- Άμεσα θα εγκατασταθεί η εργολήπτρια εταιρεία για την έναρξη των εργασιών μετά από την υπογραφή της σύμβασης
Το παλιό σχολείο του Μανταμάδου, όπου θα στεγαστεί το Κέντρο Υγείας της περιοχής, επισκέφθηκαν χθες ο Χαράλαμπος Αθανασίου με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Δημήτρη Καραγιώργη, την μηχανικό, Χρυσούλα Αντωνιάδου, τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Χαράλαμπο Τζελαϊδή και τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας “Πράξις”. Την προηγούμενη εβδομάδα έπεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 2.048,751 ευρώ και τα συνεργεία θα εγκατασταθούν άμεσα με σκοπό να παραδώσουν το νέο Κέντρο Υγείας σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή έως το τέλος του 2024.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής «πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας, όχι μόνο για τον Μανταμάδο αλλά και για όλο το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Θα εξυπηρετεί πάνω από 20 χωριά. Μία δομή υγείας, η οποία εκτός από θέματα υγείας των ανθρώπων θα συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη της Κοινότητας Μανταμάδου και φυσικά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο κόσμος».
Η ιστορία αυτού του σημαντικού έργου για την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης στους κατοίκους του Μανταμάδου, της Αγίας Παρασκευής και των γύρω χωριών ξεκίνησε το 2009 με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την δημιουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, του Δήμου και της πρώην Κοινωφελούς Εταιρείας Μανταμάδου για να ξεκινήσει το έργο, με προϋπολογισμό, τότε, λειτουργικών εξόδων 600.000 ευρώ για 2 χρόνια.
Όλα όμως σταμάτησαν εκεί, αφού δεν δόθηκε χρηματοδότηση για την επισκευή του κτιρίου και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ενώ στις αρχές του 2011 εκδηλώθηκε και η καταστροφική φωτιά που έκαψε το κτίριο και διέκοψε κάθε διαδικασία.
Η Δημοτική Αρχή του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού προχώρησε στην επισκευή της στέγης, ενώ παράλληλα επεδίωκε σε κάθε ευκαιρία να θέτει την ανάγκη υλοποίησης του έργου. Στη συνέχεια, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ολοκλήρωσε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την παραχώρηση του παλιού σχολείου του Μανταμάδου στο Υπουργείο και παράλληλα παραδόθηκαν οι μελέτες και οι άδειες που απαιτούνταν για να πάρει σάρκα και οστά το σημαντικό αυτό έργο για την ευρύτερη περιοχή.
Το προσωπικό
Ως περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας έχουν οριστεί 20 χωριά της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού, από την Άργενο και τον Λεπέτυμνο μέχρι την Συκαμιά και την Αγία Παρασκευή, με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και πολλαπλάσιους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με την έγκριση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, το Κέντρο Υγείας θα λειτουργήσει με 42 υπαλλήλους. Οι εννιά από αυτούς θα είναι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων και οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν σε παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η στελέχωσή του με τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής, έναν παιδίατρο, έναν παθολόγο, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινοδιαγνώστη, έναν οδοντίατρο, καθώς επίσης και μία θέση ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τέσσερις θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής, μία θέση ΤΕ Μαιευτικής, μία θέση ΤΕ επισκέπτη υγείας, μία θέση ΤΕ φυσικοθεραπείας, δύο θέσεις ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, δύο θέσεις ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, μία θέση ΤΕ Πληροφορικής, μία θέση ΤΕ επόπτη δημόσιας υγείας, μία θέση ΔΕ διοικητικού γραμματέα, τέσσερις θέσεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτών, μία θέση ΔΕ τεχνικού, έξι θέσεις ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων, τρεις θέσεις ΥΕ επιμελητών και τέσσερις θέσεις ΥΕ προσωπικού καθαριότητας.