Σωτήριες για τα δάση του νησιού μας και τις αγροτικές εκτάσεις αποδεικνύονται οι βροχές των τελευταίων 2 μηνών, στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λέσβου, Χρήστος Σάσσαρης. Αν δεν είχαν εκδηλωθεί αυτές οι βροχοπτώσεις, οι συνθήκες θα ήταν ήδη εξαιρετικά επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι μετά από την ανομβρία του χειμώνα. Η Πυροσβεστική πάντως βρίσκεται σε ετοιμότητα από την 1η του μηνός για την πρόληψη και αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος και την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψαν συμβάσεις 64 εποχικοί δασοπυροσβέστες που θα ενισχύσουν τους μόνιμους υπαλλήλους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ μέσα στον Μάιο αναμένεται η έλευση των δύο πετζετέλ αεροσκαφών και του πυροσβεστικού ελικοπτέρου.
Παράλληλα οργανώνονται οι περιπολίες της Πυροσβεστικής σε επικίνδυνα σημεία, όπως σε κάθε αντιπυρική περίοδο, όπως στον Όλυμπο της Αγιάσου, στο “Πετροβούνι” Καλλονής, στον Λεπέτυμνο και στον “Ροδίτη” στο Πλωμάρι. Σ’ αυτά τα τέσσερα σημεία βρίσκονται τα πυροφυλάκια που έχουν δημιουργηθεί στα υψηλότερα σημεία του νησιού, προκειμένου να υπάρχει διευρυμένη ορατότητα σε ό,τι αφορά την εκδήλωση και τον εντοπισμό μιας πυρκαγιάς. Εκεί θα βρίσκονται οι δασοπυροσβέστες που θα καλύπτουν δύο τουλάχιστον βάρδιες, ενώ κατά τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσης.
Από τον επόμενο μήνα θα βρίσκονται περιπολικά και σε επτά ακόμη σταθερά σημεία (κιόσκια) που αποτελούν βάσεις για επεμβάσεις σε δασικές περιοχές του νησιού. Αυτά είναι: Η Λάρσος, η θέση “Αράπη Πέτρες” στην Καλλονή, τα Βασιλικά, η Μεγάλη Λίμνη, η χωματερή της Γέρας, η Αγιά Δούσα στα Παράκοιλα και η Αμαλή. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 2 – 3 θα υπάρχουν εκεί οχήματα με προσωπικό 16 ώρες την μέρα, ενώ όταν “σκαρφαλώνει” στο 4άρι θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Οι εναέριες δυνάμεις
Η Διοίκηση της Πυροσβεστικής περιμένει επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο για την ενίσχυσή της από αέρος με τα δύο πετζετέλ αεροσκάφη και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που κάθε χρόνο συμβάλλουν τα μέγιστα στην έγκαιρη καταστολή μεγάλων και επικίνδυνων πυρκαγιών. Για την ώρα, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα έρθει στο νησί μας το Κλιμάκιο των πιλότων και των μηχανικών, αλλά εκτιμάται πως αυτό θα συμβεί προς τα μέσα του μήνα. Σε ό,τι αφορά τους Συλλόγους Εθελοντών, βρίσκονται και φέτος στο πλευρό της Πυροσβεστικής, των Δήμων και της Περιφέρειας, αν και δεν έχουν την στήριξη που θα έπρεπε από το κράτος.
Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λέσβου απευθύνει ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου, να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter και να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Όπως είναι γνωστό, η μη τήρηση των παραπάνω μέτρων, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.
Όπως δήλωσε ο Διοικητής, Χρ. Σάσσαρης, «είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο, με το μόνιμο και το εποχικό προσωπικό που θα εκπαιδευτεί για μια εβδομάδα ώστε να αναλάβει καθήκοντα. Βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη και ζητάμε και από τους πολίτες να βρίσκονται δίπλα μας για να διαφυλάξουμε το πράσινο στα νησιά μας και φυσικά την δημόσια και ιδιωτική περιουσία».