Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Καλύτερες και από… άντρες!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Είναι όλες τους δυναμικές, με πυγμή και αποφασιστικότητα. Όταν επέλεξαν το επάγγελμά τους δεν δίστασαν ούτε στιγμή να κάνουν αυτό που αγαπούν, ακολουθώντας το ένστικτό τους και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. 

Μια μεταφορέας, μια τεχνικός του ΟΤΕ και μια οδηγός ταξί, όλες τους στην Μυτιλήνη, μιλούν στα Νέα της Λέσβου για τα κατεξοχήν ανδροκρατούμενα επαγγέλματα που κάνουν, για τις προκλήσεις που αυτά έχουν, αλλά και για το πώς τους αντιμετωπίζει ο περίγυρος και οι συνάδελφοι, αποκλειστικά σχεδόν άντρες!

 

Μια… αμαζόνα οδηγεί φορτηγό!

Από το 2004 που άνοιξε με τον άντρα της την εταιρεία μεταφορών μέχρι και σήμερα, η Κατερίνα έχει ‘’βρει’’ το πάθος της: Να κάνει μεταφορές παντός τύπου, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει βγάλει άδεια μεταφορέα και έτσι πλέον είναι επαγγελματίας οδηγός φορτηγού! Μάλιστα είναι η μοναδική γυναίκα μεταφορέας εν ενεργεία εντός νησιού και από τις λίγες σε όλη τη χώρα. 

Η Κατερίνα οδηγώντας το μικρότερο… φορτηγό που διαθέτει η εταιρεία μεταφορών που έχει με τον σύζυγό της

Όπως αναφέρει η ίδια στα Νέα της Λέσβου: «Όλα είναι θέμα συνήθειας. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσα να με φανταστώ ποτέ σε αυτό το επάγγελμα. Και όμως, μπορώ να κάνω μεταφορές εξίσου καλά όπως και οι άνδρες συνάδελφοι». Οι τελευταίοι την αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση, ενώ πολλές φορές την πειράζουν καλόκαρδα, μιας και είναι η μόνη στον κλάδο τους, δείχνοντάς της σεβασμό. 

Εκτός ότι έχει αναλάβει το δύσκολο και χωρίς ωράριο επάγγελμα του μεταφορέα, η Κατερίνα είναι και μητέρα δυο κοριτσιών και συγχρόνως ‘’κουμαντάρει’’ σπίτι, αναλαμβάνοντας και άλλους, ‘’παραδοσιακά γυναικείους’’ ρόλους. 

Εκτός από οδηγός φορτηγού, η Κατερίνα τρέφει μεγάλη αγάπη για τα άλογα, αποσπώντας πολλές φορές πρώτο βραβείο σε καλλιστεία αλόγων

Συγχρόνως όμως έχει και άλλη μια μεγάλη αγάπη, τα άλογα. Όπως μας λέει η ίδια, όλο και σε κάποιο πανηγύρι θα την πετύχει κανείς, ή σε καλλιστεία αλόγων. Έχοντας αναλάβει την φροντίδα και τον καλλωπισμό τριών αλόγων, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αποσπάσει πρώτο βραβείο σε διοργανώσεις ‘’καλλιστείων’’. 

Με αφορμή το ασυνήθιστο για γυναίκα επάγγελμα που η ίδια κάνει με επιτυχία, την ρωτήσαμε ποιο είναι το μήνυμά της στις νέες κοπέλες: «Όλα είναι δυνατά, οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε όλα τα επαγγέλματα, αρκεί να υπάρχει θέληση», μας λέει η Κατερίνα με αυτοπεποίθηση. 

 

Τεχνικός ΟΤΕ για ‘’βαριές’’ δουλειές!

Έχοντας σπουδάσει ηλεκτρονικός, με μεταπτυχιακό στην Πληροφορική, η Χριστίνα έκανε την πρακτική της στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) και από το 2006 εργάζεται για τις υπηρεσίες του ως τεχνικός, και μάλιστα έχοντας στην αρμοδιότητά της την επίβλεψη των μηχανημάτων που αφορούν το δίκτυο σε… όλη τη Λέσβο! Επιπλέον είναι η μοναδική γυναίκα τεχνικός ΟΤΕ πάνω στο νησί, ενώ ανήκει στο διψήφιο αριθμό της ‘’dream team’’ γυναικών τεχνικών του Ομίλου σε όλη την Ελλάδα!

Η Χριστίνα είναι μια από τις ελάχιστες τεχνικούς ΟΤΕ σε όλη την Ελλάδα και η μοναδική πάνω στη Λέσβο

«Το συγκεκριμένο πόστο ήταν καθαρά δική μου επιλογή, δηλαδή να εργάζομαι εκτός γραφείου, καθώς με συναρπάζει το αντικείμενο. Είναι απαιτητικό μεν, αλλά συνδυάζει πολλά: Απαιτεί σωματικό και πνευματικό κόπο, ενώ νιώθεις χρήσιμος και παραγωγικός. Συγχρόνως εξελίσσεσαι διαρκώς καθώς βρίσκεσαι κυριολεκτικά μέσα στην τεχνολογία», δηλώνει η Χριστίνα με ενθουσιασμό. Οι άντρες συνάδελφοι την αντιμετωπίζουν ισάξια και ισότιμα, όπως αναφέρει, και έχουν άψογη συνεργασία. 

Παράλληλα η δυναμική τεχνικός, τις ώρες που δεν εργάζεται στον ΟΤΕ, δηλαδή το απόγευμα, διατηρεί και δική της επιχείρηση με χειροποίητα βρεφικά είδη, με το όνομα ‘’Tσοχolic’’. 

«Στα νέα κορίτσια θα έλεγα ότι δεν υπάρχει επάγγελμα με φύλο», ενώ στον ίδιο τόνο με την Κατερίνα σχολιάζει ότι «όλα γίνονται αν υπάρχει επιθυμία και όρεξη». 

 

Οδηγός ταξί

Από τις ελάχιστες γυναίκες οδηγούς ταξί είναι η Κατερίνα, η οποία κάνει αυτό το επάγγελμα εδώ και 13 χρόνια. «Κάθε αρχή και δύσκολη» μας λέει, αναφερόμενη στην επιφυλακτικότητα που έδειχναν ορισμένοι άνδρες συνάδελφοι απέναντί της. Με επιμονή όμως και όρεξη για τη δουλειά της έχει καταφέρει να αντιμετωπίζεται ισότιμα από τους άλλους οδηγούς ταξί, ενώ πολλοί είναι οι πελάτες που της λένε ότι νιώθουν πιο οικεία, επειδή ακριβώς είναι γυναίκα. 

Ως συμβουλή στα νέα κορίτσια η ίδια λέει: «Είναι σημαντικό οι ίδιες να ακολουθήσουν το επάγγελμα που θέλουν, γιατί αλλιώς θα βγαίνει ένταση και στην δουλειά αλλά και στις προσωπικές τους σχέσεις. Μόνο κάνοντας αυτό που αγαπάμε προχωράει η κοινωνία».  

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img