπάρχει κάποια αλλαγή στα όσα έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα, εμείς όμως τους παραπέμπουμε στις πολεοδομικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να απαντήσουν. Αν και το θέμα είναι πολύ σοβαρό μέχρι τώρα μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος από τους αρμόδιους φορείς, αλλιώς τόσες μέρες έπρεπε να είχαμε κάποιες απαντήσεις και όχι να βρισκόμασταν ακόμα στα τυφλά. Σε ό,τι μας αφορά ως υπηρεσία έχουμε ενημερώσει τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουφέλο, ο οποίος έχει επικοινωνήσει με τα Υπουργεία στην Αθήνα αποστέλλοντας και έγγραφα και περιμένουμε, θεωρώντας αδιανόητο ότι δεν θα βρεθεί ένας τρόπος για να ξεπεραστούν τα εμπόδια».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πολιτικός μηχανικός της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας και μέλος της Επιτροπής παραλαβής των Σχεδίων Βελτίωσης (κτιριακά) Νίκος Περγάμαλης. Όπως είπε ο κ. Περγάμαλης μιλώντας στην εφημερίδα μας «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σοβαρό αδιέξοδο και ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε στον κόσμο που επικοινωνεί μαζί μας και ζητά οδηγίες. Δεδομένου ότι βασικό κεφάλαιο της επενδυτικής δραστηριότητας από τα Σχέδια Βελτίωσης αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως ποιμνιοστάσια και αποθήκες, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες να ισχύει το ίδιο καθεστώς, καθώς τότε οι ενδιαφερόμενοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να επενδύσουν στη γη τους μια και τα Σχέδια Βελτίωσης δεν είναι μόνο εξοπλισμός αλλά και κτιριακές εγκαταστάσεις».
Το πρόβλημα
Υπενθυμίζουμε ότι όπως έχουν γράψει με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους από τις 22 Φεβρουαρίου τα Νέα της Λέσβου, χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων, βρίσκονται μπροστά σε μία σοβαρή κατάσταση, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή προσφυγή που έγινε στην περιοχή της Πάτμου με απόφασή της κουτσουρεύει τη δυνατότητα για εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων που δεν έχουν πρόσβαση σε αγροτικό δρόμο και μάλιστα αναγνωρισμένο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τα δεδομένα που θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας, οικόπεδα και αγροτικές εκτάσεις, τα οποία θεωρούνταν οικοδομήσιμα καθώς είναι εμβαδού 4 στρέμματα και άνω, τώρα αχρηστεύονται όταν πρόκειται για τα λεγόμενα «τυφλά» οικόπεδα.
Μιλάμε για ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, η οποία αδρανοποιεί τις περιουσίες χιλιάδων ιδιοκτητών και προς τούτο θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να προωθηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις που θα άρουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρεται ότι «στις εκτός σχεδίου περιοχές η δόμηση μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται, δυνάμενη και να απαγορεύεται εν όλω ή εν μέρει ή να επιτρέπεται υπό ιδιαιτέρως αυστηρούς όρους και περιορισμούς, προσαρμοσμένους στην ιδιαίτερη φύση κάθε περιοχής. Οι όροι αυτοί δεν επιτρέπεται να είναι ευνοϊκότεροι από τους ισχύοντες στις εντός σχεδίου περιοχές».