Με την παρουσία εκπροσώπων όλων των φορέων της πόλης, συνεδρίασε η Θεματική Επιτροπή Παραοικονομίας και Παρεμπορίου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος υπό την προεδρία του Ηλία Χατζηχριστοδούλου στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, την περασμένη Παρασκευή. Θέμα της ειδικής αυτής εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της τεράστιας μάστιγας του παρεμπορίου και της παραοικονομίας, που πλήττουν την ελληνική οικονομία, το νόμιμο εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό.
Όπως έγινε σαφές από τις ομιλίες που δόθηκαν, στόχος της ανοιχτής συζήτησης είναι η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία τόσο της Ελλάδας όσο και της Λέσβου εν προκειμένω από παραποιημένα προϊόντα (τα γνωστά ως «μαϊμού») και αντίστοιχα εκείνα που εισέρχονται λαθραία στη χώρα μας.
«Όλοι φέρουμε ευθύνη»
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ενώ στο προεδρείο ήταν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, όπως και ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιορδάνης Τσώτσος.
Στην ομιλία του ο κ. Χατζηχριστοδούλου σκιαγράφησε το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας ως προς τα λαθραία, νοθευμένα και παραποιημένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά ταμεία. Επικαλούμενος στοιχεία από το 2019, ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στον τζίρο του παρεμπορίου, ο οποίος ανέρχεται στο ύψος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ με την απώλεια των φορολογικών εσόδων από τη «μαύρη οικονομία» να υπολογίζεται περίπου στα 8 δισεκατομμύρια.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συνεργασία ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), μέσα από την οποία διενεργούνται χιλιάδες έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα που αγγίζουν ακόμη και τις 500.000 ευρώ, ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, το λαθρεμπόριο και η παραοικονομία έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις, ώστε χρειάζεται συντονισμένη δράση των φορέων που πραγματοποιούν ελέγχους, με εξειδικευμένο προσωπικό και τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, όπως αναβαθμισμένων σκάνερ. Σύντομα μάλιστα θα τεθούν σε χρήση σκάνερ τελευταίας τεχνολογίας που έχουν εγκριθεί και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Με τη σειρά της η Προϊσταμένη του Τελωνείου Μυτιλήνης, Κατερίνα Ζαχαριάδου, μίλησε διεξοδικά για τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Τελωνείο το έτος 2022, οι οποίοι ως επί το πλείστον αφορούσαν την νόμιμη διακίνηση των αλκοολούχων ποτών, αλλά και των καπνικών προϊόντων. Στις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα, ωστόσο, όπως η ίδια τόνισε, χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι με τη χρήση εξελιγμένων σκάνερ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και διατύπωσαν τις προτάσεις τους ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, ο ταξίαρχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης, Ηλίας Βαζούρας, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου της Περιφέρειας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, Βαγγέλης Χαλκοδαίμων, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης ‘’Ασπίδα’’, Δήμος Καραμπεάζης, ο πρόεδρος των Αρτοποιών Λέσβου, Νίκος Μπουλμπούλης, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών και Αποσταγματοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας. Ιδιαίτερα ο κ. Καραμπεάζης και ο κ. Σπέντζας επέστησαν την προσοχή των παρευρισκομένων στο πλήγμα που δέχεται η ποτοποιία και η εστίαση από τα νοθευμένα και τα ‘’χύμα’’ ποτά, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τόσο από τον κ. Χατζηχριστοδούλου, όσο και από όλους τους συμμετέχοντες, τονίστηκε η ανάγκη συνδρομής όλων των φορέων αλλά και των απλών καταναλωτών, καθώς «όλοι φέρουμε ευθύνη», ενώ σημειώθηκε ότι είναι απαραίτητες οι καταγγελίες σε περίπτωση που διαπιστώνονται τέτοιου είδους φαινόμενα εξαπάτησης, αφού κάτι τέτοιο, όπως ειπώθηκε δεν αποτελεί «χαφιεδισμό», αλλά τουναντίον, θωράκιση της ελληνικής οικονομίας και της φερεγγυότητας που προβάλλουμε ως χώρα στους τουρίστες που επισκέπτονται για λίγες ημέρες την χώρα μας, και γίνονται εν αγνοία τους θύματα των επιτηδείων.