Αγωνιούν, αλλά χάνουν το δίκιο τους οι καρκινοπαθείς της Λέσβου προβάλλοντας μέσω του δραστήριου Συλλόγου τους ανέφικτα αιτήματα για το νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς σε επιστολή τους η οποία απευθύνεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, το προεδρείο της Βουλής, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου, ζητούν τη δημιουργία ενός σύγχρονου διαγνωστικού και θεραπευτικού ογκολογικού κέντρου στη Μυτιλήνη με τη λειτουργία μάλιστα γραμμικού επιταχυντή, δηλαδή ακτινοθεραπείας.
Οι καρκινοπαθείς με αυτήν την επιστολή εκφράζουν την πραγματική αγωνία που υπάρχει στους πάσχοντες από νεοπλασματικές νόσους (σημειώνοντας ότι ο αριθμός των καρκινοπαθών αυξάνεται δραματικά) και οι οποίοι για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες χρειάζεται να ταξιδεύουν στην Αθήνα και να μένουν για 2-3 μήνες εκτός Λέσβου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους δεν έχουν εισοδήματα και καλούνται να μισθώνουν καταλύματα, να καλύπτουν τα έξοδα της διατροφής και των μετακινήσεών τους και τα έξοδα συνοδού, που χρειάζονται σε αρκετές περιπτώσεις. Σημειώνουν μάλιστα τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών ότι για να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ένας καρκινοπαθής από τα νησιά μας θα πρέπει να περιμένει δυο-τρεις μήνες για διαθέσιμο ραντεβού, ενώ για όσους δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα ουσιαστικά οδηγούνται στο να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια διάσωσης της υγείας τους.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου κάνει μία απεγνωσμένη προσπάθεια μήπως και ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία για τη δημιουργία ενός πόλου ακτινοθεραπείας στη Λέσβο, που να καλύπτει και τους ασθενείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ωστόσο βάζει τον πήχη τόσο ψηλά που είναι όχι απλά αδύνατο, αλλά και αδιανόητο με τα αντικειμενικά σημερινά δεδομένα στη χώρα μας να λειτουργήσουν ακτινοθεραπείες στη νησιωτική Ελλάδα. Κι αυτό καθώς οι ανάγκες είναι μικρές για τη λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων. Αντίθετα υπάρχει μεγάλη ανάγκη γραμμικών επιταχυντών στην Αθήνα όπου βρίσκεται η μισή Ελλάδα και εκατοντάδες καρκινοπαθείς στοιβάζονται στις λίστες αναμονής περιμένοντας τη σειρά τους και αυτό ισχύει και για τους καρκινοπαθείς των νησιών.
Μάλιστα προκειμένου να πείσουν την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών, αφού σημειώνουν ότι η Λέσβος είναι η έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, επισημαίνουν με νόημα ότι κάποιοι καρκινοπαθείς από τα νησιά μας αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Τουρκία για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες.
Πέραν του γραμμικού επιταχυντή οι καρκινοπαθείς επισημαίνουν ότι στη Λέσβο δεν υπάρχει ούτε το σύγχρονο μηχάνημα αξονικής τομογραφίας ποζιτρονίων (pet scan) για τη διάγνωση παθήσεων καρκίνου. Και σε αυτή την περίπτωση όμως πρόκειται για μηχανήματα υψηλού κόστους τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην Ελλάδα και μάλιστα παραμένουν ακόμα μετρημένα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε κεντρικό επίπεδο. Κατά τα άλλα ορθώς επισημαίνουν το πρόβλημα που υπάρχει στον τόπο μας με την αναμονή για μαγνητική τομογραφία. Άλλωστε, όπως έχουν αναδείξει τα Νέα της Λέσβου, το νοσοκομείο δεν δέχεται πλέον εξωτερικούς ασθενείς με ραντεβού για μαγνητική τομογραφία εξυπηρετώντας ένα συγκεκριμένο αριθμό, ο οποίος εισάγεται στο νοσοκομείο και αφού κάνει μαγνητική παίρνει εξιτήριο!! Αυτό όμως δεν αφορά τον πολύ κόσμο, καθώς σήμερα για να κλείσει κάποιος ραντεβού για να κάνει μαγνητική τομογραφία στο νοσοκομείο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών του νοσοκομείου που έχουν σταλεί στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν αξονική ή μαγνητική τομογραφία! Αυτό συμβαίνει γιατί το Βοστάνειο λειτουργεί με αποδυναμωμένο από προσωπικό ακτινολογικό τμήμα και προς τούτο άλλωστε τον προηγούμενο χρόνο οι εργαζόμενοι είχαν διαμαρτυρηθεί.
Επίσης οι καρκινοπαθείς μέσω του Συλλόγου τους θέτουν και το ζήτημα της έλλειψης μονάδας πυρηνικής ιατρικής για σπινθηρογραφήματα, κάτι που υπήρχε στη Λέσβο από την ιδιωτική επιχείρηση Διάγνωση, η οποία μετά το λουκέτο που έβαλε οι ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδεύουν και γι’ αυτήν την υπηρεσία στον Πειραιά και την Αθήνα. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών επισημαίνει και αυτή την έλλειψη καλώντας την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας να συμπεριλάβει αυτά τα αιτήματα σε έναν σχεδιασμό. Ένα αίτημα που είναι πέρα για πέρα ουτοπικό όταν σήμερα το Βοστάνειο αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι οι γιατροί ειδικότητας νεφρολογίας, και να λειτουργήσει σε πλήρη εφημερία το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα και στο ακτινολογικό.