- Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος του προσυμβατικού ελέγχου
- Οι εργασίες για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων θα ολοκληρωθούν σε 30 μήνες
“Το πράσινο φως” για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης πήρε χθες η ΔΕΥΑΛ από το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά από την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 10 – 15 μέρες θα κληθεί ο εργολάβος για να υπογράψει την σύμβαση και να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το 2019, αλλά πέρασε “από σαράντα κύματα” εδώ και 25 σχεδόν χρόνια. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «είναι ένα μεγάλο πασχαλινό δώρο για την ΔΕΥΑΛ και τους κατοίκους της Μυτιλήνης για το οποίο παλέψαμε πολλά χρόνια. Επιτέλους, θα πάρει “σάρκα και οστά” για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που θα ξεκινήσει άμεσα να εκτελείται κι αυτό το έργο, ενώ περιμένουμε και την έγκριση της πρότασής μας για τα δίκτυα αποχέτευσης», σημείωσε ο ίδιος.
Η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα είναι 5 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” όπου εντάχθηκε τον Μάιο του 2019 από τον τότε Υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Στο ποσό αυτό όμως θα πρέπει άμεσα να προστεθούν άλλα 17 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να εκτελεστεί συνολικά το έργο της αποχέτευσης των οικισμών της νότιας πόλης με την κατασκευή και των δικτύων.
Για την ώρα, το έργο θα ξεκινήσει με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, προϋπολογισμού 3.320.000 ευρώ και μαζί με την έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος, το υπόλοιπο ποσό έως τα 5 εκατ. θα διατεθεί για την κατασκευή τμήματος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που θα περνάει από τους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας, το Καγιάνι και το Πληγώνι, αφήνοντας εκτός, σε πρώτη φάση τη Βαρειά, την Κράτηγο, τη Βίγλα, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι και το Κουμκό. Η Μ.Ε.Λ. θα κατασκευαστεί αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς τα Λουτρά και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με το σύστημα ενεργού ιλύος, με παρατεταμένο αερισμό, με ταυτόχρονη πλήρη σταθεροποίηση ιλύος, βιολογική επεξεργασία αζώτου και τριτοβάθμια επεξεργασία, ισοδύναμου πληθυσμού 9.500 κατοίκων για τα έργα της Α΄ φάσης (20ετία). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται, επίσης, η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο.
Τα δίκτυα
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ προσπαθεί να τρέξει τις διαδικασίες για την χρηματοδότηση των δικτύων. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η επικαιροποίηση της μελέτης για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η ΔΕΥΑΛ έχει ζητήσει επανειλημμένα την εξασφάλιση του ποσού των 17 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη εκτέλεση του έργου, έτσι όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί από την αρχή για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.
Αυτή είναι η ύστατη προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λέσβου προκειμένου να εκτελεστεί ενιαία και ολοκληρωμένα το έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης, μετά από τις τελευταίες δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για την άμεση δρομολόγηση των ώριμων έργων περιβάλλοντος. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ επιδιώκει με κάθε τρόπο την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, καθώς και των υπόλοιπων τμημάτων της Μυτιλήνης, ώστε να κλείσει οριστικά τον φάκελο του βιολογικού καθαρισμού που παραμένει ανοιχτός εδώ και δύο 10ετίες.
Υπό κανονικές συνθήκες, κι αν το έργο δεν είχε μπλέξει στις προσφυγές, η κατασκευή της Μονάδας στην τοποθεσία “Κουτσουκίδι”, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια, αφού ο διαγωνισμός διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, παρουσιάστηκαν πολλά εμπόδια στην εξέλιξη των σταδίων της δημοπράτησης που καθυστέρησαν σημαντικά τις διαδικασίες και την εκτέλεση του έργου. Μετά το Πάσχα ο εργολάβος θα κληθεί να προσκομίσει τα τελευταία δικαιολογητικά και να υπογράψει την σύμβαση με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ για την κατασκευή της Μονάδας που αναμένεται να παραδοθεί σε 30 μήνες.
Όπως τόνισε ο κ. Φλώρος, «παρά τα χίλια μύρια προβλήματα που παρουσιάστηκαν με το συγκεκριμένο έργο, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την προσπάθεια για να εκτελεστεί και μάλιστα όχι μόνο η Μονάδα αλλά και τα δίκτυα αποχέτευσης, όπως έχουμε ζητήσει και για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της Καλλονής. Και οι δύο προτάσεις βρίσκονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικές απαντήσεις γιατί πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας».