- Σε κίνδυνο τα πευκοδάση της Λέσβου από έντομο ή μύκητα που έχει προσβάλει τα δέντρα σε πολλές περιοχές, με συνέπεια να ξεραίνονται και να πέφτουν στο έδαφος
- Δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις θα πάρει αυτή την εβδομάδα η Διεύθυνση Δασών για την αντιμετώπιση του φαινομένου
SOS εκπέμπει το Σωματείο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης “Η Άμπελος” για το φαινόμενο της ξήρανσης χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους στους πρόποδες του Ολύμπου, το Αμπελικό και μέχρι τον Σταυρό που παρουσιάζει έξαρση το τελευταίο διάστημα. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό οφείλεται σε κάποια ασθένεια, έντομο ή μύκητα που έχει προσβάλει τα δέντρα, αλλά οι διαστάσεις που έχει πάρει τους τελευταίους 2 μήνες είναι πραγματικά ανησυχητικές.
Τα μέλη του Σωματείου ενημέρωσαν τον Διευθυντή Δασών Λέσβου, Φώτη Κράλλη, ο οποίος επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες την περιοχή και όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν δείγματα από τα πεύκα που θα σταλούν για εξετάσεις στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Μπενάκειου. Ο κ. Κράλλης σημείωσε επίσης ότι ξήρανση των δέντρων κατά ομάδες έχει παρατηρηθεί και στο δάσος της Αμαλής, καθώς επίσης στο Πετροβούνι, απ’ όπου επίσης θα ληφθούν δείγματα για να διαπιστωθεί πού οφείλεται αυτή η καταστροφή.
Ραγδαία εξάπλωση
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της “Η Άμπελος”, το πρόβλημα των πεύκων που ξεραίνονται διευρύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες: «Φωτογραφίες που είχαμε βγάλει πριν από 20 μέρες δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα. Και το λυπηρό είναι ότι στο νησί μας δεν υπάρχει περιβαλλοντική ευαισθησία εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Εκτός από το Δασαρχείο που έσκυψε αμέσως στο θέμα και τρέχει συνέχεια να σώσει ό,τι μπορεί, όλοι οι άλλοι φορείς ασχολούνται με τις εκλογές».
Σύμφωνα με τα μέλη του Σωματείου που γνωρίζουν την ευρύτερη περιοχή απ’ άκρη σε άκρη και τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή επί μέρες για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα χωριά του Πολιχνίτου, το πρόβλημα διευρύνεται σε πολύ μεγάλη ακτίνα στους πρόποδες του Ολύμπου, το Αμπελικό, τον Σταυρό, τη Ρογκάδα, τον Άγιο Δημήτριο, το δάσος Αγιάσου και συνεχίζεται.
Οι πιθανές αιτίες
Από επαφές που είχαν εθελοντές του Αμπελικού με ειδικούς και εκτός Λέσβου προκύπτει ότι δύο είναι οι πιθανές αιτίες για το καταστροφικό αυτό φαινόμενο. Το ένα ενδεχόμενο (που θεωρείται ως το καλό σενάριο) είναι να κάνει τον κύκλο του περίπου 5 χρόνια και ό,τι ξεραθεί, δηλαδή χιλιάδες πεύκα, να πέφτουν κάτω ξερά. Υπάρχει όμως ακόμη και το χειρότερο ενδεχόμενο (με μικρές πιθανότητες να συμβεί) να επηρεάσει και άλλα είδη δέντρων, καθώς ακόμη και την υγεία των ανθρώπων.
Τι ακριβώς συμβαίνει θα αποδειχθεί από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους επηρεάζει άμεσα την υγεία των ανθρώπων, ιδίως από τα ξερά πεύκα που είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ αποτελεί φυσικά εύφλεκτο υλικό για την εκδήλωση επικίνδυνης πυρκαγιάς.
Η κλιματική αλλαγή;
Σύμφωνα με τον Δασάρχη Λέσβου, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πριν από την εργαστηριακή έρευνα αν το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται την τελευταία 5ετία αλλά όχι στην έκταση που έχει πάρει τους τελευταίους μήνες, οφείλεται σε κάποια ασθένεια ή κάτι άλλο που επηρεάζεται και από την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Κράλλης παρατηρεί ότι τα προσβεβλημένα δέντρα βρίσκονται κυρίως σε πετρώδη εδάφη και είναι περισσότερο ευαίσθητα από άλλες περιοχές. «Δεν θεωρώ ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε δάση από αυτό το φαινόμενο. Μάλλον κινδυνεύουμε περισσότερο από το ανθρώπινο χέρι και τις πυρκαγιές. Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθούν δείγματα και θα εξετάσουμε τις αιτίες για να τις αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο ίδιος.
«Περιμένουμε τις αναλύσεις»
Ενήμερος για το σοβαρό αυτό ζήτημα είναι και ο καθηγητής Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Καλαμποκίδης, ο οποίος θεωρεί πως η ξήρανση των πεύκων προκαλείται από κάποιο έντομο ή μύκητα που έχει προσβάλει τα δέντρα. «Αυτό που με ανησυχεί είναι οι μαρτυρίες κατοίκων του Αμπελικού ότι μέσα σε μια εβδομάδα παρατηρήθηκε ραγδαία εξάπλωση και τα 20 ξερά δέντρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο έγιναν 50. Θα πρέπει να κάνουμε όμως όλοι λίγη υπομονή μέχρι να παρθούν τα δείγματα και να γίνουν οι αναλύσεις», σημείωσε ο ίδιος.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε πριν μερικά χρόνια και στην Κρήτη, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν αποσαφηνιστεί οι αιτίες που προκαλούν την ξήρανση των πεύκων.