Κινητοποίηση σήμερα Τρίτη στο δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο, καθώς «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» αναφορικά με το ζήτημα των ελλείψεων ιατρικών ειδικοτήτων στο νοσηλευτικό ίδρυμα και παρότι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής εξάντλησαν όλα τα περιθώρια περιμένοντας την λήψη κάποιων μέτρων, αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι το νοσοκομείο λειτουργεί αποδυναμωμένα, με συνέπεια οι πολίτες (15.000 περίπου μόνιμοι κάτοικοι) να ανησυχούν.
Η κεντρική ΑΔΕΔΥ ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου κήρυξε στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και την Αυτοδιοίκηση της Λήμνου από τις 12:30 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στο νοσοκομείο Λήμνου, με αιτήματα την κάλυψή του με δυο μόνιμους αναισθησιολόγους και την πλήρη στελέχωσή του με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Η συγκέντρωση στο χώρο του νοσοκομείου της Λήμνου είναι προγραμματισμένη για σήμερα στη 1 το μεσημέρι και συμμετέχουν όλοι οι φορείς του νησιού, όπως η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Λήμνου και η Ένωση Ιατρών, ο Σύλλογος Δασκάλων και η ΕΛΜΕ Λήμνου, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Λήμνου. Επίσης συμμετέχουν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνταξιούχων.
Όπως αναφέρουν οι φορείς σε κοινή ανακοίνωσή τους «γίναμε πρόσφατα όλοι μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου που αποδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές υγείας του νησιού μας. Ένα μικρό παιδί, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή του, αναγκάστηκε να διακομισθεί, με έξοδα μάλιστα των γονέων του, ώστε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που το νοσοκομείο του νησιού μας ΔΕΝ έχει. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου ως τους κύριους υπεύθυνους για το γεγονός ότι αφήνουν για μεγάλα διαστήματα το νοσοκομείο του νησιού μας χωρίς αναισθησιολόγο. Για τους κατοίκους της ακριτικής Λήμνου η ύπαρξη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».
Οι φορείς της Λήμνου κατακεραυνώνουν το Υπουργείο Υγείας σημειώνοντας ότι «εφαρμόζοντας η κυβέρνηση πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, με βάση και τον πρόσφατο νόμο των υπηρεσιών υγείας και των νοσοκομείων, αδιαφορεί για τη δημόσια και δωρεάν υγεία των κατοίκων του νησιού, με αποτέλεσμα η υποστελέχωση και η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Λήμνου να έχουν χτυπήσει κόκκινο»!
Ταυτόχρονα εκτιμούν πως η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ένα από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι και η παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας και οι περισσότεροι «κόφτες» της πρόσβασης των ασθενών στα νοσοκομεία.
Τα αιτήματα
Τα αιτήματα των φορέων της Λήμνου είναι τα ακόλουθα:
- «Άμεση κάλυψη του νοσοκομείου με αναισθησιολόγο ΤΩΡΑ!
- Πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νησιού με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό.
- Προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών (2 παθολόγων, δεύτερου χειρουργού, δεύτερου αναισθησιολόγου, ογκολόγου, νεφρολόγου, οφθαλμίατρου, ουρολόγου) και όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του νοσοκομείου Λήμνου, σύμφωνα και με τον υπάρχοντα Οργανισμό, αλλά και του τοπικού ιατρείου Μύρινας (πρώην ΙΚΑ).
- Καμία απόλυση επικουρικού, στο νοσοκομείο και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού, αφού ο υπάρχων κρίνεται ελλιπής και επικίνδυνος από την Ένωση Ιατρών του νοσοκομείου.
- Ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Εντατικής και Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο Λήμνου με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
- Προμήθεια και λειτουργία μαγνητικού τομογράφου για το νοσοκομείο.
- Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με πτητικά μέσα για τις αναγκαίες αερομεταφορές.
- Στελέχωση του ιατρείου (πρώην ΙΚΑ) Λήμνου με δύο μόνιμους γιατρούς, όπως προβλέπει ο οργανισμός λειτουργίας του.
- Στελέχωση όλων των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό», ενώ θέτουν και άλλα αιτήματα για τους μισθούς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.