Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που έγιναν στα ξερά πεύκα μετά από την αυτοψία του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, εντομολόγου του Εργαστηρίου Βιολογικής Καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Παναγιώτη Μυλωνά, στα δάση των Παρακοίλων, του Κλαπάδου και της Αχλαδερής. Από τις αναλύσεις των δειγμάτων επιβεβαιώθηκε ότι για την ξήρανση εκατοντάδων πεύκων στα δάση του νησιού, ευθύνονται ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae, υποοικογένεια Scolytinae και η μόνη λύση είναι η κοπή των προσβεβλημένων δέντρων και η άμεση απομάκρυνσή τους από τα δάση.
Αναλυτικότερα, από τον έλεγχο των δειγμάτων που συλλέχθηκαν τόσο από τα τμήματα φλοιού και ξύλου όσο και από τα άτομα εντόμων, διαπιστώθηκε προσβολή στα πεύκα από ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae, υποοικογένεια Scolytinae. Συγκεκριμένα βρέθηκαν άτομα από είδη Tomicus destruens, lps sp., Pissodes sp. και Pityopthorus sp. Τα συγκεκριμένα είδη είναι ιθαγενή στην Ελλάδα και προσβάλλουν τον φλοιό των πεύκων (φλοιοφάγα είδη).
Σύμφωνα με την έκθεση, για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος και την ελάχιστη παρέμβαση στο οικοσύστημα του πευκοδάσους συνιστάται η άμεση απομάκρυνση των ξηρών και προσβεβλημένων δέντρων, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των ξυλοφάγων εντόμων και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη του φαινομένου. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στα δέντρα να αντεπεξέλθουν από προσβολές ξυλοφάγων εντόμων. Επιπλέον συνιστάται στις περιοχές που παρατηρούνται ξηράνσεις και θα απομακρυνθούν τα ξηρά δέντρα, να τοποθετηθούν παγίδες για την παγίδευση ενήλικων ατόμων, καθώς τα άτομα αυτών των ειδών εμφανίζουν συμπεριφορά συνάθροισης. Οι παγίδες που χρησιμοποιούνται είναι τύπου χοάνης με προσελκυστικό καϊρομόνες πτητικές ενώσεις.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, αφού ευχαρίστησε θερμά τόσο τον κ. Μυλωνά, όσο και το Μπενάκειο Ινστιτούτο, δήλωσε πως πλέον, έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, ο Δήμος σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία, θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να προστατευτούν τα πευκοδάση της Λέσβου.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η αρμόδια Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, την Παρασκευή θα παραδοθούν στην Διεύθυνση Δασών Λέσβου όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την αποτύπωση και την αντιμετώπιση του προβλήματος ανά περιοχή και έκταση, μαζί με την έκθεση του Μπενάκειου προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τον φάκελο στην Διεύθυνση Δασών και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις για τις δράσεις που θα αναλάβουμε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να κινηθούμε με διαδικασίες του κατεπείγοντος και όχι να περιμένουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για την υλοτόμηση. Η ξήρανση των πεύκων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση», τόνισε η ίδια.
«Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…»
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Σύλλογος Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης “Η Άμπελος”, που αποκάλυψε το πρόβλημα και κινητοποίησε τις αρμόδιες Υπηρεσίες: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε και επισήμως. Το είχαμε επισημάνει πολλές φορές διότι το γνωρίζαμε μιλώντας με ειδικούς δασολόγους εντομολόγους εδώ και μήνες ότι είναι το γνωστό σκαθάρι που τρώει τα πεύκα και σε άλλα μέρη της χώρας. Το θέμα είναι ότι εδώ και μήνες καλούσαμε τους φορείς για φωτιά και τσεκούρι πριν την αντιπυρική περίοδο, αλλά εις μάτην. Επίσης ο αρμόδιος φορέας, το Δασαρχείο, άμεσα πρότεινε την κοπή των πεύκων, αλλά κανείς ιδιοκτήτης Δήμος δεν έκοψε ούτε ένα δέντρο. Δυστυχώς αργήσαμε, όπως πάντα. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Τα πεύκα έπρεπε να είχαν ήδη κοπεί και καεί πριν την αντιπυρική περίοδο. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Άμεσα θα πρέπει να κοπούν και να καταστραφούν ή να παραχωθούν μέσα στο χώμα, πράγμα αδύνατο σε πολύ επικλινή και βραχώδη εδάφη. Αν κοπούν και δεν καταστραφούν κανένα όφελος», καταλήγουν οι εθελοντές.